back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Zámerom kraja je výstavba ďalších úsekov cyklotrás aj realizácia projektov cezhraničnej spolupráce

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

TT SK |MM|  Krajskí poslanci sa 4. septembra 2024 stretli na 14. riadnom zasadnutí Zastupiteľstva TTSK, prvýkrát po letných prázdninách. Schválili zmenu rozpočtu, spolufinancovanie viacerých cezhraničných projektov. Okrem toho vzali na vedomie zámer vybudovania významných úsekov cyklotrás v celkovej dĺžke 19 kilometrov.

„Po zmene rozpočtu, ktorú dnes krajskí poslanci schválili ostáva hospodárenie Trnavskej župy vyrovnané. V tejto úprave je zahrnuté napríklad aj spolufinancovanie modernizácie gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica v sume 250-tisíc eur. Okrem toho sme dnes prerokovali dva projektové zámery v oblasti cyklistickej infraštruktúry, ktoré predložíme na Radu partnerstva. Konkrétne ide o úsek cyklotrasy medzi Klčovanmi a Smolenicami, a tiež o výstavbu úseku Vážskej cyklomagistrály medzi mostom v Siladiciach a Šulekovom, čo dokopy tvorí 19 kilometrov cyklotrás,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Poslanci schválili aj úpravu Všeobecne záväzného nariadenia TTSK, ktoré sa týka výzvy participatívneho rozpočtu župy. Úprava bližšie špecifikuje žiadateľa, ktorému môže byť poskytnutá dotácia a taktiež konkrétne definuje nový pojem – predkladateľ projektu. Župa aktuálne otvorila už 6. ročník župného participatívneho rozpočtu s názvom Tvoríme kraj. Podrobnosti o tohtoročnej výzve, ako aj o jeho zásadách nájdete na www.tvorimekraj.sk

Súčasťou rokovania Zastupiteľstva TTSK bolo schválenie spolufinancovania viacerých cezhraničných projektov do roka 2027. Ide napríklad o aktivity Domova sociálnych služieb v Seredi, ktorý v rámci programu Interreg Slovensko – Česko spolu so zariadením Srdce v domě v obci Kletnice pre klientov vytvorí oddychovú zónu za účelom využívania gardenterapie ako nástroja na rozvoj jemnej a hrubej motoriky. Okrem toho bude Trnavská župa v rámci totožnej spolupráce spolufinancovať aj projekt Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci, v rámci ktorého investuje financie do zlepšenia podmienok pre návštevníkov so zrakovým a sluchovým postihnutím. Z rovnakého programu bude spolufinancovaný projekt v Záhorskej knižnici v Senici, ktorá pripravila besedy s autormi z Česka a zo Slovenska, ale aj webovú stránku venovanú autorom z regiónu Senica a Hodonín.

Trnavská župa sa bude uchádzať aj o financie v rámci programu Interreg Europe 2021 – 2027, ktorý je zameraný na medziregionálnu spoluprácu európskych regiónov.  Ako doplnil trnavský župan Jozef Viskupič, „vzhľadom na náš cieľ podporovať cezhraničnú, ale aj európsku medziregionálnu spoluprácu má vytvorenie partnerstva a spolupráca v rámci projektu zásadný význam pre kraj s dôrazom na zapojenie sa do spolupráce európskych regiónov. Aktivity budú zamerané na vytvorenie a zabezpečenie skupiny pre podnikanie a podporu podnikania. Chceme vytvoriť inovačné centrum a skúmať nové spôsoby využitia coworkingových priestorov či nových modelov práce. Týmto spôsobom podporíme podnikateľov, vytvorenie start-upov a udržíme talenty v regióne.“

 V súvislosti so snahou získať európske financie na propagáciu kultúrneho dedičstva schválili krajskí poslanci dohodu o spolupráci partnerov v rámci programu Interreg Slovensko – Rakúsko na roky 2021 až 2027. Záhorské múzeum v Skalici, ktoré bude hlavným cezhraničným partnerom pripravilo projekt o kráľovských rodoch. V župnom múzeu sa bude rekonštruovať prízemie a podkrovie, v ktorých vznikne expozícia o rode Pálffyovcov. Projekt si kladie za cieľ zachovať a oživiť kultúrne dedičstvo významných šľachtických rodov v dolnorakúsko-slovenskom pohraničí pri vytváraní spoločnej Európskej kultúrnej cesty. Medzi pilotné aktivity projektu pri vytváraní Európskej kultúrnej cesty patrí revitalizácia historických miest vo Wilfersdorfe, v Skalici, v Plaveckom Podhradí, v Malackách a v Lanzenkirchene a propagácia týchto miest ako Európskej kultúrnej cesty.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Poslanci vzali na vedomie aj informáciu o zámere predložiť do Rady partnerstva dva projektové zámery v oblasti cyklistickej infraštruktúry. Konkrétne ide o úsek cyklotrasy medzi Klčovanmi a Smolenicami v dĺžke 11,61 kilometra, a o výstavby úseku Vážskej cyklomagistrály medzi mostom v Siladiciach a Šulekovom v dĺžke 7,4 kilometra.

Cieľom kraja je vytvoriť vhodné podmienky pre bezpečný pohyb cyklistov a prispieť k existujúcej sieti cyklotrás s rekreačnou funkciou, ako aj podpore alternatívnej možnosti prepravy k motorovej doprave.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované