back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Automaty zálohovacieho systému sú často poruchové – následky znášajú ľudia platiaci zálohy za PET fľaše

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Keď sme pri ceste vykonanej v roku 2018 cez Poľsko, Litvu, Lotyšsko a Estónsko do Fínska v Litve videli a v praxi odskúšali systém zálohovania  fliaš, tíško sme dúfali, že raz takýto systém bude aj u nás na Slovensku.

Príroda by si ho zaslúžila…

(v prípade zálohovania máme na mysli plastové fľaše a zálohované plechovky od nápojov)

Prišiel rok 2020 a v odbornom časopise Enviromagazín vtedy 12 ročný žiak ZŠ Komenského v Seredi Denis Majko publikoval článok so skúsenosťami so zálohovaním,resp. odovzdávaním  fliaš v pobaltskom štáte Litva.

Systém sme odskúšali osobne a – fungoval.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Domácich ľudí nosiacich tašky fliaš na odovzdanie do výkupu, sme sa spýtali na spôsob fungovania automatu. Potvrdili nám, že inštaláciou automatov do niekoľkých týždňov zmizli fľaše z prírody – ľudia nižších príjmových skupín fľaše nielen v prírode a na smetiskách vyzbierali, ale dokonca povyhrabávali, len aby si ich odovzdaním do systému čo to privyrobili.

Odpozerali sme si funkčný a praxou overený systém?

Nuž, u nás sa pre spoločnosť najlacnejší „zázrak“ očistenia prírody od dlhoročných odpadov žiaľ pre ľudí ale hlavne prírodu nekonal.

Zavedením odkupovania  fliaš, teda spustením zálohovacieho systému v roku 2022, na Slovensku evidentne nešlo o vyčistenie prírody od už jestvujúcich odpadov v podobe stoviek tisíc  fliaš, ale výlučne o výkup fliaš, ktoré sme 15 Centami zaplatili pri kupovaní tovaru. Systém u nás neumožnil odovzdanie fliaš staršieho dáta bez označenia a registrácie.

Nastala  tak situácia, kedy nebolo umožnené odovzdanie „za odmenu“ 15 Centov fliaš vyzbieraných z prírody, ale ľudia sa musia naháňať, aby sa im vrátili peniaze za zálohované  fľaše a teda vlastné peniaze. A že do značnej miery ide o skutočné naháňanie sa, by vedel povedať nejeden občan naháňajúci sa po meste za funkčným automatom a – ako inak, na vlastné náklady. A to ešte funkčný nesmie „štrajkovať“ a odmietať  vziať zálohovanú  fľašu z rôznych  pre občana úplne nepodstatných dôvodov.

O čom je reč?

Prirodzene nemáme zmapované automaty, no podľa informácií viacerých obyvateľov mesta Sereď, najväčší problém pociťujú s funkčnosťou automatu na Cukrovarskej ulici umiestneného na parkovisku pri BILLA.

Predmetný automat opätovne nefunguje a to minimálne od stredy uplynulého týždňa. Aspoň tak zákazníkov informovali predavačky predajne.

Nefungoval ani dnes. Že asi dovolenky a servis je síce ohlásený, no nechodí…

- Článok pokračuje pod reklamou -

Pýtame sa, prečo má toto zaujímať občanov,ktorí zálohovaciemu systému vlastne požičali svoje peniaze? A pýtame sa ďalej – koľko krát a koľko kilometrov majú s kuframi plnými vriec so zálohovanými  fľašami najazdiť, aby sa dostali k svojim peniazom, kde majú skladovať vrecia a vlastne – prečo sa vôbec musia problémami iných zaoberať a míňať na ich základe svoj čas a energiu?

Naučíme sa domáhať sa svojich práv a zodpovední plnenia povinností, za čo ich platíme vopred vlastnými peniazmi?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Prečo by mal mať niekto vrecia s flaskami?
    Prečo fľaše neodovzdava priebezne v jednotkach kusov, vzdy ked ide do obchodu? Preco by mali s nejakymi flaskami najazdit kilometre ? Clovek nenavstevuje iba jeden obchod, prrto mu nemoze vadit ked nejaky automat nefunguje.
    A nikde nieje napisane , ze clovek musi kupovat napoje vo vratnych nadobach. Ked uz sa k tomu odhodla, automaticky akceptuje vsetky vyhody a nevyhody systemu. Je to absolútne dobrovoľné.
    Zalohovane flase su zlato. Nestracaju hodnotu dlhodobym skladovanim.
    Cely clanok je teda o ničom a zase sa hľadá v uhorkovej sezóne nejaká zástupná téma, namiesto toho aby sa klepalo po prstoch mestskému úradu a jeho predstavitelom

    13
  2. Naháňanie sa za funkčným automatom na vlastné náklady? A normálne do obchodu na vlastné náklady sa nechodí? Čo to tu píšete? Ak mám so sebou zopár fliaš v kufri auta a prídem do obchodu s nefunkčným automatom, tak tie fľaše odovzdám o dva dni, keď idem do obchodu znova. To niekto chodí zvlášť odovzdávať fľaše a zvlášť nakupovať? Nikomu to náklady nezvyšuje.

    6
  3. Bohužial opäť dôkaz o tom, že ľudia nerozumejú tomu čo čítajú.
    Článok je o tom, že keď si raz zaplatím za fľašu v ktorej cene ju zahrnutý funkčný zálohový systém, tak ten systém musí fungovať !!! A nemajú nás čo zaujímať výhovorky obchodníkov o nedostupnom servise.

    14
  4. No, môj názor je takýto.
    1. Preto, že darebáci nevedia vhodiť obal kde treba , musí celá spoločnosť robiť, čo nám z á k o n prikázal. Takže opäť väčšina dobrých doplatila na tých darebákov. Kto tu chce argumentovať, stačí sa popozerať po webe, koľko len musí vodohospodársky podnik vynaložiť úsilia aby odpratal bordel po občanoch, ktorým práca nič nehovorí.
    2. Už pri nákupe dotujem za obal nejaké firmy, čo teda dostanú peniaze. Ak obal nevrátim okradli ma o peniaze. Určite tu neobstojí argument , že mám teda obal vrátiť a peniaze mi budú vrátené. Stačí iba pre vzor dať tých, čo na Slovensku sú iba deň a mocne pochybujem, že si nápoj nezoberú na cestu domov, alebo ho nešmaria do kontajnera.
    3. Roboty s plechovicami je teda pre mňa naozaj dosť. Veď z nás spravili logistické centrá. Uskladniť, odviesť, vhodiť a práce okolo toho. Určite nesúhlasím s Odpoveď je jednoduchá 19. augusta 2024, 21:10 , že prečo nebežím do obchodu aj s jednou pixlou /obalom/. Tak napríklad, ja do obchodu chodím max. raz za týždeň. Voľný čas nemieniť tráviť pri regáloch. Taktiež po vyložení obalov som celý zaondiety od zvyškov napríklad piva. Taraba zas zistil, že je to výhodné pre správcu odoberateľa, tak ide meniť zákon. Takže na koniec. Výrobcovia, ktorý museli vynaložiť určite veľké prostriedky na označovanie obalov, ďalej občania, z ktorých si štát spravil poslíčkov a platiteľov za obaly nech láskavo / vrátane obcí / neotravuje stále občanov. Nech postihuje bordelárov.

    3
  5. Ja by som k tomu dodal len to, že ma to hnevá tiež. Rozhodne nemožno súhlasiť s názorom ‚Odpoveď je jednoduchá‘ pretože ten, kto to napísal nemá poňatia o súvisiacich nákladoch a o podstate, ktorú iný čitateľ naznačil, že čas sú peniaze a voľný čas ešte väčšie, a že nie všetci máme záujem chodiť do obchodu. Ďalej nemožno súhlasiť ani s tým, že to nevadí, lebo tie obaly nestratia na cene, veru že stratia, ak si dotyčný nevšimol je dosť vysoká inflácia na potraviny, ktorú štatistický úrad meria dokonca v mesiacoch. Pokiaľ viem nikto mi nezaplatí úrok z omeškania za oneskorene odobratie fľaše. Čiže reálne prichádzame pritom o peniaze. Neviem teraz kto chodí každý deň dva do obchodu a vracia po 2 – 5 fľašiek, ale ja teda nemám nervy tak často byť v obchode. Idem tak raz za 4 dni. Ale fľaše beriem len, keď je to plná taška alebo aj dve alebo 4. Neznášam repetitívne činnosti, tie vždy nechám nahromadiť. Vždy mám určitú motiváciu ísť do určitého obchodu, takže ma vie poriadne nahnevať, keď ten automat nejde.

    Avšak ako autor článku naznačuje, nadávať a nariekať nieje cesta. Treba konať. Zákon o zálohovaní jednorazových obalov 302/2019 Z. z. Ustanovuje v § 5 ods. 1 písm. f) povinnosť distribútora, tým je v realite obchod, tieto fľaše ak má príslušnú predajnú plochu 150 m2 resp. 300 m2 vykupovať a dávať poukážky na nákup v predajni. Z tejto povinnosti zákon nepozná výnimku z technicky vhodné dôvodov – čiže pokazený automat neospravedlňuje a nespôsobuje, že povinnosti sa obchod zbaví. Okrem toho nesplnenie povinnosti je správnym deliktom podľa § 13 písm. e), za ktorý podľa § 14 ods. 6 uloží príslušný orgán pokutu od 2.000 € do 80.000 €. Pri správnom Delikte sa tiež nezisťuje úmysel. Porušenie zákona = pokuta. Orgán, ktorý to môže riešiť je inšpekcia ale pokiaľ ide o spotrebiteľa, čiže bežného kupujúceho obyvateľa, čo nekupuje ako podnikateľ, je príslušná aj Slovenská obchodná inšpekcia. Tej treba poslať podnet a oni môžu za to Bille dať pokutu. Potom sa Billa naučí mať tie automaty funkčné, alebo ich mať viac ako jeden. Raz som to v Trenčíne urobil a začali voči nim správne konanie. Predtým som sa snažil vedúcu predajne presvedčiť, že má postaviť predavačku s vrecom k pokladni a vydávať mi peniaze, vysmiala ma, tak som nemal inú možnosť. Je naša povinnosť zaplatiť zálohu ale ich povinnosť je vrátiť nám ju za fľašu. Nie je naša povinnosť strpieť ich pokazené automaty, zákon im neprikazuje na to používať automat.

    8
  6. Jedine kto sa vytešuje je zálohovacia mafia. A zopár kreténov, ktorí nevedeli plqstové fľaše ráno pri odchode do roboty vhodiť do žltého kontajnera.

    1
  7. Slovensko je raj pre dane a byrokraciu. To je tak sprosty narod ze aj dan z jedenia hovien by platil bez problemov …

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované