back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Nová praktická príručka na ranné kruhy podporuje duševnú pohodu detí v škole

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MŠVVM SR |MM| Základné školy môžu začať používať novú praktickú príručku na ranné kruhy. Podpora pravidelných krátkych stretnutí učiteľov a žiakov je jedným z opatrení ministerstva školstva, ktorým sa môžu školy inšpirovať, aby zlepšili duševné zdravie detí. Rezort školstva odporúča venovať osobitnú pozornosť spôsobu vedenia ranných kruhov a výberu aktivít, keďže tieto faktory sú kľúčové pre ich účinnosť a prínos.

Ranné kruhy sú krátke, väčšinou 15-minútové stretnutia pred vyučovaním, počas ktorých učitelia a učiteľky pomáhajú žiakom a žiačkam lepšie sa naladiť na školský deň a budovať pozitívne vzťahy. Cieľom príručky je podporiť ich potenciál v prevencii rizikového správania a zlepšovaní atmosféry v triede. Ministerstvo plánuje v septembri 2024 vydanie príručky aj v maďarčine a ukrajinčine.

 „Naša nová príručka pre základné školy je výsledkom spolupráce so školami, občianskymi združeniami a jednotlivcami, ktorí majú bohaté skúsenosti s rannými kruhmi a sú inšpiráciou pre druhých. Veríme, že príručka pomôže učiteľom a učiteľkám efektívne viesť ranné kruhy vo svojich triedach a posilní ich prínos pre žiakov a žiačky. Ak školy využijú túto možnosť, pravidelnými rannými kruhmi môžu prispieť k zlepšeniu vzťahov a klímy v triedach a tým aj väčšej kvalite vzdelávania,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Ministerstvo školstva pripravilo pre učiteľov a učiteľky infoseminár, ktorý sa zameriava na efektívne využívanie ranných kruhov v triede. Na seminári získajú praktické tipy na vytvorenie bezpečného prostredia a naučia sa pracovať s príručkou, aby nové poznatky mohli uplatniť v praxi. Na webovej stránke ministerstva v sekcii „Ranné kruhy” nájdu ďalšie materiály, ako sú návody, plagáty a hry.

Ranné kruhy sú len jedno z preventívnych opatrení podporujúcich duševné zdravie. Ministerstvo školstva pripravuje viaceré ďalšie kroky. Do konca tohto roka plánuje vydať Metodiku tvorby školskej stratégie prevencie rizikového správania, spolu s návodom na výber kvalitných a efektívnych preventívnych programov a aktivít. Na začiatku roka 2025 bude spustená historicky prvá databáza preventívnych programov, ktorá bude dostupná spolu s ďalšími materiálmi na podporu prevencie. Okrem toho sa v spolupráci Banskobystrickým samosprávnym krajom začne v novom školskom roku pilotný projekt anonymného nahlasovania šikany na školách.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. No, školstvo nabralo opačný smer. Miesto toho, aby konečne niekto kompetentný urobil zmysluplné učebné osnovy, venujú sa takýmto kravinám. To čo, budú sa hrať na kolo, kolo mlynské? Duševné zdravie deťom a učiteľom by mali zabezpečiť tak, že , že kto sa ujme kormidla na ministerstve školstva nebude vždy vytvárať nové, nezmyselné učebné osnovy a psychicky deptať. Nech sa učia, to, čo by mali vedieť! Deti nevedia pravopis, nerozumia prečítanému textu…, ale kŕmime ich angličtinou…Už pomaly slovenčina sa vytráca aj v médiách. Ministerstvá sú obsadené ministrami, ktorí nemajú k danému ministerstvu odbornosť. Potom to vyzerá tak, ako to vyzerá. A napokon, žiaci, keď prídu do školy a počas prestávky majú dosť času na porozprávanie. Keď sa niekto s niekým rozprávať, tak sa nebude, aj keď tam bude učiteľka.

    2

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované