back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Ministerstvo školstva predstavuje konkrétne opatrenia na riešenie šikany v školách. Pilotné testovanie sa začne v Banskobystrickom kraji

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MŠVVM SR |MM|  Ministerstvo školstva spúšťa spolu s Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK) rozsiahlu iniciatívu pre riešenie šikany v školách, ktorá zahŕňa pilotné testovanie aplikácie a implementáciu krízového semaforu. Tento krok je súčasťou širšej stratégie na zlepšenie prevencie a systematické zavedenie krízovej intervencie v školách, s cieľom posilniť ochranu duševného zdravia študentov.

V rámci pilotného projektu bude na dvadsiatke stredných škôl v BBSK testovaná aplikácia „Nenech to být“, ktorá umožňuje študentom anonymne nahlasovať prejavy šikany. Aplikácia funguje ako dôveryhodná schránka, kde môžu obete alebo svedkovia bezpečne komunikovať, napríklad so školským podporným tímom. Súčasne bude zavedený aj krízový semafor, ktorý poskytne školám jasné návody a vyhodnotenie.

„Šikana nie je len problémom jednotlivcov, ale zrkadlom toho, akú spoločnosť vytvárame. Ak chceme, aby naše deti vyrastali v bezpečnom a rešpektujúcom prostredí, musíme sa všetci zaviazať k tomu, že nebudeme mlčať. Nová aplikácia a krízový semafor nie sú len technickými nástrojmi, ale výrazom našej kolektívnej zodpovednosti. Každý nahlásený prípad je krokom k spravodlivejšej budúcnosti, kde už žiadne dieťa nebude musieť čeliť šikane samo,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Aplikácia „Nenech to být“ prináša množstvo výhod, ako je anonymita, nepretržitá dostupnosť, jednoduchosť používania a možnosť pripojiť prílohy k nahláseniu. Navyše, aplikácia umožňuje sledovať stav nahlásenia a poskytuje bezpečnosť v súlade s normami GDPR. Pre školy ponúka aj prispôsobiteľnosť formulárov, rôzne možnosti komunikácie, systém notifikácií a pokročilé možnosti správy a analýzy údajov.

„V praxi sa stretávame s tým, že školy často nevedia dosť jasne rozlíšiť, kedy už hovoríme o šikane a kedy je potrebné do incidentu zainteresovať zriaďovateľa či centrum poradenstva a prevencie. Je dôležité, aby sme im pomohli nastaviť mantinely a urobili všetko pre to, aby sa obete či svedkovia nebáli šikanu nahlasovať,“ povedala riaditeľka odboru školstva Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Zuzana Lafférsová.

Manuál, ktorý bol vytvorený v spolupráci s ministerstvom školstva, obsahuje praktické rady a pokyny pre školy pre riešenie šikany. Tieto pokyny nadväzujú na smernicu a Sprievodcu pre riešenie šikany, ktoré pripravil rezort školstva. Do konca roka budú všetky školy v pôsobnosti BBSK preškolené, aby vedeli účinne identifikovať a riešiť prípady šikany.

- Článok pokračuje pod reklamou -

„Tieto návody sú veľmi konkrétne a vychádzajú z praktických skúseností školských podporných tímov, školských psychológov, zo situácií, s ktorými sa reálne stretli riaditelia škôl a učitelia a z otázok, ktoré nám položili. Téme šikany sa u nás v BBSK venujeme detailne už viac ako rok a dnes sme pripravení kompletný manuál otestovať na našich stredných školách a následne ho s podporou ministerstva školstva distribuovať do všetkých škôl na Slovensku. To, že sa šikana v škole vyskytne, nie je hanba – sme pripravení pomôcť všetkým školám, aby takéto situácie vedeli identifikovať a adekvátne riešiť,“ uviedol župan Ondrej Lunter.

„Aplikáciu NNTB sme založili v roku 2017, ako traja spolužiaci na gymnáziu, ktorí nevedeli, ako čeliť šikanovaniu. Odvtedy sa NNTB rozšírilo na každú tretiu školu v Česku. Nástroj umožňuje bezpečne komunikovať všetko, o čom nie je ľahké hovoriť osobne, vrátane toho, že ste svedkom alebo dokonca obeťou šikanovania. To považujeme za úplne kľúčové v akomkoľvek kolektíve, najmä keď ide o mladých ľudí, ktorí sú na online komunikáciu zvyknutí,” uviedol spoluzakladateľ NNTB Jan Sláma.

Rezort školstva si uvedomuje, že šikana môže postihnúť aj tie najlepšie školy, a preto kladie dôraz na prevenciu a včasnú intervenciu. Cieľom týchto opatrení je vytvoriť bezpečné prostredie v školách, kde sa študenti nebudú báť nahlasovať šikanu a budú vedieť, že ich problémy budú riešené s náležitou pozornosťou.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Riešenie šikany? Za každého odjebka, ktorý šikanuje, odobrať rodinné prídavky. Rodičov, ktorí si nevedia vychovať zasrana, vystaviť verejnej hanbe. Sme príliš humánna spoločnosť.

    2
  2. Presne tak. Dnešná nevychovaná mládež , vlastne deti , sú iba obrazom doby a svojich rodičov. A tie rôzne výchovné metódy? Nuž postavené na hlavu. Človek je súčasťou prírody a všakovakí ,,mudrlanti,, čo ani jedného potomka nemajú tu idú pomáhať vychovávať. Deti sú dnes n e v y ch o v a n é. Keď to hovorím mojim deťom, že majú vychovávať svoje deti vôbec nechápu o čom hovorím. A potom moje deti sú otrokmi svojich detí. Macko Pu to vždy vyrieši. Otcovskou hneď ukáže, kto má rozum . Tak do zotročovania svojimi deťmi. Mne to určite nehrozí.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované