back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Minister investícií Raši: Na vodovody a kanalizácie máme aktuálne vyhlásené výzvy za viac ako 350 miliónov eur

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MIRRI |MM| Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie intenzívne pracuje na Pláne rozvoja verejných vodovodov a kanalizácií pre územie SR, ktorý v spolupráci s ďalšími rezortami predloží na vládu do konca marca 2025. Zároveň sú na tieto účely vyhlásené výzvy s alokáciou dohromady viac ako 350 mil. eur.

„S národným plánom dobudovania vodovodov a kanalizácií prišla ešte v roku 2019 vláda Petra Pellegriniho, no vláda Igora Matoviča ho v roku 2020 zrušila. Prakticky tak rezignovala aj na tieto, pre rozvoj regiónov mimoriadne dôležité riešenia. Určite súhlasíte, ak poviem, že nie je možné, aby v 21. storočí v jednej z najvyspelejších krajín sveta mali ľudia problém dostať sa k pitnej vode alebo mali problém s odpadovou vodou tak, aby neznečisťovali životné prostredie. Toto musí byť priorita vlády, toto je o kvalite života ľudí v každom kúte Slovenska,“ povedal minister investícií Richard Raši.

Obnovenie podpory budovania verejných vodovodov a kanalizácií je ukotvené  aj v Programovom vyhlásení vlády SR. Podľa dostupných údajov zo Štatistického úradu Slovenskej republiky k roku 2022 nemalo verejný vodovod približne 15 % zo všetkých obcí Slovenska a horšie je to s kanalizáciou, ktorú nemalo takmer 60 % zo všetkých obcí Slovenska.

„Ako sme už informovali na výjazdovom rokovaní vlády v Zákamennom, v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia SR a Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR do konca marca budúceho roka vypracujeme a predložíme návrh plánu budovania verejných vodovodov a kanalizácií. Vďaka nemu bude jasné, akým spôsobom a cez aké peniaze zabezpečíme vyššiu kvalitu života aj dostupnými vodovodmi a fungujúcou kanalizáciou,“ uviedol štátny tajomník Michal Kaliňák.

Budovanie vodovodov a kanalizácií je podporované aj z nových eurofondov. Doteraz na tieto účely smerovali štyri výzvy s alokáciou dohromady takmer 210 mil. eur. Zároveň boli vyhlásené výzvy na fázované projekty, ktoré pokračujú z programového obdobia 2014 – 2020, v celkovej sume 90 mil. eur. Taktiež sú vyhlásené dve integrované výzvy špeciálne pre obyvateľov obcí z Atlasu rómskych komunít, v rámci ktorých je možné podporiť aj aktivity v oblasti voda a kanál vo výške 51 mil. eur.

Ďalšiu výzvu zameranú na podporu infraštruktúry v oblasti nakladania s komunálnymi odpadovými vodami v aglomeráciách do 2 000 ekvivalentných obyvateľov v dobiehajúcich regiónoch a zabezpečenie prístupu k pitnej vode a nakladania s komunálnymi odpadovými vodami v obciach do 2 000 ekvivalentných obyvateľov v dobiehajúcich regiónoch, plánujeme vyhlásiť do konca júla 2024. Pôjde o výzvu v celkovom objeme viac ako 29 mil. eur. Pracujeme na tom, aby ľudia konečne dostali to, na čo tak dlho čakajú,“ informoval Raši.

- Článok pokračuje pod reklamou -

„Nové vodovody a kanalizácie sa stali našou prioritou od prvého dňa od nástupu do funkcie. Som rád, že táto priorita sa napĺňa aj v číslach a napredujeme tempom, aké tu nikdy doposiaľ nebolo,“ dodal vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované