back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Spoločnosť Humana dáva nepotrebnému oblečeniu druhú šancu. Ich kontajnery na textil nájdete aj v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Problém s hromadením textilu sa týka celého sveta a Slovensko nie je výnimkou. Zbytočne vyhodené oblečenie často končí na skládkach, kde len zhoršuje environmentálne problémy. Spoločnosť Humana sa roky snaží situáciu zmeniť.

Hlavným zameraním spoločnosti je získavanie financií prostredníctvom zbierok oblečenia, ktoré potom využívajú na podporu rozvojových a charitatívnych projektov v krajinách, kde je to potrebné. Svojimi zbernými kontajnermi, ktoré môžete nájsť aj v Seredi, dávajú oblečeniu druhú šancu. Z ich centrály v Bratislave koordinujú zber, triedenie a ďalšie využitie textilu, pričom najviac práce prebieha v skladoch v Šenkviciach a Banskej Bystrici. Nový sklad, ktorý plánujú otvoriť, posilní ich aktivity ešte viac. Na otázky o zbere šatstva nám odpovedal generálny manager Humana People to People Slovakia o.z. Tadeušas Ingilevičius.

Môžete nám, prosím, povedať niečo bližšie o spoločnosti HUMANA People to People Slovakia o.z ?

Občianske združenie Humana Slovakia vzniklo v roku 2010, keď sa začal na Slovensku rozvíjať zber použitého šatstva na vytváranie fondov na projekty v rozvojových krajinách (vzdelávanie, potravinová zbierka, bezpečnosť, zdravie, odolnosť voči klimatickým zmenám). Od toho času sa misia príliš nezmenila, len sme pridali podporu pre slovenské charitatívne organizácie a dôležitosť znižovania opätovne použiteľných a recyklovateľných textílií končiacich v komunálnom odpade, aby sa predĺžila životnosť vyrobených textílií.

Koľko zberných kontajnerov máte umiestnených v rôznych regiónoch Slovenska a koľko ich je priamo v Seredi?

K dnešnému dňu prevádzkujeme 1 825 kontajnerov, ktoré vlastní Humana Slovakia na zber použitého šatstva, taktiež pracujeme s kontajnermi, ktoré sú vo vlastníctve obcí a lokalít, kde nie sú kontajnery, ale je tam organizovaný sezónny zber. V Seredi máme umiestnených 16 kontajnerov na zber použitého šatstva a plánujeme pridať niekoľko ďalších, aby sme zabezpečili optimálny zber textilného odpadu v meste, pričom by aj mesto bolo pripravené na nariadenie EÚ o separovanom zbere textilného odpadu platného od roku 2025.
Kontajnery v Seredi sa nachádzajú napríklad v uliciach: Cukrovarská, Dionýza Štúra, Novomestská, Poštová, Andreja Hlinku, Horný Čepeň, Fándlyho, Jesenského, Čepeňska, Pažitná, Garbiarska a Dlhá ulica.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Od kedy spolupracujete s mestom Sereď?

So Sereďou sme začali spolupracovať od mája 2018.

Čo sa môže do kontajnerov dávať?

Samozrejme, že každý zberateľ použitého oblečenia by chcel dostať pekné a čisté oblečenie, ktoré sa dá jednoducho poslať do triediaceho centra na ďalšie triedenie a opätovné použitie. Berieme však na seba spoločenskú zodpovednosť, nakoľko vieme, že je dôležité znižovať nielen opätovne použiteľný textil ale aj recyklovateľný textil končiaci v komunálnom odpade. Takže zbierame: všetko opätovne použiteľné oblečenie, obuv, tašky, textil aj poškodené odevy na recykláciu.

Musia byť veci vypraté, čisté ?

Áno, oblečenie by malo byť čisté (prípadne s malým znečistením) ale hlavne suché a nezapáchajúce, aby sme ho mohli ďalej spracovať. Mokré a zapáchajúce oblečenie by sa nemalo do kontajnera vkladať.

Ako často vyprázdňujete zberné kontajnery?

Kontajnery na zber použitého šatstva v meste Sereď sa vyprázdňujú každý druhý týždeň, ale ak dostaneme skoršie info, že kontajner je plný alebo je v ich okolí neporiadok, vybavíme reklamáciu do 48 hodín.

Aké sú najčastejšie problémy, s ktorými sa stretávate pri zbieraní použitých textílií?

- Článok pokračuje pod reklamou -

Jedným z problémov sú krádeže z kontajnerov alebo ich poškodenie počas krádeže. Ďalej nám do kontajnerov ľudia vhadzujú komunálny odpad a mokré oblečenie, ktoré znehodnotí celý obsah. Niektoré prípady oznamujeme na mestský úrad alebo políciu, aby vypátrali páchateľa.

Máte vo Vašej spoločnosti možnosť dobrovoľníctva?

Nie, v Humana Slovakia nemáme možnosť priameho dobrovoľníctva. Niekedy ale považujeme za dobrovoľníctvo aj príležitosť zažiť vyprázdňovanie kontajnerov na použité oblečenie a zistiť, aké rôzne veci v kontajneri nájdeme. Verte, že to nie je až taká zaujímavá a čistá práca. Ale samotná Humana vedie aj vzdelávacie-dobrovoľnícke programy na prípravu a činnosť v rozvojových krajinách. Sám som sa zúčastnil na jednom z nich, kde som išiel do Malawi (je v top 10 najchudobnejších krajinách) na 8 mesiacov dobrovoľníckej práce v rámci školenia učiteľov vzdelávania a predškolského projektu. A na vlastné oči som videl a zažil dôležitosť práce Humana v týchto rozvojových krajinách.

Akým spôsobom teda môžu ľudia pomôcť vašej spoločnosti?

Našou hlavnou činnosťou je získavanie finančných prostriedkov z vyzbieraného oblečenia, ktoré následne používame na rozvojové a charitatívne projekty a to nielen v rozvojových krajinách, ale aj na Slovensku. Veľmi by nám pomohlo, keby sa ľudia zapojili do šírenia osvety o dôležitosti zberu použitých odevov a textílií. Tiež ako som spomínal vyššie zažiť dobrovoľnícke programy Humana, aby každý videl a zažil na vlastnej koži, ako sa využívajú finančné prostriedky a aké pozitívne výsledky to prináša.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované