back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Zastavenie dodávok ropy cez Ukrajinu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ukrajina zastavila dodávky ropy spoločnosťou Lukoil nachádzajúcou sa na sankčných zoznamoch EÚ do Maďarska a na Slovensko. K veci sa na sociálnej sieti vyjadril odborník na predmetnú problematiku Karel Hirman:

Karel Hirman

Prečo premiér #Fico zle ráta a prečo je zastavenie dodávok od Lukoilu nafúknutý problém.
Premiér #Fico kvôli zastaveniu dodávok ropy od ruského Lukoilu ropovodom #Družba, v dôsledku ukrajinských sankcií, zavolal ukrajinskému premiérovi a postup Kyjeva, spolu s Orbánovou Budapešťou, ostro kritizoval a vyhlásil:
„Slovensko nemieni byť rukojemníkom ukrajinsko-ruských vzťahov a že rozhodnutie ukrajinského prezidenta znamená, že slovenská rafinéria #Slovnaft, patriaca maďarskej skupine #MOL, bude dostávať na spracovanie o 40 percent ropy menej, ako je potrebné“.

Poďme trošku rozobrať dve hlavné tvrdenia Fica z tohto citátu.
1) …že Slovnaft bude dostávať o 40 percent menej ropy….Nuž, podľa údajov samotného Slovnaftu, rafinéria už v minulom roku dostala a spracovala zhruba štvrtinu potrebnej ropy z iných zdrojov (cez tankery a ropovod #Adria), ako z Ruska ropovodom Družba. V tomto roku sa plánuje tento podiel ešte zvýšiť.
Keďže dodávky Lukoilu tvoria naozaj okolo 40 percent – ale len z objemu dodaného Družbou, teda povedzme 70-75 percent z potrebných celoročných dodávok -, tak Ficove tvrdenie, ktoré je formulované tak, ako keby išlo o celkové množstvo potrebnej ropy, je výrazne nepresné. A teda ani dopad zastavenia ropy od Lukoilu nie je tak dramatický, ako vykresľuje.
Navyše kontrakt s Lukoilom končí ku koncu tohto roka. Rovnako, ako výnimky pre skupinu MOL (samozrejme vrátane Slovnaftu), ohľadne spracovania ruskej ropy a predaja ropných výrobkov z nej vyrobených, ktoré sa týkajú aj Ukrajiny.
Aj preto Slovnaft opakovane deklaroval, že od budúceho roka (teda za zhruba 5 mesiacov), sa podiel ruskej ropy nakúpenej cez Družbu, a tranzitovanej cez Ukrajinu, zníži pod 40 percent celkového množstva.
2) …že Slovensko nemieni byť rukojemníkom rusko-ukrajinských vzťahov….Nuž, ale minimálne od útoku Putina na Ukrajinu vo februári 2022 ním do istej miery je. Lenže to nie je vina a ani problém Kyjeva.
Ak ostaneme len pri dodávkach ropy, tak tie boli od februára 2022 opakovane prerušované. A to práve v dôsledku vojenských útokov a bombardovania ukrajinskej energetickej infraštruktúry. Masívne výpadky elektriny následne opakovane odstavovali čerpadlá na ropovode Družba, čím sa jej tok cez Ukrajinu prerušoval.
Podobným príkladom bol aj nedávny jarný útok Putinových rakiet na podzemné zásobníky plynu na západnej Ukrajine neďaleko Ľvova. V nich bol uskladnený aj plyn európskych obchodníkov, ktorí pôsobia aj na slovenskom trhu.

V týchto prípadoch som protesty a rozhorčenie Fica nezaregistroval.
Ale príkladom „rukojemníckeho“ postavenia Slovenska vo vzťahu k dodávkam ropy, skôr môže byť neúmerne vysoký tarif za jej prepravu na ropovode #Adria v Chorvátsku. Ten reálne spôsobuje Slovnaftu zbytočné navýšenie nákladov o desiatky miliónov eur ročne. Len preto, lebo Chorváti majú s MOLom a Budapešťou dlhoročný tvrdý spor o privatizáciu a prevádzku chorvátskeho koncernu INA, ktorý ovládol práve MOL.

A ešte k tvrdeniu, že ropné sankcie poškodzujú viac nás, ako Putina. Paradoxne aj práve vďaka nim, Slovnaft nakupoval po februári 2022 ruskú ropu s dovtedy nevídaným diskontom vyše 20 dolárov na barel dodanej ropy. Vďaka tomu vytvorený nadmerný zisk bolo možné dodatočne zdaniť, čím sa získali do rozpočtu dodatočné neočakávané prìjmy, ktoré bolo možné použiť aj na kompenzáciu neúmerne vystrelených cien energií. A tie vystrelili po tom, čo Putin začal zámerne škrtiť v druhom polroku 2021 dodávky plynu do Európy a hlavne po jeho útoku na Ukrajinu.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Zdroj: FB

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Tak potom treba banderovcom zastaviť tranzit elektrickej energie cez Slovensku ,zastaviť nákladné vlaky na Ukrajinu,nech idú z Nemecka cez Poľsko,žiadny tranzit ukrajinských potravín..atď.. atď..

    7
  2. Hirman to síce odôvodnil a obkecal fajn, ale nič to nemení na skutočnosti, a to je podstata celej veci, že dodávky ropy spoločnosťou Lukoil Ukrajina zastavila. A ako to ukrajinská strana priznala, bolo to čisto politické rozhodnutie, ktorým chce Maďarsko (neviem či aj náš) k niečomu donútiť. Čiže svinstvo zo strany Ukrajiny, ktoré ešte niekto aj obhajuje. Tak ako si voliči Fica nechajú srať na hlavu a ešte aj tomu aj tlieskajú, tak tlieska niekto za toto Ukrajine, ktorá mu nastala na hlavu. A to máme za tú dobrotu, ktorú im od začiatku vojny preukazujeme.

    8
  3. Nikdy never ukrajincom. Najskorumpovanejši krajina
    Pre nich neexistuje žiadna dohoda alebo zmluva. Zatial vždy nič nedodržali.

    8
  4. Pán Hirman,zmluvy vám nič nehovoria? Vy ste odborník?Tak musíte vedieť,že ruská ropa má špecifické zloženie,a Slovnaft by musel,a aj to robí zmeniť technológiu.Hlavne,že si kopnete do Fica.a Slovenské záujmy sú vam uplne jedno.

    6
  5. Hirman síce skritizoval Ficove vyhlásenia k zastavenej rope, ale vôbec nezhodnotil jednostranný krok Ukrajiny, ktorá sa tak rozhodla. Takže úvodné slová článku „K veci sa na sociálnej sieti vyjadril odborník na predmetnú problematiku Karel Hirman“ nepovažujem za relevantné. On sa k veci vôbec nevyjadril. Len k Ficovi.

    1
  6. Je zaujímavé,že sú stovky vyjadrení,ozajstných odborníkov,a tu sa vyberie,taký,čo kritizuje toho nesprávneho.Aj tu vidíte,toto obrovské pokrytectvo.Mna už ozaj začína zaujímať,či je tento blog dotovaný od nás všetkých.Tak to potom haló!!!

    2
  7. Anonym 24. júla 2024, 15:36 – pisete svoje navrhy vo viere, ze sa o prepustenych zamestnancov firiem, ktore by prisli o peniaze postarate Vy?

    1
  8. Do prdele už aj s celou Ukrajinou, už som aj na tých Ukrajincov alergická. A netliachajte mi tu o vojne, bojuje sa na 20% Ukrajiny a kopa z nich tu nemusí byť.

    7
  9. jezisi, to su tu zase nazory v komentaroch, cela europa sa mala uz davnejsie energeticky poistit dalsimi dodavatelmi a nie sa viazat viac a viac na prasive rusko, ktore sa ukazalo ako nedoveryhodny partner… mozno keby Orban neni uplny zapredany skorumpovany hajzel a jeho dementna vlada plna hajzlov, co blokuju pomoc, napriklad verejne prezentuju casti naseho uzemia za svoje, na tom istom principe, preco si rusko narokuje ukrajinu, tak by s nimi bola ina rec… priame platbyza ropu do ruska znamenaju len jedno… dalsie peniaze do rozpoctu ruska na zbrojenie, neviem ako velmi debilni musite byt, aby ste toto nechapali… ja by som normalne slovakom doprial aby boli na mieste ukrajiny, ale to je asi jedno, lebo polovica naroda su kolaborantske svine bez vazby na narodnu hrdost a podobne hodnoty, o sprostosti naroda nemusim ani pisat, vysledkom su vysledky volieb..

    5
  10. p.Majko,vymenujte firmy ,ktoré by prepustili zamestnancov..
    Od r.1990,bolo 10 000-tisíce zamestnancov prepustených,vtedy Vám to žily netrhalo

    1
  11. lol, Ukrajina urobila toto rozhodnutie preto, aby mohla vydierať. Vôbec sa tým netají. Nedochádza? Stále nič?

    4
  12. Anonym 24. júla 2024, 18:05 – niekto na pele, iny na prach, Vy na Ukrajinu.

    Ale do prdele s Ukrajinou? To si fakt myslite, ze Vasa alergia a nazor niekoho na Ukrajine zaujima?

    Preco?

    Slovensko co do poctu obyvatelov sa rovna tak Kyjevu s nejakym predmestim pred bombardovanim okupacnou armadou RF.

    Slovensko co do rozlohy:

    – jedine mesto na Ukrajine Krivy Ryh je dlhe od Bratislava po zhruba Dubnicu nad Vahom. Teda nieco viac ako dve mesta Krivy Ryh a rovna sa to zhruba dlzke Slovenska od juhu na sever.

    Slovensko vlakom prejdete (ak nezhori lokomotiva, nevykolaji sa vlak na rozpadnutej vyhybke, alebo pod neho neskoci nejaky samovrah) tak za 5 hodin.

    Zo zapadu Ukrajiny do Kyjeva vlakom idete zhruba od 18. vecer do 12. na obed dalsieho dna.
    Nasledne z Kyjeva na vychod – napr. do Konstantinivky alebo Mariupolu (pokym mesto Putin Ukrajincom nasilim neukradol), je to dalsia noc a pol dna.

    Ukrajina mala pristup k dvom moriam, pokym jej Putin nezbombardoval primorske mesta (Mariupol, Berdansk a dalsie) pri Azovskom mori a pokym im neukradol pristup k Azovskemu moru a nezbombardoval dalsie mesta a nesnazil sa ukradnut im pristup aj k Ciernemu moru.

    Napr. mesto Odessa ma, resp. este pred bombardovanim Putinovou Ruskou armadou, malo kulturne a historicke pamiatky, vybudovanu infrastrukturu a morsky pristav, o com nie ze Bratislava, ale Slovensko nesniva.

    Ukrajina bola jadrovou velmocou do momentu, co sa nechali jej politici OKLAMAT (Slovensky ojebabrat) Ruskou federaciou a NEvzdali sa jadrovych zbrani v prospech Ruska ako vymenu za garanciu nedotknutelnosti hranic Ukrajiny.

    Kludne mozem pokracovat, no skor by som ocakaval trosku rozpisanie dovodov Vasej alergie… 😉

    Nebolo by fajn upratat si v hlave, kto je ako vyznamny z geopolitickeho hladiska a vyznamu pre Europu?

    Ja nic, len sa pytam…

    7
  13. A teraz k veci. Súhlasíte s tým, že Ukrajina zastavila dodávky ropy, aby mohla vydierať? K veci, prosím.

    2
  14. Anonym 24. júla 2024, 18:21 – mozno aj sam pridete na to, z coho maju financie (prijmy) statom ovladane a sukromne firmy, ktore by utrpeli Vasim navrhom.
    No netvrdim, ze obdobne ako Vy nerozmyslaju aj ingluenceri z radov pomylenej verejnosti aktualne riadiaci nas stat… 😉

    1
  15. Ta ruska ropa sa sem ajtak dostane. Otazka je ako a za aky peniaz. Presne tak isto ako rusky plyn. Iba nepojde lacno a ekologicky po trubke ale draho a s obrovskou uhlikovou stopou po mori oboblava celu zemegulu a na predaji a preprave sa nabali minimalne 5 medziclankov. Chapeme sa? Presne tak isto ako kedysi niklova ruda z Novej Kaledonie, Kuby alebo Albanska ale to uz trosku mimo aktualneho problemu. Vsetko do Ciny, aj ropa, aj plyn. A nielen tam. Cinan preda dalej s radostou hocikomu kto zaplati. Aj na americky tanker si predstavte. A ti vyteseni vylozia a predaju v ktoromkolvek pristave, pripadne terminaly v Europe uz ako nie rusky plyn/ropu. Ale s nie malou prirazkou. Vidim v tom viac politiky, penazi a kseftov ako protivojnove opatrenie. Cas ukaze.

    3
  16. No Prima pán Majko,Ukrajina je veľká,a Slovensko je malé,len neviem,čo tým chcel básnik povedať.Zmluva bola do konca roka.Schvalujete tento čin?

    2
  17. vo vedlajšom článku čítame o tom ako Pelle všade prosí o protivzdušnú obranu (za minulej vlády nám bola funkčná poskytnutá), Fico plače že nám Ukrajinci stopli ropu, Češi s nami rušia spoločné zasadania, Polská vláda nás tiež nechápe…toto je výsledok našej „suverennej zahraničnej politiky“…Ukrajinci si ju asi robia tiež suverennú proukrajinskú, nezastávam sa ich, ale toto si za minulej vlády nedovolili…toto je o diplomacií a je vidieť že tá naša je dnes uplne v troskách, našu diplomatickú šťuku už pár týždnov/mesiacov ani nevidieť, Fico len točí videá pre voličov namiesto toho aby situáciu riešil a vybral sa napríklad osobne do Kyjeva spýtať o čo ide….ak urážaš partnerov, vysmievaš sa im (ved čo je v Kyjeve nejaká vojna?), tak možno ťa to raz dobehne…no aspoň že nám ostali kámoši maďari, kde nás Orbán považuje za kus svojho odtrhnutého územia…

    5
  18. Ratafak plachta 24. júla 2024, 22:54 – dovolim si trosku opravit:

    nemyslim si, ze: „tak možno ťa to raz dobehne…“, ale mam zato, ze „ak urážaš partnerov, vysmievaš sa im (ved čo je v Kyjeve nejaká vojna?), tak to raz dobehne obcanov, ktorym mas sluzit, lebo Ta za to platia“ (a dnes uz vyyyyysoko nadstandardne dobre!!)

    1
  19. Treba tých parazitov už trošku priskrtit. Skapinajuci pes sa ešte trase a má posledné stony.

    1
  20. Zisk veľkých hráčov – to je výsledok zápasu Rusko – Ukrajina. Stav každý pozná / bohužiaľ inak / , po svojom ho však v skutočnosti prežíva. Vždy som si myslel, že takéto peripetije už nikdy nezažijem. Socializmus / kapitalizmus bol od roku nástrojom tých, čo poškuľovali po tých druhých . Teda , čo to je dnes? Antagonické rozpory zmizli , ostal iba bordel. Do slova a do písmena. Pud sebazáchovy , v tomto prípade tu doma , je na úrovni mínus 30. Chudobných vždy obalamútili rôznymi poučkami a títo sa aj tak správajú, aj tu u nás. A mnohé otázky doposiaľ nik nechce vyjasniť.
    Som zvedavý, ak sa zas bude volať táto zem o pár rôčkov.

  21. Lukoil nie je jediný dodávateľ ropy do Družby. Ropu do ropovodu stále pumpujú aj Rosnefť a Tatnefť. A maďarský Slovnaft aj tak znižuje svoju závislosť na ruských dodávateľoch.

    1
  22. Ratafak,mali by sa uznavat vyrokovane zmluvy a prísľuby,alebo nie? To je všetko,čo k tomu dodám.Vyzera to na spoločnú akciu EU a Ukrajiny,je to veľmi nebezpečná hra,hlavne pre Slovákov.Vy ste schopný zradiť Slovensko,lebo Fico!!!!!

    1
  23. Ak od zaciatku vojny do teraz nedokazal madarsky Slovnaft pretransformovat vyrobu na iny typ ropy, miesto inych dodavatelov tlacil na vynimku a jej predlzenie, preco pre Boha si niektori tuto myslite, ze keby Ukrajina nestopne tranzit, tak sa to Slovnaftu podari do konca roka?

  24. Anonym 25. júla 2024, 9:19…mali by sa dodržiavať zmluvy, prísluby a aj akceptovať hranice…Bohužial žijeme v tejto šialenej dobe, kedy sa neuznáva nič…ako som písal, neobhajujem v tomto Ukrajincov, ale od tohoto tu má byť diplomacia aby problém vyriešila, problémy budú vždy, každá krajina sa snaží obhajovať svoje záujmy…a tie problémy sa nevyrieši vyplakávaním na FB, na tlačovkách….ak by sme si namiesto posmeškov a urážaní našich spojencov robili poctivú diplomaciu tak by to bolo o dosť lahšie….

  25. Ánonym,9:35,to ako ty vieš,že to nedokázal?Aké máš o tom spravyNevies nič,len trepeš.Cela Európa a aj USA,kupujú Rusku ropu,len teraz to je ropa Indická,Čínska,a čo ja viem aká.Ved to je to obrovské pokrytectvo a klamstvo,ktorým nás kŕmia.

    1
  26. Anonym 25. júla 2024, 9:54 – ty odkiaľ vieš ze je indická, čínska? Precital si kym nezmazali?

    1
  27. Zdravím. Asi chcú potrestať Orbána za návštevu Kremľa a možno vytĺcť nejaké zbrane od Maďarov aby sa mohli ešte viac zabíjať v tejto nezmyselnej vojne. Inak predtým sa nám poďakovali za všetku pomoc žalobou na wto.

  28. Kiko 25. júla 2024, 21:31
    S tym Orbanom je to mozne a nas vodca si ho bude zastavat a penit, ze madarska firma Slovnaft ma menej ropy, lebo Viktor je jeho jediny „kamos“ ktory mu v regione zostal.

    2
  29. Mňa dáka zasraná, skorumpovaná Ukrajina nezaujíma. A za našu pomoc nás chcela dať k súdu kvôli komoditám, teraz nám odstaví ropu? No my im prestaneme dodávať elektrickú energiu, pošleme im naspäť všetkých dezertérov, ktorí majú bojovať za svoju vlasť a nie len tu vykrikovať „Sláva Ukrajine“!

    2
  30. Zatiaľ som sa nedočítal, že by nejaký proukrajinský jedinec odsúdil tento krok. Alebo s tým súhlasí?

  31. Na tomto priklade je vidiet, ze zaujmy Slovenska a zaujmy Ukrajiny nemusia byt vzdy v zhode. Niekedy mozu byt dokonca protichodne. Ako aj v pripade inych krajin. Normalna situacia. Pre mna ako pre obcana SR su dolezitejsie zaujmy Slovenska nez zaujmy inej krajiny, v tomto pripade Ukrajiny. Do troch rokov do Europy potecie ruska ropa zasa, je moj amatersky odhad.

  32. Na SK tankujeme hodne orlen, to je z ropy brent. Zaujmy madarskej statnej firmy MOL su mi volne. Slovensko nema rafineriu.

  33. Anonym 22:42
    Čiastočne máte pravdu akurát s tým kamarátom Orbánom sa mýlite. Fico má istotne viacero známych osobností v telefónnom zozname, s ktorými pravidelne diskutuje.
    Nehovorím, že máme dokonalú vládu ale majú dobrú politiku. Treba mať kontakty aj s východom lebo vojna sa pominie a Nemci, Francúzi už čakajú aby mohli obsadiť východný trh. Garantujem Vám, že potom už nikomu nebude vadiť fotka s Putinom lebo biznis.

  34. A co take vieme ponuknut my tomu vychodnemu trhu?
    Okrem bolsevikov vo vlade. A udatneho kapitana sermafora.

  35. Netreba sa báť Rusov. Báť sa treba „chochlov“ a „pšoncov“. Majko to presne vystihol, keď opísal veľkosť Ukrajiny proti Slovensku. Politika je kalné bahno plné svíň. Pšonci nám dodávajú mäso z kafilerii, posypovú soľ, zato od nás berú lacné drevo 😂 atď. No a??? Pár článkov a je po senzácii, lebo Poľsko je tiež veľké 😱 Zlo príde len z Poľska, alebo Ukrajiny.

  36. Ukrajina je vacsia nez Slovensko, tak nas nemusi respektovat. OK. Tak to funguje. Viem o tom. Len si dovolim v ramci rovnakej logiky doday, ze Rusko je vacsie nez Ukrajina…

  37. O koľko % nám znížili prísun ropy, o toľko % by sme im mali znížiť dodávky elektriny, nafty a všetkého čo potrebujú. Možno by potom pochopili, že politikou vydierania nič nedosiahnu. A keď to nepochopia tak im vystaviť stopku pri prístupových rokovaniach do EU či NATO. Aké požičaj, také vráť.

    1
  38. Ukrajina nie je v situácii, aby vydierala. Napriek tomu sa tak deje. Mohli by si uvedomiť, aká je ich pozícia a podľa toho sa chovať. Nič, vôbec nič nemá vo svojich rukách, vo všetkom je odkázaná na iné štáty. To by si mali uvedomiť.

  39. Nuž ide im ľahko od huby keď sa do nich sypú miliardy z každej strany. Zelenský vyskakuje na každého kto má na neho a UA iný názor a európski neschopáci radšej prikyvujú než by konečne komediantovi vysvetlili, že všetko má svoje hranice. Keď sa chce hrať na vojaka, prosím. Ale za svoje.

    1
  40. Ukrajine to schválila EU,ale je pochopiteľné, vrana k vrane sadá,EU si ide svojou cestou a Slovensko ju nezaujíma.

    1
  41. Anonym 2. augusta 2024, 14:27
    Slovensko je súčasťou EU a nie ruskej federácie. Ak chceš byť zaujímavý, tak odpáľ na forum zem a vek a tam si môžeš vymienať dezinformácie s tebou podobnými plochozemcami. Alebo si rovno naštuduj inštrukcie od bradavice so zlomenou palicou.

    1
  42. Ty si jebnutý, prečítaj si vyjadrenie EK a mimochodom..pronews. gr..Ukrajinci bombardovali atómovú elektráreň v Záporoží..ak by im to vyšlo na 100%..asi by si bol na nich hrdý..

  43. Kto povedal ze Ukrajinci zbombardovali?
    Alko-Máša hovorkyňa fašistickej kremelskej junty?
    Tak to znie dôveryhodne

  44. Keď si toto dovolia,jednoducho neakceptujú nimi podpísanú asociačnú dohodu,máme sa na čo tešiť.To budete ešte veľmi prekvapený,ako s nami budú Ukrajinci jednať.

  45. Keď sa saudi začnú konečne ťažiť naplno, tak po urals ani pes neštekne. Ja len čakám do kedy ešte vydržia, o chvílu ich venezuela predbehne. Tie ruské kohutiky mali byť dávno zavreté, všetky.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované