back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Sochy z Borovej budú zdobiť orloj múzea Čechov a Slovákov v USA

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

TT SK |MM| Cez víkend uskutočnilo podujatie, na ktorom boli spoločne odhalené a predstavené sochy, ktoré budú zdobiť orloj pred Národným českým a slovenským múzeom a knižnicou v Cedar Rapids, v štáte Iowa. Dvanásť sôch, ktoré vytvoril sochár Andrej Haršány z obce Borová pri Trnave, predstavuje dvanásť profesií, ktorým sa tradične venovali českí a slovenskí prisťahovalci v USA. Je medzi nimi napríklad socha baníka, poľnohospodára či kováča. Sú vyrobené z dubového dreva z orešianskych lesov a ich hmotnosť sa pohybuje medzi 30 až 40 kilogramami.

„Približne pred rokom som navštívil Národné české a slovenské múzeum a knižnicu v americkom štáte Iowa. Už vtedy som vedel, že spolupráca cez veľkú mláku má význam pre Slovensko aj Českú republiku, a je akýmsi mostom medzi našimi krajinami. Aj preto som veľmi rád a bolo mi naozaj cťou, byť pri tak významnej udalosti. Ďakujem všetkým, ktorí stoja za touto skvelou ideou, prišli s hodnotným nápadom a dostali ho do reálnej podoby. Ide o významný okamih, keď sochy z Borovej začínajú svoju cestu do Ameriky, podobne ako pred približne 200 rokmi cestovali osoby, ktoré boli pre tieto diela inšpiráciou.“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že sochy budú v USA slávnostne odhalené v septembri, a to aj za účasti prezidentov Slovenskej a Českej republiky a ďalších významných osobností.

Podujatia sa okrem trnavského župana zúčastnil aj starosta obce Borová Igor Košík, sochár Andrej Haršány, viceprezident Národného českého a slovenského múzea a knižnice Dalibor Mikuláš, člen správnej rady múzea Martin Izakovič a občiansky aktivista a moderátor Pavol Demeš.

Národné české a slovenské múzeum a knižnica, ktoré sa nachádza v americkom štáte Iowa, oslavuje v tomto roku 50. výročie svojho založenia a na jeseň 2025 uplynú tri desaťročia od jeho presťahovania do novej väčšej budovy. Združenie, ktoré si predsavzalo uchovať minulosť svojich predkov, vzniklo v roku 1974 v Cedar Rapids v Iowe. Jeho členmi boli príslušníci druhej a tretej generácie potomkov prisťahovalcov. V roku 1992 Kongres USA oficiálne uznal toto múzeum za národnú kultúrnu inštitúciu Čechov a Slovákov žijúcich v Spojených štátoch. 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované