back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Pripomenuli sme si PAMÄTNÝ DEŇ GENOCÍDY RÓMOV V OBDOBÍ HOLOKAUSTU

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu sa v priestoroch Múzea holokaustu v Seredi uskutočnilo v piatok 2. augusta spomienkové podujatie spojené s koncertom Barbory Botošovej a jej hudobného zoskupenia.

Tento pamätný deň pripomína utrpenie a tragédiu, ktorú rómska komunita zažila počas rokov 1933 – 1945, keď sa po celej Európe odohrávala diskriminácia a masové vyvražďovanie, ktoré malo rôzne podoby a rozmery. Sintovia a Rómovia boli vraždení na základe ich rasového pôvodu, čo vyústilo dňa 2. augusta 1944 do likvidácie takzvaného cigánskeho tábora v Auschwitz- Birkenau. Presne pred 80 rokmi tam v plynových komorách zahynulo približne 4 300 rómskych obetí. Táto udalosť je mementom, ktoré nám pripomína neľudskosť a krutosť rasovej nenávisti.

Podujatie bolo organizované v spolupráci s Veľvyslanectvom Spolkovej republiky Nemecko, Rakúskym kultúrnym fórom a Veľvyslanectvom Poľskej republiky v Bratislave. Na pietnej spomienke sa zúčastnili významní hostia, medzi nimi Alexander Daško – splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity, J.E. Thomas Kurz – veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko, Ján Hero – riaditeľ odboru inklúzie marginalizovaných skupín Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

Hudobný program zahrňoval vystúpenia Barbory Botošovej (husle), Michaely Bobekovej (spev), Eugena Botoša (klavír), Pavla Berezu (gitara) a Jána Rigó (kontrabas). Ich hudba preniesla prítomných do obdobia, keď rómska kultúra prekvitala, ale aj do čias, keď bola brutálne potláčaná.

„Extrémizmus a šíriacu sa nenávisť zastavíme, len ak zlepšíme postavenie Rómov v spoločnosti. Počet ľudí, ktorí prežili, a svedkov týchto hrôz sa stále zmenšuje. Je našou povinnosťou, viac ako kedykoľvek doteraz, pokračovať v pripomínaní si ich pamiatky a odovzdávaní ich svedectiev,“ uviedol Alexander Daško, splnomocnenec vlády pre rómske komunity. K tragickým udalostiam sa vyjadrila aj huslistka Barbora Botošová: „Ohavné skutky, absurdné dôvody. Kde chýba ľudskosť, tam rastie nenávisť. Mne je ťažko, keď si uvedomím, že sa také niečo dialo. Je mi ťažko, keď si uvedomím, že sa to dialo prakticky pred pár rokmi. Je mi ťažko, keď si uvedomím akou zbraňou dokáže taká nenávisť, zloba a zášť byť.“

Martin Korčok, riaditeľ Múzea holokaustu, zdôraznil dôležitosť pripomínania tejto časti dejín: „Prenasledovanie Rómov v období holokaustu je stále málo známou kapitolou našich dejín. Mnohí ľudia o nej vôbec nevedia alebo ju skresľujú. Uctiť si rómske obete a preživších nacistického režimu dokážeme aj tým, že sa postavíme proti súčasnej diskriminácii Rómov. Takmer každý jeden Róm na území Slovenska sa stretáva s diskrimináciou rôzneho druhu v majoritnom prostredí. Nikto z nás by ani na chvíľu nechcel byť v ich koži.“

- Článok pokračuje pod reklamou -

Pamätný deň rómskeho holokaustu je dôležitou pripomienkou, že musíme neustále bojovať proti všetkým formám diskriminácie a rasizmu, aby sa podobné tragédie nikdy nezopakovali.

foto: Múzeum holokaustu Sereď

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované