back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Ako to bolo so zapojením NATO v konflikte na Balkáne v kontexte s vojenskými konfliktami Ruskej federácie?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Od našej expedície BALKÁN 2014 uplynulo 10 rokov. Expedíciu sme vykonali pri príležitosti 100. výročia atentátu na arcivojvodu a následníka trónu Rakúsko – Uhorska Františka Ferdinanda d’Este, ku ktorému došlo 28.júna 1914 v Sarajeve. (O expedícii v samostatnom článku.)

Zároveň sme trasu naplánovali po najviac bombardovaných mestách a cieľoch vojenských operácií počas konfliktov na Balkáne a to: Novy Sad, Belehrad – Srbsko, Priština, Kosovská Mitrovica – Kosovo, Skopje, Gostivar – Macedónsko, s prestávkou v Albánsku a následne Podgorica – Čierna hora, Dubrovník – Chorvátsko, Mostar, s cieľomv Sarajevo – Bosna a Hercegovina. Ďalej Srebrenica, miesto genocídy moslimského obyvateľstva,Tuzla – Bosna a Hercegovina a  Vukovar  v Chorvátsku.

Pred cestou sme si samozrejme veľmi dobre oživili a aj zistili dôležité historické fakty o konflikte na Balkáne. Po ceste sme aj po toľkých rokoch následky vojny videli na vlastné oči a rozprávali sme sa s domácimi obyvateľmi a pamätníkmi predmetnej doby. V každom z navštívených miest a štátov.

Hlavne v poslednej dobe a v súvislosti s vojnou na Ukrajine vyvolanou agresorom Ruskou federáciou, v záujme obrany a tolerovania, či dokonca schvaľovania  Ruskej agresie na Ukrajine, prokremelsky orientovaní jedinci argumentujú práve vojenským zásahom NATO v bývalej socialistickej Juhoslávii.

Pre ozrejmenie si mnohých faktov, poznanie nevyhnutných súvislostí a kontext diania s dianím v Ruskej federácii,  odporúčame vypočuť si práve tento podcast:

- Článok pokračuje pod reklamou -

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Ďakujem „smerohlasu“ za povolenie odštartovať diskusiu 😂 Tak s jeho láskavým dovolením by som podotkol: Wesley Clark neskôr vo svojej knihe Vedenie modernej vojny priznal, že plánovanie vzdušnej operácie NATO proti JZR bolo „v plnom prúde už v polovici júna 1998“, teda rok pred jeho začatím.
    Bombardovanie, ktoré nepretržite trvalo 78 dní, spôsobilo ťažké poškodenie miestnej infraštruktúry, hospodárskych objektov, škôl, nemocníc a kultúrnych pamiatok.
    PS: Ak bude treba, vypneme hociktorú krajinu v akejkoľvek chvíli. Určite tento citát poznáte, ak nie hľadajte… Tak ako je to s tou demokraciou? A ako s „rozparcelovaním a privatizáciou Kosova? Telekomunikácie sprivatizované AT&T, lignitove bane atd.??? Nápoveda: Dick Cheney, Marie Jana Korbelová alias Madelein Albright.

    1
  2. Jeden z veľkých sociálnych demokratov Nemecka,Egon Bahr,bohužiaľ už po smrti ,povedal.Nikdy neverte,že vojny a násilie sa konajú pre demokraciu a slobodu,vždy tu ide o moc,kapitál ,nerastné suroviny.Teda vždy o peniaze a zisky.Len sa to vždy zabali do krásnej ideológie.

    3
  3. Ľudstvo vždy rado bojovalo a zabíjalo sa. Dôvod sa vždy našiel, aj sa vždy nájde. Len dokedy.

  4. Anonym 21. júla 2024, 19:45
    A pointa tvojho výlevu? Vypichol si dva citáty a pár konšpirácií z infovojny a čo z toho vyplýva? Občianska vojna a masové vyvražďovanie, ktoré sa tam odohrávalo dlhé roky pred tým boli teda v poriadku, až zásah NATO bol hrozný vojnový zločin, či ako? Zaujimavé ako sa dezolky radi obúvajú do demokracie, pričom demokraciu tu ani zďaleka nezažívame a za druhé, keby tu bola totalita, tak trubky, ako vy, držíte hubu, stojíte vo fabrike za pásom a vrchol vašich životov by bola dovolenka v chorvátsku ako odmedna za nabonzovanie suseda.

  5. Či sa to niekomu páči alebo nie, žiadny konflikt sa neskončí zásahom tretej strany, ktorá nemá ani s jednou nič spoločné a vstupuje do toho kvôli vlastným záujmom. Nenávisť medzi Srbmi a kos. Albáncami ostala a pretrvá. Takisto aj nenávisť medzi Ukrajincami a Rusmi, tiež trvá niekoľko storočí. A môžeme pokračovať, Arménsko a Turecko, Izrael a Palestina, či zvyšok arabského sveta, India a Pakistan, atď., atď. Vojna sa dá ukončiť jedine výhrou jednej a prehrou druhej strany. Inak sa konflikt iba odkladá na neurčito.

  6. Na balkóne / he , he , he / však to tvrdila hľava pomazaná, sa stretli aj my. Teda sme balkónovali a načúvali po nociach prelety letúňov, čo určite nosili demokraciu a božské požehnanie. K Anonym 22. júla 2024, 14:57 asi toľko . Je iba otázne, kto sa rozhodne e k o n o m i c k y zastaviť zabíjanie. A o tom to je.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované