back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Audit potvrdil manipulácie a porušenie zákona pri dotáciách v oblasti ľudských práv

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MS SR |MM|  Ministerstvo spravodlivosti SR postupovalo pri zrušení dotačnej schémy v oblasti ľudských práv pre rok 2024 správne. Potvrdili to výsledky nezávislého auditu.

Audit odhalil manipulácie pri hodnotení projektov ako aj porušenia zákona, konštatoval tiež systémové ako aj nesystémové zlyhania. Preukázalo sa, že v zrušenej výzve bolo do procesu hodnotenia zaradených v rozpore so zákonom až 37 žiadostí, hoci vôbec nespĺňali zákonom stanovené kritéria a postúpili do druhého kola s vysokou šancou získať požadovanú finančnú dotáciu.

Celá organizácia poskytnutia dotácií v oblasti ľudských práv vo výške 769-tisíc eur bola pri zrušenej výzve v rukách dvoch zamestnancov ministerstva spravodlivosti, u ktorých sa kumulovali rôzne funkcie. Riaditeľ Odboru ľudských práv bol súčasne aj predsedom hodnotiacej komisie a administrátor žiadostí bol súčasne aj tajomníkom hodnotiacej komisie a zároveň aj podriadeným zamestnancom riaditeľovi Odboru ľudských práv.

V rukách dvoch osôb sa teda zbiehali rôzne oprávnenia a povinnosti, ktoré mali vplyv na udeľovanie dotácií žiadateľom. Absencia akéhokoľvek vnútorného predpisu v tomto prípade, otvorila cestu možným netransparentným postupom.

„Naoko sa tento hodnotiaci systém tváril ako najtransparentnejší, v skutočnosti stál na subjektívnom rozhodovaní dvoch ľudí. Je zarážajúce, že nie hodnotitelia, ale títo dvaja ľudia hrali kľúčovú rolu  pri výbere kľúčových žiadateľov. Náhodný výber nie je náhodný, aj  jeho výsledok môže byť pozmeňovaný bez akýchkoľvek pravidiel, k čomu aj vo viacerých prípadoch došlo,“ vysvetľuje štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti SR Katarína Roskoványi.

Riaditeľ odboru ľudských práv v jednej osobe aj ako predseda hodnotiacej komisie bez akýchkoľvek pravidiel odňal konkrétnym hodnotiteľom projekty a pridelil ich sebe samému. Takýmto spôsobom postupoval v prípade projektov mimovládnych organizácií Inakosť, Dúhový Pride, NOMANTINELS a Projekt Forum – občianske združenie. „Takáto zmena hodnotiteľa je veľmi významná, pretože  môže rozhodnúť o úspešnosti alebo neúspešnosti konkrétneho projektu,“ zdôraznila  K. Roskoványi.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Audit potvrdil aj nedostatočné overenie konfliktov záujmov jednotlivých členov hodnotiacej komisie. Na základe výsledkov auditu je prvoradou ambíciou rezortu posilnenie transparentnosti, zabezpečenie rovnakých podmienok pre všetky zúčastnené subjekty. A tým aj spravodlivosti v prerozdeľovaní finančných zdrojov a v neposlednom rade zvýšenie dôvery verejnosti a efektivity fungovania celého systému poskytovania dotácií zo strany ministerstva.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. V oblasti ľudských práv je na Slovensku hlboká kríza. A oné dotačné schémy ani netuším na čo mohli byť. Stačí, aby si každý orgán plnil čo má a bude vymaľované. Hlavný prieskumník – ombudsman – si nevie už rok dať rady s mojim prípadom. Medzi tým už vyriešil mnohé ,,dôležitejšie,, veci. Tak teda čakám. A oný , popísaný prípad? Malina je to s konaním na mnohých samosprávach .

  2. Je to tlačová správa ministerstva spravodlivosti a nie nezávislého auditu. Takúto tlačovú správu vydali aj keď Susko prepustil na slobodu odsúdeného Kováčika. Môžu si tam napísať čo len chcú.
    Za dôveryhodnú by som považoval správu od toho nezávislého auditu. Prekrúcanie skutočností ide tejto vláde takisto dobre ako Dolinkovej tvrdenia o neohrozenej zdravotnej starostlivosti na trenčianskej kardiológii alebo Ficove prekrúcanie a strihanie nahrávok čurillovcov. Ovečky prežúvajte čo vám predhodili

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované