back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Ministri vnútra, spravodlivosti a obrany predstavili návrhy na riešenie nepriaznivej personálnej situácie v ozbrojených zboroch

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MV SR |MM|  Návrhy na zlepšenie pracovných podmienok a odmeňovania príslušníkov ozbrojených zborov boli témou spoločnej tlačovej konferencie ministrov vnútra, obrany a spravodlivosti vo štvrtok 25. júla 2024 podvečer na úrade vlády.

Koncepčný materiál vychádzajúci z úloh Programového vyhlásenia vlády  do pripomienkového konania predložilo ministerstvo spravodlivosti. Pomenúva spoločné základné problémy v bezpečnostných zložkách, ktorými sú prijímanie nových uchádzačov, udržateľnosť súčasných príslušníkov či nedostatky v systemizácii.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok uviedol, že tohtoročná valorizácia výsluhových dôchodkov vo výške 14,5 percenta akcelerovala odchod policajtov do civilu„My však bezpečnosť berieme smrteľne vážne a bez stabilizácie stavov policajných zložiek to pôjde veľmi ťažko,“ uviedol s tým, že Policajný zbor je po predchádzajúcej riadnej i úradníckej vláde v najhoršom stave za posledných 30 rokov.

V tejto súvislosti ministerstvo vnútra pripravilo návrh novely zákona č. 73/1998 o štátnej službe, ktorý čoskoro pôjde do legislatívneho procesu. Obsahovať bude viacero opatrení, ako je zvýšenie príspevku na bývanie v priemere o 200 eur, pričom v prostredí PZ najviac dostanú policajti na základných útvaroch, kde sú najnižšie platy. Ďalším je náborový príspevok vo výške 5000 eur priznávaný všetkým novoprijatým príslušníkom za podmienky, že v zbore zotrvajú minimálne 5 rokovStabilizačný príspevok v rovnakej výške môžu získať príslušníci v aktívnej službe, ktorí odslúžili aspoň 20 rokov, a to za podmienky, že v službe budú pokračovať najmenej ďalšie tri roky.

 

Návrh ráta aj so zvyšovaním hraníc osobných príplatkov. Minister obrany Robert Kaliňák doplnil, že sa uvažuje o zavedení inštitútu rodičovskej dovolenky aj v legislatíve bezpečnostných zborov, kde dosiaľ absentuje. Vojaci, ktorí slúžili na misiách, by mali mať nárok na viac dní dovolenky. Minister vnútra doplnil, že v hre je aj bezplatné  cestovanie v hromadnej doprave.

- Článok pokračuje pod reklamou -

V ozbrojených zboroch chýba 4000 vojakov, takmer 3000 policajtov a 300 príslušníkov väzenskej a justičnej stráže. V tejto súvislosti ministri pripustili, že je čas na nové nastavenie podmienok prijímacieho konania, ktoré bude mať bližšie k skutočnej práci policajta či vojaka.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok poďakoval za korektný prístup policajným odborárom i  rezortu financií. „Pánovi ministrovi financií Kamenickému patrí vďaka za ústretovosť pri našich stabilizačných návrhoch, rovnako premiérovi Robertovi Ficovi, ktorý podporil naše úsilie. Nájsť voľné prostriedky v čase najhoršieho stavu financií v histórii Slovenska je naozaj umenie,“ spresnil s tým, že dohodnuté návrhy predstavujú jednorazovú záťaž na rozpočet. Ide totiž o inštitúty, ktoré sa nezaratúvajú do budúceho dôchodkového plnenia príslušníkov ozbrojených zborov.

Minister vnútra oznámil že rezort vnútra  v súvislosti so sociálnym zabezpečením myslí aj na Hasičský a záchranný zbor, s predstaviteľmi ktorého už mal tematické stretnutie. Pracuje sa aj na zlepšení pracovných podmienok občianskych zamestnancov. V tejto súvislosti spomenul minister obmenu zastaralej výpočtovej techniky, budovanie autoparku po vzore Českej republiky, takisto masívnu rekonštrukciu hasičských a policajných staníc či poskytovanie nájomných bytov.

Už čoskoro by stabilizačné úsilie v prostredí Policajného zboru mala podporiť masívna náborová kampaň, ktorú pripravuje ministerstvo vnútra.

Ministri Kaliňák a Eštok počas vystúpenia dôrazne dementovali nepravdy, ktoré sa v súvislosti so sociálnym zabezpečením príslušníkov ozbrojených zborov cyklicky opakujú. „Sme sociálna vláda, nebudeme siahať na sociálny systém príslušníkov ozbrojených zborov,“ uviedol Matúš Šutaj Eštok a zároveň potvrdil, že ani chýry o tom, že sa navrhnuté stabilizačné opatrenia majú redukovať v rámci rozpravy v parlamente, sa nezakladajú na pravde.

Informoval tiež, že sa podarilo stabilizovať aj prostriedky na vyplácanie odchodného.  Všetky meškajúce platby bývalým policajtom už boli uhradené.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Nuž hádam by bolo aj dobré ukázať viac tvárí tejto veci.
    1. Z ozbrojených zložiek, tu predovšetkým polície, si politické eminencie spravili svoj nástroj / často pomsty /. Tu vôbec nerozlišujem či tí, alebo oní .
    2. Ťažko uveriť, že by v ekonomickej zainteresovanosti pre ozbrojencov prevládal tak potrebný záujem zúčastnených. Hospodári sa / rozumej vyzbrojuje, či vystrojuje/ bez poriadnych a predovšetkým dlhodobých koncepcií, či aj aktuálnych potrieb. Stačí si načítať príspevky aj tu.
    3. Z článku ,, Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok uviedol, že tohtoročná valorizácia výsluhových dôchodkov vo výške 14,5 percenta akcelerovala odchod policajtov do civilu.,,
    To čo týmto vyhlásením pán minister myslel? Že ,, akceleroval odchod,, . Ale veď v celej spoločnosti sa valorizovali tieto sociálne veci. Láskavo sa mal priznať, keď už toľko o tomto hovorí, že práve ozbrojenci aj napriek tisícovým upozorneniam boli ,, okrátení,, od ,,civilov,, presne o šesť mesiacov. Valorizovalo sa nie k 01.01.2024 , ale až 01.07.2024. Takže, jasne vidieť , že politikom nie je radno veriť. Zatĺkať a zatĺkať. A vôbec toto nie je po prvý krát, čo sú bývalí ozbrojenci mimo spoločnosť / tak ako oni /.
    Nech sa tu vyjadria aj súčasní policajti. Veď sa báť nemusia, ide o to , aby bola verejnosť informovaná. Farári aj polícii o tom moc nekážu . Nedávno som riešil niečo u dopravákov a bolo mi do plaču. Ani len načítať ich počítač nedokázal z prineseného média.
    Nuž, reči sa hovoria a chlieb sa je. Nech sa láskavo všetci kompetentní starajú, od toho ich platíme.
    Tak do čítania, priatelia.

  2. Už som zistil ako sa to u Eštóka a Kaliňáka prejavuje keď klamú. Vždy keď otvoria ústa.

    2
  3. Možno by bolo zaujímavé zistiť, koľko súčasných policajtov a vojakov volilo túto vládnu zgerbu. A teraz sa čudujú ako ich ojebabrali.

  4. Policajti nezarábajú tak zle ako plačú. Tie tzv. stabilizačné príspevky, ktoré im Eštok vybojoval je doslova pľuvanec do očí občanom Slovenska. Pre začínajúcich policajtov fajn. Je to pochopiteľné. Ale dávať to aj tým, čo majú odslúžené min.20 rokov aby zotrvali ešte aspoň 3? Nedrbe niekomu? Veď aby mali nárok na výsluhový dôchodok musia odslúžiť min.25 rokov. Čiže dáme im doslova nadštandardné odmeny. Plus slušný plat, sociálne výhody, pnka vo výške mzdy, viacej dovolenky a práca, ruku na srdce, nepretrhnú sa. Ani jeden policajt nejde do civilu zrobený. Ale treba si ich hýčkať. Keby pod. výhody dali učiteľom, ktorých je z roka na rok menej bolo by určite rozumnejšie. No my radšej dotujeme nezmysly. Veď v konečnom dôsledku vaše populistické pi.oviny zaplatia neštátny zamestnanci.

    2
  5. To je ono dajme im aj doživotnú rentu! A živnostníkom treba zdvyhnúť dane a odvody ved tak dobre zarábajú… len akosi je tu ticho o agentúrach tie čo sprostredkovavaju pracu a parazituju na ludoch

    2
  6. policajtov si musia udrzat, pretoze je to ich predlzena rucicka, v pripade obcianskych nepokojov ich treba mat po ruke…

    3
  7. Na štátnych zamestnancov ide 23% štátneho rozpočtu. Teraz zase nezmysel v podobe stabilizačného príspevku. Koľko miliónov nás tento špás bude stáť? Súkromná sféra je čoraz viac zaťažená nezmyslami aby sa štátny zamestnanci mali dobre. Super. Grécka cesta na obzore. Ale hlavne, že rozdávame načo nemáme. Robiť policajta na Slovensku je radosť.

    1
  8. Žiadne voľné prostriedky neexistujú. Peniaze, ktoré sa im rozdajú za nič, budú niekde chýbať. Ale koho by to v sociálnej vláde trápilo. Hlavne, že budú štátny zamestnanci ticho. Je ich veľa a ich hlasy budú v ďalších voľbách potreba. Slováci znesú, aj keď je republika v pi..

  9. Príspevky si vedia vyplakať ale aby zdvihli zadky a prišli riešiť pretekárov v meste to ich ani nehne. Hlavne, že sú podľa ministra najpotrebnejsia zložka vo vesmíre.

  10. Fajn, takže tebe nevadí, že sa od bud.roku ide šetriť na rodinách s deťmi, lebo konsolidácia verejných financií, ale štedré príspevky policajtom ti neprekážajú? A tipujem, že si presadia svoje aj odborári a vydupú im ďalšie zvýšenie. Čím si to zaslúžili? Už aj tak majú nadštandardné platy a výhody. Koľko im ešte treba nadeliť aby boli páni uniformovaní spokojní kým si preplávajú 25 rokov aby mohli ísť do dôchodku? Zničení a zrobení. Kam sa na nich hrabú baníci alebo horskí záchranári. Oni a hasiči sú jediní z min.vnutra ktorí si zaslúžia nejaké zvýšenie. Štátnych zamestnancov by mali skresať nie o 30 ale kľudne aj o 40%. Je ich viac než dosť.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované