back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Oprava pri kúpe diaľničnej známky je odteraz jednoduchšia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

NDS |MM| Príchodom nových Všeobecných podmienok úhrady diaľničnej známky Správcu výberu úhrady diaľničnej známky sa niektoré procesy, ako sú vrátenie úhrady alebo oprava chybne zadaného evidenčného čísla, stali jednoduchšími. Navyše, všetko je možné vybaviť aj elektronicky, cez portál eznamka.sk.

Od augusta si motoristi môžu okrem diaľničných známok s 365-dňovou, 30-dňovou a 10-dňovou platnosťou zakúpiť aj 1-dňovú diaľničnú známku, ktorá platí do polnoci v jediný deň platnosti, ktorý si zákazník určí. ,,Evidujeme vysoký záujem o jednodňovú známku. Od začiatku predaja bolo zakúpených už viac ako 200-tisíc známok tohto typu“, uviedol riaditeľ úseku spoplatnenia a IT Peter Braška. Tak ako aj pri ostatných typoch platí, že pokiaľ si diaľničnú známku zákazník zakúpi akýmkoľvek spôsobom a rozmyslí si to, je možné ju ešte v deň nákupu alebo do začiatku platnosti prostredníctvom portálu zrušiť.

 

Ak motorista zadá chybné EČV, je možné to napraviť

V prípade, keď motorista zadá pri kúpe zlé evidenčné číslo vozidla, nové podmienky to vedia efektívne vyriešiť. Doteraz platilo, že je možné požiadať o opravu EČV iba do konca kalendárneho dňa, kedy bola známka zakúpená alebo do začiatku jej platnosti.  Po novom je možné požiadať o opravu EČV až do konca platnosti diaľničnej známky. S potvrdením o neexistencii evidenčného čísla vozidla, ktoré napr. na Slovensku vydáva Dopravný inšpektorát, potvrdením o úhrade diaľničnej známky a osvedčením o evidencii vozidla, je možné požiadať o opravu evidenčného čísla, na ktoré bola diaľničná známka zakúpená. Pokiaľ je žiadosti vyhovené a zákazník medzitým zakúpil ďalšiu diaľničnú známku a došlo aspoň k čiastočnému prekrytiu doby platnosti diaľničnej známky, môže zákazník požiadať o vrátenie úhrady za duplicitu. Žiadosť o opravu a vrátenie úhrady je možné podať prostredníctvom internetového portálu www.eznamka.sk a naďalej aj prostredníctvom vybraných obchodných miest alebo poštou. Zdôrazňujeme však, že opravu 1-dňovej diaľničnej známky je možné vykonať len v prípade, ak diaľničná známka ešte nenadobudla  platnosť, alebo do 15 minút od vykonania jej úhrady prostredníctvom obsluhy Obchodného miesta, na ktorom bola diaľničná známka uhradená.

 

- Článok pokračuje pod reklamou -

Diaľničná známka môže platiť, aj keď sa mení vozidlo

Pokiaľ si motorista zakúpi nové vozidlo, ale ponechá si svoje EČV, na ktoré mal zakúpenú diaľničnú známku, naďalej mu známka platí. Diaľničná známka sa spája s evidenčným číslom vozidla, na ktoré je zakúpená. Iné to je v prípade, keď motorista mení aj vozidlo aj tabuľku s evidenčným číslom – vtedy si už musí motorista zakúpiť novú diaľničnú známku.

 

Oslobodenie iba so slovenským parkovacím preukazom

Pre fyzické osoby, ktoré disponujú parkovacím preukazom ŤZP, existuje možnosť oslobodiť vozidlo od úhrady diaľničnej známky. Parkovací preukaz vydáva Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, pričom na jeden parkovací preukaz je možné oslobodiť len jedno vozidlo. Schválené tlačivo o oslobodení nie je potrebné mať fyzicky pri sebe, keďže vozidlo sa už nachádza v databáze oslobodených vozidiel. O oslobodenie požiadajú držitelia parkovacích preukazov ŤZP veľmi jednoducho, elektronicky, cez webovú stránku www.eznamka.sk a naďalej aj prostredníctvom vybraných obchodných miest alebo poštou.

 

Kde zakúpiť diaľničnú známku

Motoristom a motoristkám odporúčame pre kúpu diaľničnej známky voliť len oficiálny predajný kanál a to web www.eznamka.sk, aplikáciu eZnamka alebo nakupovať prostredníctvom 380 oficiálnych predajných miest Národnej diaľničnej spoločnosti, ktoré sú uvedené na webe.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Aká samozrejmosť. Je tu však otázka, prečo nevracali peniaze, ak sa predalo auto v priebehu roka a bola známka zaplatená napríklad do konca roka / v minulosti boli iba ročné známky/?

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované