back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Nový školský rok je tu: Vyše tisíc materských, základných a stredných škôl sme podporili sumou takmer 345 miliónov eur

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MIRRI |MM| Svoje brány v novom školskom roku 2024/25 otvorili dnes materské, základné a stredné školy po celom Slovensku. Škôlkarom a školákom sa tak po dvoch mesiacoch letných prázdnin opäť rozbieha kolotoč povinností, starostí, ale aj väčších či menších úspechov a radostí. Mnohí z nich aj vďaka finančnej podpore z eurofondov nastúpia do zrekonštruovaných alebo novootvorených priestorov. Materské, základné a stredné školy boli v minulom programovom období v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) podporené sumou takmer 345 miliónov eur.

„Vzdelávanie patrí k prioritám aj na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Záleží nám na tom, aby prístup ku kvalitnému vzdelaniu mali deti v každom regióne Slovenska. Nemôžeme zabúdať ani na učiteľov a dôstojné pracovné podmienky pre všetkých pedagogických aj nepedagogických pracovníkov. Verím, že aj prostredníctvom aktuálnych eurofondových výziev budeme naďalej rozvoju školstva a vzdelávania pomáhať,“ uviedol minister investícií Richard Raši.

Vďaka finančnej podpore z eurofondov bolo v skončenom programovom období podporených 355 materských škôl v sume vyše 90 miliónov eur a v novovybudovaných priestoroch pribudla kapacita pre viac ako 10 000 škôlkarov. Najväčší nápor na miesta v škôlkach je stále v Bratislavskom kraji, kde tiež pomáhajú eurofondy. Jednou z úplne nových je materská škola na Zvončekovej ulici v Stupave, ktorá otvára svoje brány v tomto školskom roku a v štyroch triedach poskytne miesto 92 škôlkarom. Jej vybudovanie bolo podporené  sumou vyše 1,5 milióna eur z IROP. Ľahšie sa bude od tohto školského roka dýchať napríklad aj rodičom škôlkarov v Chorvátskom Grobe, kde koncom augusta slávnostne otvorili tiež novú materskú školu s podporou vyše 1,5 milióna eur z IROP  a prináša 96 miest pre deti.

Situáciu v školstve v Bratislavskom kraji zlepší okrem iných aj nadstavba Základnej školy kpt. Jána Nálepku v Stupave, v ktorej prostredníctvom podpory z eurofondov vzniklo 10 kmeňových tried a 9 odborných učební. Celkovo bolo z IROP podporených 580 základných škôl na celom Slovensku sumou vyššou ako 100 miliónov eur a 187 stredných škôl za viac ako 154 miliónov eur.

„Využitie eurofondov na tieto projekty je jasným príkladom toho, ako môžeme spoločne využívať zdroje EÚ na zlepšenie infraštruktúry a kvality života v našich komunitách a zlepšovať podmienky na poskytovanie kvalitného vzdelávania. Teší ma, že opäť sme dokázali tieto zdroje použiť efektívne a v prospech tých, ktorí to naozaj potrebujú. Všetkým škôlkarom, školákom a učiteľom prajem úspešných nový školský rok,“ vyhlásil minister Raši.

Do školstva a vzdelávania mieria peniaze aj z nových eurofondov. MIRRI SR prekopalo nepodarenú výzvu na rekonštrukcie základných škôl vyhlásenú ešte bývalým vedením rezortu a v máji vyhlásilo vylepšenú výzvu v objeme takmer 200 miliónov eur, ktorá pomôže školám vo všetkých regiónoch Slovenska stať sa modernejšími inštitúciami poskytujúcimi kvalitné vzdelávanie. V budúcnosti bude môcť byť navýšená o ďalších takmer 40 miliónov eur.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Výzva je určená na zlepšenie prístupu k vzdelávaniu v základných školách, základných umeleckých školách, stredných školách, centrách voľného času a školských kluboch detí, s výnimkou súkromných škôl, a to na celom území SR. Špecifickým cieľom je Zlepšenie rovného prístupu k inkluzívnym a kvalitným službám v oblasti vzdelávania, odbornej prípravy a celoživotného vzdelávania rozvíjaním dostupnej infraštruktúry vrátane posilňovania odolnosti pre dištančné a online vzdelávanie a odbornú prípravu.

K dispozícii je aj ďalších 46 miliónov eur vo výzvach pre kvalitné stredné školy v rámci Fondu na spravodlivú transformáciu v Trenčianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované