back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Čo by ste povedali ceste zo Slovenska k Jadranu tunelom? Stačilo málo a nápad Čechoslovákov mohol byť realitou

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Letné prázdniny a dovolenky prirodzene spôsobujúce výrazne väčšie využívanie času hlavne na rodinné dovolenky sa blížia k svojej polovici. A ako inak, pre nás suchozemcov bol, je a asi navždy prioritou zostane more. Značná časť ľudí pri ňom už bola, ďalší sa na cestu prevažne autom chystajú.

Už tradične najviac dovolenkárov teda smeruje k Jadranskému moru hlavne do Chorvátska. Preplnené diaľnice hlavne v termínoch menenia sa turnusov, rady na mýtniciach a dlhé hodiny strávené v dopravných zápchach. To sú nočné mory nejedného  vodiča, ktorý s rodinou túto trasu absolvuje.

Čo by ste povedali na to, keby ste autom niekde na Slovensku, alebo v Českej republike vošli do tunela a vyšli z neho pri Jadranskom mori? No, asi nie po vlastnej osi ale na vlaku, ale aj tak – dobrý nápad, nie?

Zdá sa vám to ako utópia a nerealizovateľný projekt? No, vidiac stav našich siest a neschopnosť štátu (politických špičiek) ani 35 rokov po Nežnej revolúcii spojiť západ s východom Slovenska obyčajnou diaľnicou, sa netreba čudovať.


- Článok pokračuje pod reklamou -

Viete o tom, že už dávno a to za socializmu niektorí vizionári chceli spojiť Československo s Jadranským pobrežím tunelom?

Hlavným mozgom projektu bol profesor Žlábek.

Prvý nápad spojiť Československo s Jadranom vznikla už v roku 1919. Potom ešte niekoľkokrát.

V Československu dokonca vznikol aj projekt diela, ktorého realizácia by trvala asi 30 rokov a  podľa vtedajších odhadov by stála 300 miliárd vtedajších korún.  Do projektu mali byť zapojené aj dve kapitalistické krajiny Rakúsko a Spolková republika Nemecko.

Stačilo teda málo a takýto projekt mohol byť realitou…

Nakoniec, pozrite si výborne pripravené filmy o tomto nerealizovanom projekte hovoriace viac.

Napíšte do diskusie, alebo zahlasujte v ankete, či by ste privítali možnosť prepravy vášho auta na vlaku tunelom z Čiech alebo Slovenska priamo k Jadranskému moru.

Privítali by ste možnosť prepravy vášho auta na vlaku tunelom z Čiech alebo Slovenska priamo k Jadranskému moru?

 

- Článok pokračuje pod reklamou -

Foto: archív Pragoprojekt, dokumenty profesora Žlábka, archív Galérie hlavného mesta Prahy

Videá: YouTube.com

Foto: Múzeum totality
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Keby zacinal v Seredi, tak ok. Ale ako vidim povodny navrh vychadza z Ceskych Budejovic, co je vyse 300 km od nas.

  2. nie je to dobrý nápad ani pre prírodu ani pre zbytočné výdavky a to aj vtedy, ale vlastne naša niklovka, kde sa spracúvala súrovina a 99% bolo odpadu a ešte v poľnohospodárskej oblasti (boli tu kvalitné potraviny), nie je čomu sa čudovať

  3. Divím sa,že zatiaľ sa nenašiel nikto,kto by sa opýtal načo prekrista pána kopať tunel za 300 miliárd do Juhoslávie,keď po povrchu sú vybudované cesty aj železnice.
    No skúste porozmýšľať,dám pomôcku:“zvrchované územie,ostrov,vyťažená suť“

  4. Na pochopenie tohto blazniveho napadu z obdobia 1. CSR je potrebne si uvedomit, ze v byvalej C.K. monarchii sme mali k Jadranu ovela blizsie, nez v sucasnosti. Nie geograficky, ale politicky a kulturne. Staci spomenut Kukucinov Dom v strani napriklad. Vznik Rakuska a Juhoslavie po 1. svetovej vojne nam svojim sposobom Jadran vzdialil a tento tunel bol pozostatkom stareho sentimentu po „nasom“, resp. ceskom Jadrane. Pritomnost Cechov v rakusko-uhorskom vojnovom namornictve vysoko prevysovala ich pomerne zastupenie na obyvatelstve monarchie. Pravdepodobne z dovodu vyssieho rozvoja priemyslu na uzemiach obyvanych z velkej casti Nemcami (Plzen, Praha, Liberec), z ktorych sa neskor zrodilo Cesko, ako ho pozname v sucasnosti. Ten tunel nemal so socializmom moc spolocne. Bola to prvorepublikova idea.

    1

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované