back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Prezident SR Peter Pellegrini: Obrana vlasti a funkčná armáda sú otázkou cti a zodpovednosti za životy ľudí a ich bezpečnosť

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Bratislava 24. júla 2024 (Kancelária prezidenta SR) – Prezident SR Peter Pellegrini dnes dopoludnia navštívil Ministerstvo obrany Slovenskej republiky. Z pozície hlavného veliteľa Ozbrojených síl SR sa počas tejto návštevy informoval o aktuálnom stave pripravenosti ozbrojených síl na plnenie ich úloh ako aj o plánovaných modernizačných projektoch z dielne rezortu obrany.

Na spoločnom rokovaní podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák a náčelník generálneho štábu generál Daniel Zmeko oboznámili prezidenta s pripravenosťou OS SR a plánmi a investíciami rezortu na najbližšie obdobie. Prezident Peter Pellegrini na stretnutí zdôraznil, že ľudia na Slovensku sú v dnešnom nepredvídateľnom svete zneistení a preto je najdôležitejšou úlohou a zodpovednosťou venovať sa všetkým bezpečnostným výzvam a ich hlavnou prioritou musí byť zaistenie obranyschopnosti vlastného štátu. „Dnes som na ministerstvo obrany nezavítal len formálne a symbolicky, lebo sa to tak patrí, ale vzhľadom na aktuálnu situáciu by som rád poukázal na to, aké dôležité úlohy plní ministerstvo obrany a OS SR vo vzťahu k bezpečnosti občanov Slovenska. Dostal som detailné informácie o stave ozbrojených síl aj o plánoch ako chce vedenie zabezpečiť, aby OS SR boli schopné plniť všetky svoje úlohy. Oceňujem, že obranyschopnosť Slovenskej republiky je osobitne v týchto časoch priorita. Obrana vlasti a funkčná armáda sú otázkou cti a zodpovednosti za životy ľudí a ich bezpečnosť,“ uviedol po stretnutí prezident SR. Taktiež ocenil, že ozbrojené sily sa tešia jednej z najvyšších mier dôvery medzi slovenskými občanmi. „Samozrejme súvisí to s tým, že svoje úlohy plnia vysoko profesionálne, odborne, s odhodlaním a maximálnym nasadením. Vždy dokážu byť na blízku našim občanom v krízových situáciách,“ dodal Peter Pellegrini. Zároveň sa poďakoval všetkým príslušníkom OS SR, ktorí pôsobia na Slovensku, ale aj tým, ktorí sú súčasťou zahraničných misií.

V diskusii s ministrom nadviazali aj na závery nedávneho samitu NATO, na ktorom prezident SR spolu s ministrom obrany a ministrom zahraničných vecí zastupovali Slovenskú republiku. Vzhľadom na aktuálnu bezpečnostnú situáciu vo svete a v zmysle prehodnotenia cieľov spôsobilostí Severoatlantickej aliancie možno očakávať, že sa zvýšia nároky na všetky členské štáty NATO. V prípade Slovenska pôjde pravdepodobne o požiadavky na protivzdušnú obranu, pozemné aj vzdušné sily. Prezident sa preto zaujímal ako rezort obrany plánuje hľadať riešenia a získať vlastné systémy protivzdušnej obrany. „Ako hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR sa budem aj v dialógu s rezortom obrany a vedením OS SR usilovať o to, aby sme na obranu Slovenska boli plnohodnotne pripravení a dokázali naplniť záväzky, ktoré nám vyplývajú z nášho členstva v Severoatlantickej aliancii. Na všetkých medzinárodných fórach apelujem na partnerov, aby nám pomohli, a preto sa musíme usilovať o pomoc a poskytnutie systémov protivzdušnej obrany od niektorého štátu NATO. Som však rád, že rezort na tom nepretržite pracuje,“ povedal prezident SR.

Podľa slov prezidenta je dôležité, aby rezort dostával dlhodobo a stabilne dostatočné finančné prostriedky a zároveň aby sa modernizačné plány podarilo preklopiť do reality. „Som rád, že napredujú projekty pre pozemné, ale aj vzdušné sily. Tento týždeň sme na letisku v Kuchyni privítali prvé dve najmodernejšie stíhačky F-16, ktoré má Slovensko aktuálne ako jediné v Európe,“ konštatoval Peter Pellegrini. Minister obrany Robert Kaliňák informoval prezidenta aj o pripravovaných dodávkach viacerých druhov techniky pre pozemné sily.

Prezident tiež ubezpečil, že z rastu nášho obranného priemyslu budú profitovať aj občania Slovenska. Tento rok by obranný priemysel mohol zvýšiť našu ekonomiku až o 3% a zároveň priniesť nové pracovné miesta. Podľa prezidenta by tieto modernizačné projekty mohli prispieť k záujmu mladých ľudí o službu vlasti. „Som rád, že priority sú stanovené a vedenie ministerstva aj generálny štáb vedia, čo majú robiť. Ako prezident SR však chcem požiadať všetkým občanov o toleranciu a pochopenie, pretože štát musí zo svojich finančných prostriedkov investovať do ich bezpečnosti. Ale zároveň chcem uistiť všetkým občanov, že budem hľadať rovnováhu pri modernizácii armády tak, aby nešla na úkor životnej úrovne ľudí,“ uzavrel prezident SR. Dnešná návšteva na Ministerstve obrany potvrdila záväzok prezidenta podporovať a posilňovať Ozbrojené sily SR

zdroj: prezident.sk
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Profesionálny flákač podržtaška radiátor a fetoš
    Jeden dement čo sa vyhráža vojnou postihnutej krajine vypnutím elektrickej energie a pičus čo mal sedieť v base za úplatky. Vlastne obaja.
    Namiesto toho aby chodili po kanáloch, ešte tu budú dávať prehlásenia akí sú oni bombardéri

    2
  2. Tato vláda sú obyčajne hovna, ktoré sa snažia túto krajinu úplne zdevastovať.

    2
  3. Kpt. Andreja Semaforoviča Danka síce nemusím, ale dve pozitívne veci sa mu nedajú uprieť.
    A to rekreačné poukazy a presadenie nákupu F-16, keď obranu viedol jeho nominant Gajdoš.
    🙂

  4. K Anonym 25. júla 2024, 6:58 , ale aj oným predstaviteľom
    Stále sa nechápe, že aj Danko a títo tu + takmer všetci , sú práve tí, čo moc tej vojenskej pripravenosti v záujme nás nerobia. Odborníci na toto sa už dávne prestali vyjadrovať na vojenskú tému , hádam iba pán brum, brum, či iné rýchlo kvašky , ktorí nič nemajú na zodpovednosť.
    Vojaci sa moc nesťažujú, nemajú to v krvi. Škoda. Však nech tu čosi popíšu tí seredskí , aby ich zas začali uháňať pre ich sociálne výhody po ukončení služby. Ale k veci.
    – politrukov vymenili farári s tým, že blbý vojak – dobrý vojak
    – nie je plánovaná dlhodobá stratégia v záujme predovšetkým Slovenska
    – dnes už ani vlastizrada nie tým , čoho by sa idioti báli
    – Danko si udelil hodnosť, ako keby to bolo len tak. Na strane druhej ako politik dodnes nepomohol vyriešiť problémy bývalých ozbrojencov z Trenčína – služobné byty. A iné.
    A rekreačné poukazy? To pracujúci SZČO, dokonca aj už dôchodcovia majú kde takúto ,,podporu,,?
    – o prístupe terajšieho ministra ,,vojny,, či obrany ? , alebo azda útoku? nebodaj úteku – kolovali zvesti, že je muž činu. Ale opak je v mnohom pravdou. Na žiadosť bývalých príslušníkov armády ich nielen že neprijal, ale pohŕda s nimi. Je to vidieť aj na tolerovaní ich okrádania pri výsluhových záležitostiach. Teda na koniec – živý vyslúžilec je pre celkom veľkú populáciu vykvasených nepolitikov iba p r í ť a ž !

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované