back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Absolventi stredných škôl sa môžu evidovať na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny aj po letných prázdninách

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

ÚPSVR |MM|  Evidencia na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny je dobrovoľná. Urobiť tak môže každý, kto chce pracovať. Absolventi stredných škôl, ktorí si hľadajú uplatnenie na trhu práce, sa môžu evidovať do 10. septembra, aby im nevznikla povinnosť platiť si povinné zdravotné poistenie, ale len za predpokladu, že nebudú pokračovať v ďalšom štúdiu.

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny dokážu absolventov stredných škôl bez práce podporiť viacerými spôsobmi. Jedným z nich je uhrádzanie zdravotného poistenia za absolventov v prípade, ak si podajú žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie najneskôr do 10. septembra. K uvedenému dátumu končí 10-dňová lehota na evidenciu po tom, ako prestane byť absolvent strednej školy považovaný za nezaopatrené dieťa. Za nezaopatrené dieťa je považovaný do 31. augusta v roku, v ktorom ukončí vzdelávanie bez pokračovania v štúdiu na ďalšej škole. Kým je absolvent strednej školy považovaný za nezaopatrené dieťa, jeho rodič má nárok na prídavok na dieťa bez ohľadu na to, či sa absolvent pred týmto dátumom zaeviduje na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie.

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny ponúkajú absolventom aj viaceré nástroje pre uľahčenie ich uplatnenia na trhu práce s cieľom zvýšiť ich zamestnanosť a zamestnateľnosť. Okrem sprostredkovania širokej ponuky pracovných pozícií a odborného poradenstva im môžu finančne pomôcť pri ďalšom rozvoji svojich schopnosti. Ak si chcú doplniť vzdelanie, môžu úrad práce, sociálnych vecí a rodiny požiadať v rámci národného projektu Zručnosti pre trh práce o zaplatenie vzdelávania podľa vlastného výberu, ktoré musí byť v súlade s  podmienkami projektu. Žiadosť o poskytnutie príspevku je potrebné podať najneskôr 30 kalendárnych dní pred začiatkom kurzu. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny zaplatia vzdelávacie kurzy v plnej výške na základe splnenia podmienok uvedených v dohode o príspevku na vzdelávanie. Znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie prispejú aj na pokrytie časti výdavkov súvisiacich s účasťou na prezenčnej forme vzdelávania vo výške 0,95 Eur/1 vyučovaciu hodinu, najviac v sume 190 Eur.

Podpora zamestnávateľov pri zamestnávaní mladých, aj ich samotných

Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny motivuje cez rôzne projekty aj zamestnávateľov, aby vytvárali pracovné miesta pre mladých ľudí. Ide napríklad o projekt Právo na prvé zamestnanie, v rámci ktorého sa po splnení podmienok poskytuje finančný príspevok zamestnávateľom. Príspevok sa poskytuje najviac na dobu 6 mesiacov jednorazovo na úhradu časti celkovej ceny práce na jedno vytvorené pracovné miesto na jeden mesiac vo výške 90 percent celkovej ceny práce zamestnanca, najviac vo výške 1 318,53 Eur mesačne. Celková výška predpokladanej podpory pre jedného účastníka je 7 911,18 Eur.

Rovnako podporujú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny aj priamo absolventov, ktorí sa rozhodnú samozamestnať. V rámci jednej z častí národného projektu Finančné stimuly pre zamestnanosť si môžu podať žiadosť o finančný príspevok na začatie vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti vo výške 7 534 EUR. Finančný príspevok je možné poskytnúť po splnení podmienok oprávnenosti poskytnutia finančného príspevku stanovených v rámci tohto národného projektu. Absolventi škôl, evidovaní viac ako jeden mesiac ako uchádzači o zamestnanie, môžu v rámci tohto národného projektu požiadať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny o zaradenie na prax a o poskytnutie finančného príspevku na vykonávanie praxe. Mesačný príspevok je vo výške životného minima (aktuálne 273,99 Eur) po dobu 3-6 mesiacov a je určený uchádzačom vo veku do 30 rokov, ktorí dosiahli najviac stredné odborné vzdelanie a nepokračujú v procese vzdelávania ani sa nezúčastňujú na odbornej príprave. Prax je podporovaná predovšetkým u zamestnávateľov zo súkromného sektora a na pozíciách v súlade s prioritami zelenej, sociálnej a digitálnej ekonomiky.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Ako sa k službám úradu práce dostať?

Úrady práce ponúkajú aj ďalšie nástroje, ktoré môžu uchádzači o zamestnanie využiť podľa svojej situácie a požiadaviek v snahe uplatniť sa na trhu práce. Široké portfólio služieb je dostupné pre absolventov, ktorí sa po ukončení štúdia evidujú na príslušnom úrade práce ako uchádzači o zamestnanie. Na prvú návštevu úradu je potrebné doniesť si so sebou platný občiansky preukaz, kópiu dokladu o najvyššom dosiahnutom vzdelaní (maturitné vysvedčenie alebo vysokoškolský diplom) a potvrdenie o dobe štúdia vydané školou.

Národné projekty Finančné stimuly pre zamestnanosť a Zručnosti pre trh práce sa realizujú vďaka spolufinancovaniu z fondov EÚ v rámci Programu Slovensko.

 

https://eurofondy.gov.sk/

 

 

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované