back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Prezident SR Peter Pellegrini: Nové stíhačky F-16 výrazne zvýšia obranyschopnosť našej vlasti

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Kuchyňa 22. júl 2024 (Kancelária prezidenta SR) – Nové stíhačky F-16 podľa prezidenta SR Petra Pellegriniho výrazne zvýšia obranyschopnosť našej vlasti. Prílet prvých strojov na Slovensko je zároveň významným krokom k tomu, aby ochrana slovenského neba bola opäť v prvom rade záležitosťou slovenských ozbrojených síl.

Sme vďační, že sme sa v prípade núdze mohli spoľahnúť na lietadlá našich českých, maďarských či poľských priateľov. Som však presvedčený, že ochrana slovenského neba nie je len záležitosťou vojenského a technického zabezpečenia, ale aj vecou národnej hrdosti a štátnej suverenity. Bezpečnosť občanov Slovenskej republiky majú nad ich hlavami zabezpečovať v prvom rade lietadlá so slovenskými výsostnými znakmi. Schopnosť brániť svoje územie vrátane vzdušného priestoru je jedným zo základných predpokladov štátnej zvrchovanosti, a my sme povinní ho naplniť,“ uviedol prezident počas uvítania prvých dvoch stíhačiek F-16, ktoré dnes prileteli na Slovensko.

Slovensko sa podľa Petra Pellegriniho úspešne blíži k zavŕšeniu procesu, ktorý pred šiestimi rokmi odštartovala vláda pod jeho vedením. „Vtedajšia ponuka vlády Spojených štátov bola vyhodnotená ako ekonomicky najvýhodnejšie a technicky najlepšie riešenie, a to s ohľadom na celý predpokladaný 30-ročný cyklus. Slovensko tak postupne dostáva najkvalitnejšie lietadlá s najmodernejšími prvkami avioniky piatej generácie. Tieto stroje nám umožnia lepšiu kooperáciu s jednotkami Severoatlantickej aliancie,“ dodal prezident.

Peter Pellegrini zdôraznil, že pre nákup nových stíhačiek sa jeho vláda rozhodla v čase, kedy nikto nepredpokladal možnosť regulárnej vojny priamo za slovenskými hranicami. „Schopnosť Ozbrojených síl Slovenskej republiky brániť našu vlasť je odvtedy oveľa naliehavejšia. Na vynaložené náklady sa už nepozeráme len prizmou našej povinnosti ako člena Severoatlantickej aliancie investovať dve percentá hrubého domáceho produktu do našej obrany. Pozeráme sa na ne predovšetkým ako na náš záväzok voči ľuďom na Slovensku spraviť všetko nielen pre ich pocit bezpečia, ale aj pre skutočnú schopnosť chrániť ich životy pred možnými hrozbami,“ uzavrel prezident.

Na základňu v Kuchyni dnes prileteli dve nové stíhačky F-16, ktoré sa rozhodla v roku 2018 zakúpiť vláda Petra Pellegriniho. Slovensko zakúpilo celkovo 14 stíhačiek F-16 Block 70/72 za 1,6 miliardy eur, v ktorej sú zahrnuté samotné stíhačky, výcvik pilotov a technického personálu, munícia a logistická podpora. Ďalšie jedno lietadlo bude dodané na jeseň tohto roku, päť ďalších kusov v roku 2025 a zvyšné neskôr.

 

zdroj: prezident.sk
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. tu treba naozaj pochváliť minulú vládu Smer + SNS za kus dobrej roboty ked sa rozhodli uzemniť staré migy servisované dnes už nepratelskou RF a spraviť najvačší vojenský nákup v našej historií a to s USA….ak by tam takto včera rečnila Čaputová, tak by bola označená za americkú agentku (či dokonca kxxvu)…no nič, vo finále je náš najvačší vojenský partner USA, obranná zmluva je už dnes vlastne fajn a na Ukrajinu dodávame zbrane naďalej a dokonca sme sa zhodli že Ukrajina sa može uchádzať o členstvo v NATO….rozdiel oproti minulej „vlastizradnej“ vláde minimálny, ale aspoň ste si spravili prdel zo svojích voličov….

    8
  2. Oni tí ich voliči sú v suchu, oni si už dnes nepamätajú prečo si ich zvolili. Tak ako si nebudú pamätať mnoho ďalších vecí keď prídu ďalšie voľby. Sú to príliš jednoduchí ľudia.

    2
  3. A myslis, ze ked im zdvihnu dalsie poplatky, zdania aj telefonovanie ako orban, to si uz zapamataju?

    1
  4. Chcelo by to ozrejmiť širokej verejnosti odbornú skutkovú podstatu pri obrane / šak sa budeme údajne iba brániť/ tohto kúska zeme. Hneď by všetko inak vypadalo. Je tu niekto plný znalostí?

    1
  5. my sa brániť ani nebudeme…teda závisí od vlády ale podľa tej aktuálnej bránením len predlžuješ konflikt a si vojnový štváč…takže agresorovi odovzdáme okamžite všetko od územia po dcéry aby sme zbytočne nepredlžovali konflikt…

    5
  6. K Ratafak plachta 23. júla 2024, 16:23
    Šak píš k veci, čo sa pýta. Ak nerado rozumieš – chce vedieť technické ukazovatele v prostredí Slovenska a henté letúne . Ak chceš osobne čosi odovzdávať, šak choj, ale nepleť tu témy. Ďakujem – e.

    1
  7. Pre: Ratafak plachta 23. júla 2024, 14:19
    Oni dávno vedeli že sú ich voliči drbnutý

    2
  8. A Ukrajina sa nám odvďačí zastavením dodávok ropy😡. Najprv nás chceli dať k súdu, že sme nechceli predávať ich komodity, teraz ropa, napriek tomu, že máme v zmluve, že do konca roka k nám bude prúdiť. Takže my im ich odstavíme od dodávok elektriny? Ľudia na Slovensku budú ešte viac nenávidieť Ukrajincov.

    1
  9. K Anonym 23. júla 2024, 19:57
    Téma je o biznise Slovenska s USA a lietadielka. Ale k tvojmu napísanému. Máš pravdu – tí z východu hľadia iba na seba / údajne ich tam má zostať iba 10, 5 milióna/. Vždy a stále. V histórii a aj dnešnej hystérii. Máme smolu – už sú tu.

  10. Ratafak,si zatrpknuty sprostý trulo,a budeš musieť ešte veľmi dlho znášať,že konečne sú vo vláde ľudia,ktorí myslia predovšetkým na Slovensko.

    2
  11. Anonym 23. júla 2024, 20:34…kde sa to konkrétne prejavuje že myslia predovšetkým na Slovensko?…v zdravotníctve? Školstve? Infraštruktúre? Kde vidíš výsledky?

    1
  12. čo konkrétne sa zlepšilo v takom zdravotníctve či školstve?…v týchto dnoch sa dozvedáme že Dolinková dosadila za riaditeľa nemocnice 31 ročného kámoša, čo vyhodil skúseného doktora čo vybudoval kardiocentrum a s ním odišli další skúsení lekári, do školstva sa nám snažia pretláčať plochozemci….to je ten posun?

    2
  13. Ratafak, ty im kladieš otázky, ktoré predpokladajú používanie rozumu, čo je u voličov súčasnej koalície nepredstaviteľný jav. Oni sú spokojní, predsa si zvolili vládu, ktorá je proti vojne, proti liberálom, proti medvedom, proti imigrantom. Síce nič z toho reálne neplatí, ale oni sú zásadne proti a to stačí. Máme tu staré známe rodinkárstvo, dosadzovanie vlastných ľudí, väčšinou totálne nekompetentných, korupcia, biznis ide ďalej a hlúpa slovač to zase raz pekne zaplatí. Precceda povedali, že bude dobre, tak to hádam platí.

  14. Ratafak plachta 23. júla 2024, 22:11 – priatelu, ze sa vobec pytas! V zdravotnictve napr. zrusenie zubneho benefitu predsa.
    V skolstve napr. dostanu priestor ludia ktori detom odkryju pravdu o plochej zemi.

    (Spravne sa domnievas, ze v tomto komentari ide o sarkazmus)

  15. Anonym 25. júla 2024, 9:43….áno u toho zubného benefitu je úplnou ironiou že ho zrušili pár dní po prezidentských voľbách kde v kampani Pelle strašil že voľbou Korčoka ľudia prídu o benefity..no to je obrovský posun v zdravotníctve.:-D…
    smerohlas – mne to už príde že tí ľudia totálne rezignovali na myslenie, vláda može slubiť jedno a urobiť úplný opak a aj tak tomu budú tlieskať…zombíci…

    1

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované