back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Sereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstania

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania sa 28. augusta pri Pomníku hrdinov SNP v mestskom parku v Seredi uskutočnil pietny akt kladenia vencov.

Na spomienkovej udalosti sa zúčastnil primátor Serede Ondrej Kurbel spolu s viceprimátorkou Máriou Fačkovcovou, zástupcami poslaneckého zboru, členmi Ženijného pluku v Seredi, Okresného úradu v Galante, ako aj predstaviteľmi ÚN Veteran Slovakia, Zväzu protifašistických bojovníkov, Zväzu vojakov SR – Klub Sereď, TJ Rozkvet a Denného centra pre seniorov. Ich prítomnosť bola prejavom úcty a vďaky všetkým, ktorí obetovali svoje životy v boji za slobodu počas II. svetovej vojny.

Slovenské národné povstanie, ktoré vypuklo 29. augusta 1944, sa zapísalo do dejín Slovenska ako jeden z najdôležitejších momentov v jeho histórii. Rozkaz „Začnite s vysťahovaním“, ktorý podplukovník Ján Golian vydal v ten deň s platnosťou od 20. hodiny, bol signálom na začatie povstania. Jeho epicentrom sa stala Banská Bystrica a boje pokračovali až do oslobodenia krajiny na jar 1945.

Občania zhromaždení pri pamätníku položili vence ako symbolický prejav úcty voči tým, ktorí počas Slovenského národného povstania a v druhej svetovej vojne bojovali za slobodu a spravodlivosť. Každý veniec predstavoval vďaku za odvahu a obetavosť hrdinov, ktorí sa postavili proti nespravodlivosti a utrpeniu.

Primátor Ondrej Kurbel vo svojom príhovore vyzdvihol význam Slovenského národného povstania, keď povedal: „Slovenské národné povstanie bolo najvýznamnejším revolučným vystúpením Slovákov v doterajšej histórii. Je nesmierne dôležité, aby aj nasledujúce generácie poznali históriu vlastnej krajiny, v ktorej sa prejavila spolupatričnosť, odhodlanie, odvaha a záujem o veci verejné. Aby sa nikdy nezabudlo, ako sa účastníci SNP postavili proti bezpráviu i násiliu a so zbraňou v ruke museli bojovať za sociálnu spravodlivosť, bratstvo a rovnoprávnosť všetkých ľudí a národov.“ Primátor Kurbel tiež pripomenul dôležitosť udržiavania spomienky na tieto udalosti: „História nás učí, že nikdy nie je neskoro postaviť sa na správnu stranu dejín, zastať sa pravdy a boja za slobodu. Pre všetkých nás, občanov Slovenskej republiky, je dnes doslovne povinnosťou s bázňou a zároveň s vďakou si spomenúť na všetky obete, ktoré si tento hrdinský počin vyžiadal.“

Anton Pančík, zástupca Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, vo svojom príhovore zdôraznil historický význam SNP a preklenutím na súčasnosť dodal: „Z kamienkov ľudských obetí vznikla mozaika, ktorá bude navždy dosvedčovať, čím slovenský ľud v protifašistickom boji prispel k slobode. Slovensko, Európa ba aj celý svet pocítili hrozné útrapy druhej svetovej vojny a zdalo sa, že mier je už trvalý a neohroziteľný. Vieme však, že dnes tomu tak nie je.“

- Článok pokračuje pod reklamou -

Podujatím sprevádzala Monika Plavocká, ktorá na záver zarecitovala tematickú báseň, čím dodala pietnemu aktu dôstojnú bodku. Primátor Ondrej Kurbel na konci poďakoval všetkým prítomným za účasť a prejavenú úctu k obetiam Slovenského národného povstania.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované