back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Mohol vyhrať Sovietsky zväz bez pomoci USA?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Téma pomoci Ukrajine brániacej sa agresii zo strany Ruskej federácie vo forme dodávky zbraní a streliva krajinami západného sveta, sú hodne diskutovanou témou a to nielen na Slovensku.

Situáciu je možné porovnávať s konaním USA počas 2. Svetovej vojny, kedy by sa Sovietsky zväz bez pomoci dodanej západom a hlavne USA, agresii Hitlerovho Nemecka jednoducho neubránil.

Krátke video so sumarizovaním faktov možno pomôže…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Rusi sú banda všivavá dávno.už sa trasú na slovenských dezolátov ako ich pošlú bojovať proti Ukrajine alebo do Gruzie albo do Čečny

    28
  2. Opäť téma na p o l i t i c k é rozbroje. Veľká škoda, že autor nežil v roku 1945 – už by tu nebil – .
    Ale jedna vec sa po dlhých časoch dotkla aj mňa, často teda naivných myšlienok. Nikto nič z a d a r m o nikomu nedal. Aj vtedy išlo o veľký biznis! A úprimne – neskúšajte obracať dejiny, vždy sa to vypomstilo.

    34
  3. Vtedajšia aj súčasná pomoc majú niečo spoločné. Vtedy išlo a aj dnes ide o záujmy mocností, v žiadnom prípade nejde o nezištnú pomoc. Tak ako sa delila sféra vplyvu po vojne na východ a západ, aj teraz budeme po skončení konfliktu svedkami niečoho podobného.

    18
  4. Lend-lease, žiadna pomoc zadarmo. Materiál platený zlatom. Z pomoci ostalo nesplatených cca 100 mil.dolarov. Ale nikto nikomu zadarmo nič nedal. Po obrate v 1943 pri Stalingrade boli Nemci už iba na ústupe. Čiže vylodenie alebo nie, Sovieti by ich zvládli sami. Lenže práve toho sa amíci báli, a potrebovali si uchmatnúť sféru vplyvu.

    39
  5. USA su skurvenci ako autor… prezleceni buzeranti co sa potrebuju ukazovat a mudrovat

    27
  6. Celkovo Sovietsky zväz a neskôr Ruská federácia splatili približne 722 miliónov dolárov (platby 1973 – 2006) z pôvodne dohodnutých 11 miliárd dolárov, čo predstavuje približne 6,6% pôvodnej hodnoty pomoci poskytnutej počas druhej svetovej vojny.

    11
  7. Rozsah pomoci:
    400 000 nákladných áut
    12 000 bojových vozidiel
    11 400 lietadiel
    400 námorných lodí, vrátane torpédoborcov a korviet
    1,75 milióna ton potravín
    13 000 lokomotív a železničných vagónov
    Približne 57% všetkej munície použitej sovietskou armádou pochádzalo zo zahraničia, prevažne z USA.

    Celková hodnota americkej pomoci Sovietskemu zväzu sa odhaduje na približne 11 miliárd dolárov v hodnotách tej doby, čo zodpovedá niekoľkým stovkám miliárd dolárov v súčasnej hodnote.

    24
  8. Odkial nabrali Americania 13,000 sirokorozchodnych lokomotiv a vagonov?A ako do Ruska tych 13,000 sirokorozchodnych lokomotiv a vagonov dopravili?

    15
  9. Ved o to ude. Ruske lokomotivy aj vagony maju o 8 cm sirsi rozchod nez je standard v Europe a v USA. Tak ma zaujima, odkial tych 13,000 lokomotiv a vagonov nabrali. A ako ich tam aj dostali. Prave o to ide, ze niekto mysli a niekto sa len naucil citat.

    9
  10. Tak poziadaj niekoho nech ti o tom precita.
    Dnes sa informacie daju najst.
    Americka pomoc pre industrializaciu zssr zacala uz v 30. rokoch.
    Takze pomoc vo vojne bola len vyvrcholenim tejto.
    A o konvojoch dodavajucich tuto pomoc vedia snad vsetci. Teda okrem teba.

    8
  11. 400 vojnových lodí v tom čase USA určite nemali ani sami. Ak nepočítam hliadkové člny, veľkosti nalej rybárskej bárky. Tak ako mohli dodať 400 bojových lodí Rusom, keď ich ani sami nemali?

    11
  12. Takže tá pomoc skutočne rusom pomohla a určite skrátila vojnu o 1-2 roky. Ale v r 1941 nebolo dodané v podstate nič. Rusi vyprášili nemcov pod Moskvy. V r 1942 pomoc začala pomaly nabiehať , ale stále nedostatočná. Rusi vyprášili nemcov pri Stalingrade. I to je odpoveď na otázku, či mohli Rusi vyhrať bez západnej pomoci. Jednoznačne mohli a vyhrali by. Iba by to trvalo trochu dlhšie a za cenu vyžších obetí ! Najcennejšia časť pomoci boli milióny dávok antibiotík.
    Mimochodom cca 15% dodávok skončilo na dne mora !
    A prrlička na záver : americké ropnéspoločnosti dodávali nemcom ropu cez Venezuelu ešte v r 1943 !

    11
  13. Keď už si pri Bidenovi, je to okolo neho fraška ako médiá zahmlievajú namiesto toho aby niekto napísal, že Biden nie je spôsobilý. I keď musím uznať, že pomaly sa ozýva viac a viac ľudí, ktorí na to poukazujú. Je však zarážajúce, že tak ako kedysi v ZSSR nedokázala propaganda nikdy pripustiť zlý zdravotný stav vtedajších vodcov, hoci trpeli na demencie, alkoholizmus a neviem čo všetko, tak rovnako dnes dokáže zahmlievať americká demokratická propaganda, čím sa dostali na úroveň ZSSR desiatky rokov dozadu.

    7
  14. Ešte otázka, viete ktorý kandidát vyhrá prezidentské voľby v USA? Ten, ktorý sa ich dožije.

    3
  15. Chlapci neviete o historii vobec nic. A pozor usa dodavali zbrane za 2. SV aj nemcom koli prachom . Neverte vsetkemu co vam povedia media . Je to vsetko skorumpovane jak svina a mafia moze ist oproti tomu niekam do zadku. Vsetko je velmi dobre naplanovabe jak z usa tak z ruska a ostatnych velmoci.

    3
  16. A cenu pre najväčšie trolla tejto diskusie získava, Tomáš.
    Cenu si môžete vyzdvihnúť osobne, poprípade zaslať poštou. ( ak ste zvolili *dorucenie postou na adresu * poprosíme vyplniť dodatocne údaje, adresu trvalého bydliska , telefónny kontakt , cele meno )

    1
  17. A ked teraz USA dodavaju zbrane Ukrajine, tak to znamena, ze Ukrajina vyhra? Podla predstavy o carovnej sile americkych zbrani by to tak malo byt.

    2
  18. Lietadiel bolo až 21600 a z toho 3500ks.P-38 Lightning z doletom cez 3000km ,a 60 lietajucich pevnosti B-29 s kompletnou výrobnou linkou,dopravné Dakoty(IL-14)atd. Jeepy a motocykle ani neratal. Pristav Murmansk od januára 1942 pripravovala na dodávky US námorná pechota.Lietadlá prelietali aj Kanadské dievćatá a keď chceli na sibìri odelené toilets pre mužikov to bol problém?

    1
  19. S tym Il-14 si to mylis. Mas na mysli asi Li-2. Il-14 bolo povojnove lietadlo s podvozkom vpredu, nie s ostruhou vzadu. To boli uz 50. roky technologicky. A o P-38 v Rusku som nepocul. Rusi lietali vela na P-39, ale P-38 boli urcene pre Pacifik. Samozrejme, ze Sovietskemu zvazu bolo vtedy dobre kazde jedno lietadlo, kazdy jeden naboj. Najma nakladaky Studebaker zvysili vyraznou mierou mobilitu Cervenej armady. Vojnu ale vyhralo tych 25 milionov obcanov ZSSR, ktori pri obrane svojej padli. Zbrane same o sebe vojnu nevyhraju.

    5
  20. „Keď uvidíme, že Nemecko víťazí, budeme pomáhať Rusku a pokiaľ bude víťaziť Rusko, budeme pomáhať Nemecku a týmto spôsobom nech sa navzájom pozabíjajú čo najviac…“
    ~ 24.6.1941, Harry Truman, neskorší prezident USA pre The New York Times.

    1
  21. Amerika nechce Ukrajinu ale celé Rusko aby ho mohli celé zničiť a zdevastovat vyťažiť všetkého nerastného bohatstva čo má veskeru cenu lebo Amerika je tak veľmi zadlžena preto im ide o to to všetko len si spomeňte koľko ton zlata ukradli Venezueli a všade kde idú akože bojovať tak len kradnú a keď sú prichytený domácim vojskom tak že bol chudáčik Americký napadnutý teroristami tá ich zabijú to je celá tá ich pravda

    5
  22. Tyyy jooo.
    Konecne sa svet dozvedel praudu.
    A teraz pojdu po tebe.
    Rychlo zahod mobil, vypni router a nasad si tu svoju ciapku z alobalu.
    A my budeme zdielat kym to nezmazu.

    3
  23. Položme si otázku z opačnej strany. Mohli by „spojenci“ poraziť Nemcov bez Sovietskeho zväzu a jeho ľudských obetí? Len tak mimochodom, koľko Slovanov doplatilo životom na Nemecký fašizmus? Po ďalšie, „nebojácni spojenci“ otvorili druhý front až keď Rusi začali tlačiť Nemcov späť z obavy, aby Rusi neovládli celú Európu. Možno k tomu dopomohli aj spravodajské informácie od spojencov z prelomenej Enigmi, ktoré mali vplyv na prelomenie frontu pri Kursku. Vo výsledku by Nemci by po 2 rozpútaných svetových vojnách nemali čo mať armádu, nieto ešte vyrábať a exportovať zbrane… Teraz sa akože kajajú a dovážajú migrantov, aby ulahodili svojmu svedomiu, alebo len pokračujú v nastolenom trende, aby zase mal kto robiť na ich hnilé rite?? Apropo: krajiny ktoré zotročovali domorodé národy, využívali „farebných“ na svoje obohatenie sú teraz „kajúcnici“? Strážcovia demokracie? Kedy si za to odpykali svoje tresty? Vrahovia kážu o morálke? Rozdelovať a panovať s pomocou zapredaných ľudí z ktorích narýchlo spravia politikov. (Kiska, Caputová, Zelenskyj,Pavel…) Zaujímavé, ako sa z nikoho zrazu stane prezident, lebo mediálny ošial tvrdí, že to je ten správny kandidát.

    1
  24. Capone: Nič Ti v tom nebráni. Idi a ubivaj. Len pochybujem, že do diskusie prispievaš zo zákopu pri Kupjansku, alebo inde.

  25. Ten clovek s prezyvkou mafiana, co tu vyzyva na zabijanie ludi ruskej narodnosti, to prejde bez pozornosti admina a policie SR?

  26. Mohol… Úplne jednoducho…. Rusi disponovali obrovskou silou aj bez pomoci USA…

    1
  27. Je pravda ,že v r. 1941 a 42 dodávky z Ameriky Sovitskemu zväzu veĺmi pomohli. Po presťahovaní priemyslu za Ural však väčšinu výzbroje Červená armáda dostávala z vlastnej produkcie. Treba však zdôrazniť, že Američania a Angličania veĺmi rýchlo pochopili,že keď Nemci v Rusku zvíťazia tak sa dostanú k takej surovinovej základni,že bolo by len otázkou času keď by obsadili s Japoncami celý svet.

    1
  28. Rusko uz davno naliehalo aby zapad otvoril druhy front,zapad to natahoval,cakali,pokial rusko poriadne vykrvaca a ked sa karta obratila,urychlene sa riesilo vylodenie.
    A pokial ide o pomoc,vsetka pomoc bola zaplatena,je zname ze Stalin dal strhat aj zlate veze z kostolov aby platil na vojnove trovy.
    Zo zapadu nejde nikdy nic len tak,vzdy je v tom nejaky hacik.Zssr ma u mna velky vdak a uctu pokial ide o 2sv vojnu.

  29. Usa bude na čas dodávať zbrane ukrajine, keď ukrajina bude mať na vrch, dodávky sa stopnú, keď evidentne začne prehravat, usa pošle nove balíky, takto sa živý vojna a zarába na tom len usa. Ukrajinske zlato skončilo v usa už roku 2014, teraz je ukrajinskym zlatom čokoľvek co dostane z eu zadarmo. Dollar aby prezil a aby sa americania mali dobre musia vytvárať vojny vo svete a musia umierať ludia

  30. Michal,dobre napísané,nič si nerob z toho anonym 10:28,je to hlupák a šašo,ktorý každému,kto má čo i správny a históriou podložený názor,bez udania jedného jediného argumentu zdehonestuje,po prípade i vynada.Zrejme to je jeho úloha,pri tomto už ozaj nerealistického blogu Všetko naopak.Majitel sám,bez nejakého hlbsieho študia daneho a uverejnení príspevku poúča,čo i ľudí,ktorí majú oveľa väčšie vedomosti.Je to proste všetko povrchné s logikou 10.rocneho decka.

  31. a históriou podložený názor?????
    ten hlupak a saso si ty.

    pokial ide o pomoc,vsetka pomoc bola zaplatena,je zname ze Stalin dal strhat aj zlate veze z kostolov aby platil na vojnove trovy.

    podlozeny nazor.

    A uraza ta ked ta oznacia za blba.

  32. Anonym 12:23,s tebou sa nikto nebaví,zalez a čakaj,čo kto napíše.Ja hovorím ,že si obyčajný šašo,ten názor je podložený,to by si musel ale aj niečo prečítať.Kedy vrátili Američania korunovačné klenoty českých kráľov,kedy priznajú,že ukradli značku Budweiser,takých príkladov sú stovky.Co chcú,to si vezmu a hotovo.Nikomu nikdy nič nedarovali.Uznavaju len svoje záujmy,takže si blb ty a ešte k tomu naivný hlupák.

  33. Anonym 13.09
    Si tupy nebetycny kkt.
    Co sem spletas klenoty, ty ubohy potrat fetaka a slapky.
    Prave si podlozil fakt, ze si primitivny uboziak pochadzajuci z prostredia opilcov

  34. Položme si otázku, vyhral by západ bez Ruska? Asi tiež nie, v tej dobe sa potrebovali navzájom. Toto prirovnanie je teda hlúpe, ba priam debilné. Vojnu vyhrali spojenci, nebolo nič také, že jeden vyhral viac a druhý menej. Všetci rovnakou mierou prispeli k víťazstvu.

  35. V posledných rokoch sa spochybňuje víťazstvo Ruska, ak by bojovalo samostatne, a dôraz sa kladie na pomoc USA. Pritom to môže byť aj naopak, presne ako si napísal. Sú rôzne spôsoby ako spochybňovať, prekrúcať dejiny a vyzdvihovať pritom len zásluhy západu. Pritom rovnako možno povedať, že západní spojenci by bez Ruska tiež veľa toho nenabojovali. Takže správne je, že vojnu vyhrali spojenci, každý prispel svojim dielom. Ale články o tom, čo by Rusi robili bez západnej pomoci, sú jednoducho v kurze.

    1
  36. A treba dodať aj fakt,že najprv amwrické sviňe dodávali do nwmeckých tankov motory značky ford .Plán bol postaviť dokonca aj závod na výrobu tuším v Hamburgu.proste v Nemecku. Potom,keď sa amer vojny z východu obrátil smerom na západ akosi kurvy obrátili kabát a šli spolu so sovietmi dobyť Dolfiho….len mi ostáva záhadou,prečo zabudli značnú čast svojej armády pri československej hranici dlhých 45 rokov….

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované