back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Štát spustil projekt na pomoc rodinám s ťažko zdravotne postihnutými deťmi  

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MPSVR SR |MM| Jedným z hlavných cieľov nového projektu „Podpora odľahčenia opatrovateľov“ je prispieť k zlepšeniu kvality života rodín so zdravotne znevýhodnenými deťmi, zmierniť finančnú záťaž, ktorej čelia a dopriať rodičom odpočinok. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny budú v rámci projektu vyplácať príspevky na sociálne služby pre deti v rámci odľahčovacej služby pre ich opatrovateľov.

„Citlivo vnímame situáciu rodín starajúcich sa o zdravotne znevýhodnené deti. Tak, ako sme sľúbili, robíme konkrétne kroky pre rodičov – opatrovateľov zdravotne znevýhodnených detí. Dnes spúšťame projekt Podpora odľahčenia opatrovateľov, pretože odľahčovacia služba na Slovensku nefungovala dobre. Okrem toho nám tento projekt pomôže s budúcim nastavením komplexného prístupu, ktorý zlepší a zvýši podporu v tejto oblasti,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Projekt „Podpora odľahčenia opatrovateľov“ je určený ľuďom poberajúcim peňažný príspevok na opatrovanie dieťaťa vo veku 6 – 18 rokov, ktorému bola poskytnutá sociálna služba v rámci odľahčovacej služby. Štát im na túto formu zákonnej pomoci finančne prispeje. Podmienkou je, aby bola sociálna služba poskytnutá v období od 01. 09. 2024 do 31. 12. 2024 podľa zákona č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a žiadateľom aj uhradená.

„Tento pilotný projekt bude fungovať od dnes ďalšie štyri mesiace a bude financovaný zo štátneho rozpočtu, následne bude plynulo pokračovať ako projekt z eurofondov. Rodičom prispejeme na túto službu vo výške ekonomicky oprávnených nákladov, to znamená, že väčšinu nákladov preplatí štát. Veríme, že aj táto pomoc zvýši záujem rodičov, aby odľahčovaciu službu využívali. Už dnes bude zverejnené oznámenie z ústredia práce, ako sa majú rodičia o túto službu uchádzať,“ vysvetlil minister Erik Tomáš.

Pre získanie podpory je potrebné podať žiadosť o poskytnutie finančného príspevku z projektu „Podpora odľahčenia opatrovateľov“ na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Žiadosť je možné podať osobne do podateľne úradu, poštou na korešpondenčnú adresu úradu, ktorý žiadateľovi poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie, alebo prostredníctvom elektronického podania (cez www.slovensko.sk). Na poskytnutie príspevku neexistuje právny nárok, je možné poskytnúť ho až po schválení kompletnej žiadosti. K vyplnenému formuláru žiadosti je potrebné priložiť aj zmluvu o poskytovaní sociálnej služby dieťaťu, doklad preukazujúci úhradu za poskytnutú sociálnu službu a potvrdenie poskytovateľa sociálnej služby o výpočte úhrady v súlade s cenníkom sociálnej služby. Príspevok bude žiadateľovi poskytnutý formou refundácie. V zmysle zákona o sociálnych službách odľahčovacia služba sa poskytuje na celé dni, najviac 30 dní v kalendárnom roku.

„Pre rodičov starajúcich sa o zdravotne znevýhodnené deti má čas obzvlášť vysokú hodnotu a jeho dostatok či nedostatok má veľký vplyv na pohodu v celej rodine. Práve čas je to, čo vďaka tomuto projektu pomáhame rodičom získať – čas na povinnosti mimo domácnosti či čas na odpočinok. Na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny sme pripravení poskytnúť žiadateľom formuláre aj všetky potrebné informácie tak, aby sme im pomohli vniesť viac pohody a potešenia do ich rodín,“ dodal generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy.

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

Maximálna výška príspevku sa líši podľa formy poskytnutej sociálnej služby:

 

o          terénna  forma sociálnej služby – 9,93 Eur/hodina,

o          ambulantná forma sociálnej služby – 3,97 Eur/hodina,

o          pobytová forma sociálnej služby – 50,77 Eur/1 deň.

 

Finančné prostriedky na príspevok na odľahčovaciu službu budú poskytnuté zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky v celkovej výške 169 419,60 Eur.

Viac informácií a formulár žiadosti je dostupný na internetovej stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

 

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované