back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Seredskí ženisti budú súčasťou slávnostnej vojenskej prehliadky v Banskej Bystrici

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Pri príležitosti osláv 80. výročia Slovenského národného povstania sa vo štvrtok 29. augusta v Banskej Bystrici uskutoční slávnostná vojenská prehliadka. Podujatie bude zahŕňať nielen prehliadku vojenských jednotiek a techniky ozbrojených síl, ale aj prelety vzdušných síl Slovenskej republiky. Celkovo sa na prehliadke zúčastní približne 2 900 príslušníkov armády s dvesto kusmi vojenskej techniky. Vojaci budú na slávnostnej prehliadke pochodovať zhruba dva kilometre a celá udalosť potrvá takmer dve hodiny

Jedným z účastníkov prehliadky bude aj 91. ženijný pluk Sereď, ktorý sa zúčastní s dvoma pochodujúcimi celkami. Nadrotmajster Martin Siekela, veliaci poddôstojník tohto pluku, nám vysvetlil detaily účasti.

Prvý pochodujúci celok bude pozostávať z veliteľa pluku plukovníka Jozefa Kasla, bojovej zástavy pluku s dvoma strážnymi, trojice velenia pluku a 48 vojakov. Títo vojaci budú zložení zo ženistov 901. ženijného práporu v Seredi a 905. centra špeciálnej bojovej prípravy v Novákoch.

Druhý pochodujúci celok povedie veliteľ 902. ženijného práporu z Michaloviec spolu s trojicou velenia práporu. Tento celok bude tvoriť 48 ženistov z Michaloviec spolu s veliteľom.

Celkovo sa na prehliadke zúčastní 109 pochodujúcich ženistov z 91. ženijného pluku.

Okrem pochodujúcich jednotiek bude 91. ženijný pluk prezentovať aj rôznu vojenskú techniku. Na prehliadke bude možné vidieť odmínovacie zariadenie Božena 5, autorýpadlo UDS 214, prostriedky pontónovej mostovej súpravy, transportéry TATRAPAN a prieskumné vozidlo Aligátor.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Celkovo bude ženijný pluk predvádzať 18 kusov vojenskej techniky.

Nadrotmajster Siekela tiež priblížil prípravy na túto udalosť: „Nácviky prebiehali najprv v našich posádkach, kde som viedol približne 20 nácvikov. Následne, 14. augusta, sme sa presunuli na Sliač, kde sme cvičili spolu s ďalšími jednotkami Ozbrojených síl SR. Pred samotnou prehliadkou sme absolvovali dva nácviky priamo na mieste konania v Banskej Bystrici.“

Slávnostná prehliadka k 80. výročiu SNP sľubuje veľkolepú ukážku vojenských schopností a zručností ozbrojených síl Slovenskej republiky, a to nielen na zemi, ale aj vo vzduchu. Tento deň bude dôstojnou pripomienkou významnej historickej udalosti, ktorá formovala dejiny Slovenska.

Priamy prenos zo slávnostnej prehliadky odvysiela STVR na Jednotke vo štvrtok 29. augusta o 16:50 hodine.

foto: OS SR

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované