back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Dnes odštartovala demolácia bývalého závodu Milex! Prvá fáza potrvá tri týždne

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď |  Rozpadnutú budovu po bývalej pýche mesta, mliekarenskom závode Milex, začal jej majiteľ demolovať. Po tridsiatich rokoch má táto periféria mesta šancu ozdravieť a opeknieť, čo je výsledkom úspešných rokovaní nového vedenia mesta Sereď s vlastníkom.

V týchto hodinách sa rozbehla demolácia prvej budovy v známom areáli Milex. „Som skutočne rád, že môžem oznámiť skvelú novinku: ošarpaná budova a vychýrená zlá povesť neudržiavaného areálu odchádzajú do minulosti. Demolácia v prvej fáze potrvá približne tri týždne,“ informoval primátor Serede Ondrej Kurbel. Doplnil, že najprv zmizne najvyššia budova, dobre viditeľná aj z rýchlostnej cesty R1. Táto stavba spolu s celým nezabezpečeným areálom dlhé roky kazila vzhľad a image Serede.

Primátor informoval, že majiteľ nehnuteľností má so svojimi pozemkami aj ďalšie perspektívne investičné zámery. „Dlhé roky neefektívnej komunikácie mesta a majiteľa Milexu sa skončili. Po mojej iniciatíve naštartovať nový dialóg mesta so zahraničným majiteľom sa podarilo vyrokovať nielen zabezpečenie areálu, demoláciu ruín, ale pred nami je i strategická časť. Developer deklaroval, že svoje budúce investície chce plánovať a konzultovať s vedením mesta. Libanonský majiteľ chce priniesť do Serede pozitívne hodnoty a chce byť viditeľným prínosom, čím plánuje vylepšiť svoje renomé,“ doplnil primátor.

Dobrú vôľu spolupracovať a mať férové vzťahy s mestom už pritom libanonský majiteľ Milexu prejavil: nakoľko enviropolícia pri prešetrovaní nezistila pôvodcu odpadov, ktoré dlhé roky v areáli vznikali, sa podľa zákona táto povinnosť preniesla na plecia mesta Sereď. Mesto malo teda povinnosť zaplatiť približne 8-tisíc eur na likvidáciu týchto odpadov. „Avšak, súkromný majiteľ, aj napriek tejto vedomosti o tejto skutočnosti, ako prejav spoločenskej zodpovednosti, zaplatil odstránenie odpadov zo svojich zdrojov,“ informoval primátor Kurbel.

Ako bolo načrtnuté, ďalší osud areálu bude teda závislý od ďalších rokovaní investora s predstaviteľmi mesta Sereď, čo je výbornou príležitosťou mesta pre možné dobré zmeny. Zároveň, mesto si plne uvedomuje a musí rešpektovať vlastnícke vzťahy a pojem súkromné vlastníctvo.

zdroj: Mesto Sereď, autor foto: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. No, pamätám si keď to v 85-86 otvárali,a kedy to krachlo? 91-92?…
    To bol ten socializmus, všetko bolo na …..
    Seredskí dezoláti štart…..3,2,1….

    1
  2. Makoty 27. augusta 2024, 11:32
    V 90-91 si už mal demokratický blahobyt. Ty si nepočul „abstinenta“ Havla? Bídy a nezaměstnanosti se bát nemusíte. Len nepovedal koho myslel. Ale aspoň si ovečky zaštrngali a zaspievali tú našu: Sľúbili sme si lásku, sľúbili pravdu vravieť len, sľúbili sme si vydržať a všetkých vás dobre oje….. 😀

    3
  3. Anonym 27. augusta 2024, 13:29
    Fakt? Počkaj nejako mi to nesedí. Rozoberme si to: 1945-48 ČSR, 1948-1989 ČSSR, 1990-92 ČSFR – demokratická federácia, 1993- samostatná republika Slovenská. I keď podľa toho ako ju vedieme, a koho furt volíme sme radšej mali ostať Rakúsko Uhorsko alebo ČSR. Nám je samostatnosť na dve veci.

    2
  4. Anonym 27. augusta 2024, 13:29
    Pardon, nesprávne som si vyložil príspevok 😀 Ale aspoň info pre p. Makotu 😀

  5. Prosím ubytovaných v bývalom Milexe, aby sa presťahovali mimo pozemkov vo vlastníctve mesta Sered.
    Naša samospráva veľmi rada používa výhovorku že s tým sa nedá nič robiť nie je to pozemok ani majetok mesta. Viď most, železničná stanica , cesty , chodniky,
    Tak im neberte túto zaužívanú argumentáciu

    2
  6. 28. augusta 2024, 0:05
    Akýkoľvek zásah do iného majetku je protiprávny. Bez ohľadu nato, či ho chceš búrať alebo rekonštruovať. Jedine ak daný majetok ohrozuje zdravie či životy občanov a aj vtedy je to beh na dlhé trate. Pochopil? Preto mesto nemôže robiť nič ani s mostom ani so železničnou stanicou, atď.

  7. Ano, lebo na zburanie ci postavenie takeho mostu (alebo cesty ci aj chodnika) potrebujes stavebne povolenie, projekt, vypocty, dozor, bezpecnost pri praci etc. a to mozes robit „zadarmo len tak“ len ked ti to vlastnik povoli. Vlastnikom mostu je stat, a jeho predstavitelia na Seredanov z vysoka seru (tak ako aj na mnozsvo inych ludi po celom SK), ale tak mozeme si za to sami aku zberbu si volime, ktorej je u prdele ze musime cestovat dalej. Pre nich je vsetko blizko ved maju lietadla alebo majaky. Ja by som teda vsetky tie tisice ludi co tu volili Smer, Hlas a SNS poprosil aby pekne vsetci do jedneho napisali/zavolali svojim poslancom do NRSR nech sa laskavo rozhybu a necakali, ze tu vsetko ma vybavit mesto, ktoreho rozpocet by taku stavbu v zivote neutiahol…

    1
  8. Ale oni svojich poslancov nemaju.
    Maju len tu zberbu co si spominal a ti na nich po volbach zvysoka….

  9. Pre Anonym 28. augusta 2024, 11:51
    Hlavne že Matovič sa o most staral:(
    Našťastie ľudia nie sú sprostí.

    1
  10. Neefektívna komunikácia, alebo efektívna nekomunikácia? Nešlo o zámer? Nechcel niekto kúpiť pozemky pod Milexom? Nebolo viac zámerne zmarených projektov v neprospech občanov mesta Sereď? Bývalé kasárne pri Váhu slúžia verejnosti, ako sa sľubovalo? Nerozpredali sa? Ponúkal niekto z vedenia mesta Sereď peniaze tomuto médiu, aby neinformovalo o činnostiach smerujúcich proti občanom mesta Sereď? Pán Majko, viem, že máte všetky odpovede, dokonca niektoré aj vo forme videa.

    2
  11. Anonym 28. augusta 2024, 11:51
    Súhlasím, že súčasná vládna koalícia, je banda hajzlov, ale zase ruku na srdce, koľko preinvestovala napríklad vláda Matoviča, Hegera a Odóra napríklad domopravy mosta v Seredi? Treba pochopiť, že je jedno, aká vláda nám bude vládnuť, vždy to bude banda hajzlov a ani to preslávené duhové PS, to nikdy nezmení.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované