back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Zamestnávatelia môžu na úradoch práce žiadať o príspevok na nových zamestnancov a tiež na mentora, ktorý ich zapracuje

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

ÚPSVR |MM|  Znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie, mladým ľuďom do 30 rokov, ktorí sú bez práce a nepokračujú ďalej vo vzdelávaní či v odbornej príprave, pomôžu úrady práce, sociálnych vecí a rodiny zamestnať sa. Vďaka národnému projektu Finančné stimuly pre zamestnanosť môžu zamestnávatelia získať nielen príspevok na mzdu nového zamestnanca, ale aj na mentora, ktorý ho na novom pracovisku zaškolí.

„Opäť odštartoval ďalší významný nástroj, vďaka ktorému pomôžeme znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie, aby sa uplatnili na trhu práce. Rovnako tak podávame pomocnú ruku zamestnávateľom, ktorí sa rozhodnú týchto ľudí zamestnať. Hneď v prvé dni ich na pracovisku zaškolí aj skúsený mentor, ktorý im pomôže adaptovať sa v novom pracovnom prostredí. Chceme dať znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie a mladým ľuďom do 30 rokov príležitosti a možnosti na to, aby sa zamestnali. Jednou z podmienok je tiež to, aby si ich zamestnávatelia na danom pracovnom mieste udržali po určitú dobu,“ zdôraznil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Mentorované zapracovanie, ako jedna z aktivít projektu Finančné stimuly pre zamestnanosť,  je určené na podporu zamestnania sa znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie a mladých uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú v situácii NEET (to znamená, že majú vek do 30 rokov (mínus jeden deň), sú nezamestnaní alebo nepokračujú vo vzdelávaní či v ďalšej odbornej príprave.

Dĺžka doby poskytovania príspevku na ich mzdu a príspevok na mentoring sú rozdelené do troch kategórií. Výška príspevku závisí od doby podporovania.

V prípade dlhodobo nezamestnaných osôb a tých, ktoré majú nižšie ako stredné odborné vzdelanie, je doba podporovania 12 mesiacov, príspevok na mentoring je poskytovaný 4 mesiace a doba udržania pracovného miesta je stanovená na ďalších 6 mesiacov.

Pri osobách so zdravotným postihnutím je príspevok na ich mzdu zamestnávateľovi poskytovaný 9 mesiacov, 4 mesiace je podporované mentorovanie a povinnosť udržať pracovné miesto 5 mesiacov.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Pri uchádzačoch o zamestnanie, ktorí majú nad 50 rokov je príspevok na ich mzdu zamestnávateľovi poskytovaný 9 mesiacov, 2 mesiace je podporované mentorovanie a povinnosť udržať pracovné miesto 5 mesiacov.

Pri ostatných znevýhodnených uchádzačoch o zamestnanie a mladých uchádzačoch o zamestnanie je doba podporovania 3 mesiace, z toho 2 mesiace aj príspevok na mentora a udržanie pracovného miesta je stanovené na 2 mesiace. Spoločnou podmienkou pre všetkých zamestnávateľov je prijatie do pracovného pomeru v rozsahu najmenej 20 hodín týždenne  na dobu neurčitú.

Výška príspevku sa vypočítava ako percento z celkovej ceny práce (CCP) v závislosti od cieľovej skupiny, resp. stanovenej dĺžky podporovania. Výška podpory sa úmerne kráti v závislosti od dojednaného pracovného času podporenej osoby. „Príspevok je nastavený tak, aby bol zamestnávateľ podporovaný počas celej doby, no zároveň aj aby si postupne nastavil svoje vlastné finančné krytie pracovného miesta. Ide o príspevok od 40 do 10 percent celkovej ceny práce, čo predstavuje pre aktuálny rok sumu maximálne od približne 188 Eur do 753 Eur. Prínosom projektu sú nastavené podmienky udržania pracovného miesta. Po skončení podpory zo strany úradov práce, sociálnych vecí a rodiny chceme predchádzať situáciám, kedy by zamestnávateľ zrušil miesto a zamestnanec sa by sa nám okamžite vrátil do evidencie uchádzačov o zamestnanie,“ uviedol generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy.

Výška príspevku na mentora je rovnaká po celý čas v roku 2024, a to v sume maximálne 282,54 Eur (15% z celkovej ceny práce). Výška finančného príspevku pre mentora zodpovedá pracovnému pomeru podporeného zamestnanca dohodnutému na ustanovený týždenný pracovný čas. Ak je pracovný pomer podporeného zamestnanca dohodnutý na kratší pracovný čas, výška finančného príspevku pre mentora sa pomerne kráti.

Národný projekt Finančné stimuly pre zamestnanosť zavedie do budúcna ešte ďalšie formy podpory:

 

  • Finančný príspevok pre zamestnávateľov na prispôsobenie pracovísk pre potreby osôb so zdravotným postihnutím.
  • Finančný príspevok na udržanie osoby so zdravotným postihnutím v zamestnaní na otvorenom trhu práce. Ak sa počas trvania pracovného pomeru zamestnanec stal osobou so zdravotným postihnutím, štát prispeje zamestnávateľovi na jeho pracovné miesto.

Projekt Finančné stimuly pre zamestnanosť sa realizuje vďaka spolufinancovaniu z fondov EÚ v rámci Programu Slovensko.

https://eurofondy.gov.sk/

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované