back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Cyklotúlačky po Záhorí zavedú výletníkov k zabudnutej železnici a predstavia im tvorbu Dušana Jurkoviča

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj |MM|  Turisti budú na bicykloch a v sprievode odborníka objavovať zaujímavosti severnej časti Trnavského kraja. Počas dvoch septembrových sobôt sa vydajú po stopách nedokončenej železnice, ďalšie dve soboty budú patriť spoznávaniu architektonických pamiatok, ktoré v Skalici zanechal Dušan Jurkovič. Vstupenky sú v predaji cez krajzazitkov.sk. 

Cyklotúlačky po Záhorí, ktoré na úvod jesene pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj, sa budú konať každú septembrovú sobotu. Dva termíny sú venované Skalici (7. a 21. 9.) a dva okoliu Jablonice (14. a 28. 9.). Užijú si ich dobrodružnejšie povahy i rodiny s väčšími deťmi, ktoré zvládnu aj 30 km dlhý cyklovýlet a baví ich história.

Architekt a skúsený sprievodca Miroslav Beňák zo združenia Čierne diery predstaví výletníkom nedokončenú železnicu pod pohorím Malé Karpaty. Málo známa „záhorácka spojka“ mala doplniť vlakovú infraštruktúru po Viedenskej arbitráži, keď Slovensko prišlo o stovky kilometrov železníc. Realizácia projektu, ktorý dodnes ovplyvňuje podobu krajiny v okolí Jablonice, sa začala v roku 1943. Nikdy ho však nedokončili.

„Dodnes sa zachovali násypy a mosty, ktorých pôvod je pre mnohých tajomstvom. Na bicykloch sa vydáme po stopách tejto železničnej trate a spoznáme jej príbeh,“ hovorí Miroslav Beňák, ktorý bude výletníkov sprevádzať aj na cyklotúlačkách zameraných na diela architekta Dušana Jurkoviča.

„Autorovi Mohyly Milana Rastislava Štefánika bola Skalica veľmi blízka, žili tam jeho sestry a jeho blízkym priateľom bol Pavel Blaho. Okrem Spolkového domu, najznámejšieho diela Dušana Jurkoviča v Skalici, navštívime aj Slovenskú búdu, ktorú navrhol pre tohto svojho priateľa – známeho lekára a politika,“ dodáva Miroslav Beňák.

Blahova búda je postavená v secesnom štýle s prvkami ľudového staviteľstva a tradičných výzdobných motívov. Vynikajúcou ukážkou secesie v architektúre je aj samotný Spolkový dom, v ktorom sídli Turistická informačná kancelária, a ktorý susedí so Záhorským múzeom. Priamo vo vnútri Spolkového domu sprievodca účastníkov cyklotúlačiek upozorní na detaily, ktoré nesú rukopis Dušana Jurkoviča.  Ďalšou zastávkou bude evanjelický kostol. Jeho veža je strohá, chýbajú jej zdobné prvky. Aj jej autorom je Dušan Jurkovič, ale ovplyvnený funkcionalizmom. Výletníci navštívia tiež skalickú kalváriu, ale aj evanjelický a katolícky cintorín, kde stoja náhrobky od Dušana Jurkoviča. Sprievodca upriami ich pozornosť aj na ďalšie stavby ovplyvnené secesiou.

- Článok pokračuje pod reklamou -

„Cyklotúlačkami po Záhorí chceme upozorniť na menej známe zaujímavosti, ktorými môže tento región upútať turistov. Bicykel je na ich spoznávanie ideálnym dopravným prostriedkom a pridanou hodnotou oproti individuálnym výletom je skúsený sprievodca – odborník na architektúru a technické pamiatky,“ uzatvára Agáta Mikulová, riaditeľka KOCR Trnavský kraj.

Cyklotúlačky po Záhorí sa budú konať každú septembrovú sobotu. Účastníci týchto nenáročných výletov po málo náročnom teréne nepotrebujú špeciálne vybavenie – iba občerstvenie, vlastné bicykle a dobrú náladu. Počet miest je obmedzený, preto je potrebné zabezpečiť si ich vopred nákupom vstupeniek cez krajzazitkov.sk.

Samuel Galica
Samuel Galica
Samuel Galica
Samuel Galica

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované