back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Vedeli ste, že vynálezca padáka pochádzal z Trnavského kraja?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

TT SK |MM| Štefan Banič, držiteľ patentu na prvý funkčný padák, sa totiž narodil v Smoleniciach.

V týchto dňoch si pripomíname významný míľník v dejinách letectva, inžinierstva aj inovátorstva.

V auguste 1914, teda pred 110 rokmi, získal patent na padák, ktorý vlastnoručne zostrojil a sám ho aj vyskúšal, pričom „inšpiráciou“ mu bolo letecké nešťastie, ktorého bol svedkom.

Nie sláva, nie bohatstvo, ale záchrana životov ho motivovala k skonštruovaniu padáka, ktorý vytvoril základy pre súčasnú podobu tohto nástroja.

Hold sme tomuto vynálezcovi vzdali na slávnostiach v jeho rodných Smoleniciach.

Jeho pamätník v Smoleniciach je tiež súčasťou Cyrilometodskej cesty, ktorú vďaka jej nenáročnosti môžu absolvovať široké skupiny obyvateľstva.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Zdroj: FB/Trnavský samosprávny kraj
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Škoda že tu chýba obrázok toho jeho padáku😂. Realne si málo kto myslí že fungoval a že padal skôr nohami nahor a čelom dolu.

  2. Padák, mal podobu zloženého dáždnika, bol upevnený pomocou popruhov na telo letca v hrudnej časti pod ramenami. Otváral sa pomocou zvláštneho zariadenia. Štefan Banič 3. júna 1914 osobne otestoval padák pred zástupcami Patentového úradu a letectva USA keď zoskočil zo strechy 15-poschodovej budovy vo Washingtone (pravdepodobne budova Cairo). Nasledovali postupne ďalšie a ďalšie zoskoky, aj z lietadla z výšky 600 metrov.

  3. Chýba v článku , že emigroval a patent ziskal v Amerike, kedže všetci uspešný radšej utekajú z degešenského Slovenska…

  4. niečo podobné Jozef Murgaš:Jozef Murgaš (* 17. február 1864, Tajov-Jabríková – † 11. máj 1929, Wilkes-Barre, Pensylvánia, USA) bol slovenský rímskokatolícky kňaz, maliar a vynálezca, priekopník bezdrôtovej telekomunikácie. Pravdepodobne ako prvý na svete uskutočnil rádiový prenos hovoreného slova. Svojimi patentmi si získal uznanie celého sveta.
    2. októbra 1903 podal Jozef Murgaš vo Washingtone svoju prvú prihlášku na uznanie patentu a 10. mája 1904 mu pridelil federálny patentový úrad vo Washingtone Murgašovi dva patenty. Prvý známy ako Zariadenie na bezdrôtovú telegrafiu a druhý ako Spôsob prenášania správ bezdrôtovou telegrafiou.
    Jeho najvýznamnejším objavom ale zostáva dosiahnutie bezdrôtového prenosu hovoreného slova pred svedkami, čím sa zapísal do histórie ako vynálezca rádia.

    A na záver zlatý klinec:Na Slovensko sa vrátil v roku 1920. Chcel sa tu usadiť natrvalo, vyučovať elektrotechniku na niektorej škole, čo mu ale úrady neumožnili, lebo na to údajne nemal kvalifikáciu, preto sa vrátil naspäť do USA.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované