back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Socialistické zdravotníctvo – nová stála expozícia Múzea totality

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Originálne artefakty z čias socialistického zdravotníctva sme do Múzea totality zabezpečovali viac menej počas troch rokov.

Až teraz sa nám podarilo skompletizovať dostatok exponátov na samostatnú expozíciu.

Návštevníci múzea tak uvidia originálne kreslo z krčného oddelenia nemocnice alebo polikliniky, plne funkčný reflektor v minulosti bežný aj u všeobecného lekára, váhu ktorú si pamätáme ako deti, panely z očného oddelenia, rôzne originálne lekárničky, Röntgenové snímky, sklenené striekačky s kovovými ihlami staré snáď pol storočia a ďalšie zdravotnícke artefakty z čias socialistického Československa.





- Článok pokračuje pod reklamou -

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Ďakujeme pekne na návod na spomienky. Narodil som sa a už som mal očkovací preukaz. Až do dospelosti som bol neustále zadarmo pod lekársky dozorom. V jasličkách, škôlke, základnej škole. Keď som bol chorý po 18 tej hodine, mama zavolala lekára a on prišiel k nám domov , vyšetril ma a predpísal lieky. Pohotovosť bola samozrejme v nemocniciach stále a to všetko zadarmo. Nebolo nedostatok lekárov, personálu a aj zariadenia neboli ošarpané ako sú teraz / tie nie súkromné/. Vyspelosť nášho zdravotníctva okrem denno denného plakanie všetkých zodpovedných sa ukázala v čase korony. Vo všetkom, ekonomike, liečení -neliečení, obmedzovania ľudských práv, mŕtvych. Dobré ráno – nová doba .

    3
  2. Anonym 12. augusta 2024, 17:40…no a potom to celé padlo, tak ako všade na svete…výsledkom toho zdravotníctva je aj to ako nás západ predbehol v dlžke života – údaje za mužov:
    SK (rok 1960) : priemer 67.9
    Rakúsko (rok 1960) : priemer 65.4

    SK (rok 1990) : priemer 66.7
    Rakúsko (rok 1960) : priemer 72.3

    takže boli sme pod neustálym dohladom, všetko super – zadarmo a vek dožitia sa nám skracoval a nakoniec to celé padlo…a ešte aj ten dekadentný západ nás v dlžke života predbehol…a to radšej nepíšem o dlžke života dožitej v plnom zdraví…
    Ešte pár poznámok: Keď napríklad porovnáme roky 2015 a 1988, tak súčasné slovenské zdravotníctvo dokáže ošetriť o 16 % pacientov viac a potrebuje na to o 40 % menej ošetrovacieho času. Výrazne sa zefektívnili liečebné procesy, aj vďaka progresu v zavádzaní moderných zdravotníckych technológií. Pribudli 3 špičkové kardiocentrá a 3 onkologické ústavy, ktoré pred rokom 1989 vôbec neexistovali.

    2
  3. K Ratafak plachta 12. augusta 2024, 18:54
    Nuž aj ja som sa mierne odchýlil o témy / expozície v múzeu/, ale to nevadí. Upozornil som to hneď na začiatku vstupu. Nedá mi , aby som neokomentoval príspevok / i keď ako tvrdím nerobievam to /. Problém tvojho príspevku je ten, že sa nevie / a to akýmkoľvek spôsobom/ určiť miera možného pokroku v tejto veci od oného roku 1989. Teda, množina premenných je v zdravotníctve veľmi veľká. Ak chápeš o čom rozprávam, píš prosím všetky fakty, ty kardiocentrum. Viz rozprávky starej matere z Trenčína!

  4. Ratafák žil si za socíku? A napíšeš nám už konečne kto ta platí za vypisovanie tých nezmyslov?

    1
  5. Deduško 19:37 vy ste neskutočný spomienkový optimista a odborník na všetko. Raťafák trafil klinec po hlavičke. Zrazu je množina premených v zdravotníctve veľmi veľká, ale vo vašom prvom príspevku asi nebola, že? Napíšete sprostosť, ale po odbornej reakcii začnete koktať (to sú tie vaše lomítka). Radšej sa venujte vašej obľúbenej téme vojenských bytov.

  6. Anonym 12. augusta 2024, 19:37…ano je v tom veľa premennych ale to podstatné je ako to zdravotníctvo dokáže udržať človeka pri živote…poukázal som na to že za cca 30 rokov priemerný vek muža v sociku klesol o rok zatiaľ čo v demokratickom rakúsku vzrástol o 7 rokov….no a dnes sa u nás muž dožije cca 74.4 roku…takže za 30 rokov (od 1960)pokroku v sociku to máme -1rok a za cca 30 rokov demokracie to máme plus necelých 8 rokov aj napriek rozkradnutemu zdravotníctvu…takí češi či slovinci sa dokazali dostať aj na lepšie čísla…

  7. Nechajte Ratafaka. Nemôže za to, že je retardovaný. Ratafak, keď si taký priposraty z toho Tvojho zapadu, tak si zbal veci a pal do prdele. Sa pozri, čo sa kurva deje na tom Tvojom západe. Západná Európa je komplet v prdeli aj s tým Tvojim zdravotníctvom. Radšej budem žiť o 5 rokov menej, ale aspoň s pocitom, že nejaký zkurveny neger, alebo moslim nepodreze decko niekde v susedstve. Ty kus liberálneho kokota. By ma zaujímalo, koľko máš rokov, Ty nakazený kreten. Lebo Tvoje názory sú ako keby si mal titul z genderovych štúdií. Alebo máš po 50 ke a v tom prípade si jebnutý od narodenia. Čo už, bohužiaľ aj na retardov slnko svieti.

    1
  8. A nebude to náhodou tak, že západný zdravotný systém udržuje pacientov dlhsie pri živote, kvôli biznisu? To Ti nenapadlo, že Ratafak. Prečo by aj. Bez mozgu sa ťažko rozmýšľa.

  9. Anonym 12. augusta 2024, 21:43…uff, daj si niečo na ukludnenie lebo ťa porazí…viac ako moj názor sú v mojích príspevkoch tvrdé dáta zo štatistických úradov…ak ťa dokáže toto takto vytočiť že tu musíš vulgárne nadávať tak ti nepomože zdravotníctvo ani západné ani východné…rozumiem že máš strach z niečoho čo nepoznáš, na západe som roky žil, odporúčam sa ti tam ísť pozrieť a neprijímať všetko len cez média,
    PS: myslím že najvačšia moslimská komunita je v Rusku a to je na východe….ale to nemá s témou zdravotníctva nič spoločné…

    1
  10. Poznám západný zdravotný systém veľmi dobre a poznal som aj socialistický,a preto neznášam tieto blbé,nič nehovoriace prirovnania.

  11. On tak rozprava normale. Inak nevie.
    Ked vyrastal pri milexe…
    Este pozna par tureckych nazvov pre socialne pracovnicky.

    1
  12. Anonym 12. augusta 2024, 21:47..musím priznať že takáto kravina ma vobec nenapadla….nie že by zdravotníctvo nebolo biznis, ale to platí jak pre západ tak aj východ….takže pomyslieť že západné firmy radšej ľudom predlžia život, zatiaľ čo tie východné ich radšej nechajú umrieť skor aby náhodou nezarobili ma ani napadlo…..ja predpokladám že ak máš nejaké bolesti či si chorý tak to radšej vyliečiš z výtažku hada alebo jednorožca než by si mal íst za lekárom, čo by ti predpísal lieky len aby si náhodou nepodporoval nejaký biznis….

    1
  13. Ratafak,fakta? Štatistiky? Nebuď smiešny.Kto si štatistiku dá urobiť,tam platia jeho fakta.Nevydavaj prosím také bludy za fakta.A nie je to prvý raz.

  14. Anonym 12. augusta 2024, 22:27..kludne oprav v čom sa mýlim, alebo v čom sa mýli náš štatistický úrad alebo čo je zle….

    1
  15. Ratafak, nič v zlom, ak si na západe roky žil, prečo si sa vrátil? To ti tam bolo tak dobre, že sa to nedalo vydržať? 😉

  16. Anonym 12. augusta 2024, 22:42…kvoli detom a rodine…no, je možné že sa tam raz vrátime, dvere sú otvorené, dodnes trávim veľa času mimo SK…a odporúčam vyskúšať si život vonku aspoň na pár mesiacov, a nemusí to byť ani západ…

    1
  17. Ďakujem za odporúčanie, nie som už najmladší. Našťastie aj ten príjem je slušný, takže nemám dôvod na pomýšľanie na odchod. Akurát keby ešte nebolo v našej Džahamaríi tej demokracie karpatského typu, bol by to pre mňa celkom ideál…

  18. Anonym 12. augusta 2024, 23:19…jj, súhlasím, ono sa tu dá slušne vyžiť, mohlo by sa ešte lepšie ak by sme ohromný potenciál krajiny nezahadzovali práve volbou politikov (a bohužial opakovanou) toho karpatskeho typu…ono ale nič netrvá večne, každá kríza raz prejde…

    1

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované