back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Aj na hlavnej ceste môžete byť vystavení riziku: Do cyklistu narazilo auto z vedľajšej cesty – VIDEO

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ďalšia zbytočná kolízia osobného auta a cyklistu v meste nedaním prednosti pravdepodobne z dôvodu nepozornosti vodiča auta.

Všetky tieto zdanlivo drobné nehody môžu spôsobiť vážne zranenie v cestnej premávke výrazne viac ohrozenému cyklistovi, ba dokonca aj jeho smrť.

Jazdite opatrne a buďte pozorní pri šoférovaní. Aj sekunda nepozornosti môže spôsobiť vážne problémy vám, vašej rodine, ale aj ďalším účastníkom cestnej premávky.

Vyjadrenie Mestskej polície:

Všeobecne, cyklisti sú v cestnej premávke veľmi často vystavení riziku, pri ktorom môže prísť k ich ohrozeniu, zraneniu a v neposlednom rade aj k smrti.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Veľakrát sú práve cyklisti zodpovední za dopravné nehody, čo môže byť spôsobené tým, že neabsolvovali autoškolu, nepoznajú dopravné predpisy a tým ich ani nemôžu dodržiavať, požívajú alkohol pred jazdou na bicykli alebo zle odhadnú a vyhodnotia dopravnú situáciu pri prejazde cez cestu a pod..

Pri tomto videu je vidieť ako do cyklistu idúceho po hlavnej ceste narazí vodič osobného vozidla, ktorý vychádzal z vedľajšej cesty.

Dopravná nehoda je šetrená dopravnou políciou.

Veľmi málo stačí, aby došlo k nešťastiu. Sekundy rozhodujú! Buďte pozorní, zodpovední a vždy radšej 2 krát prehodnoťte situáciu, než by ste mali spôsobiť nejakú dopravnú nehodu.

V zákone o cestnej premávke č.8/2009 Z.z. v  § 55 je myslené aj na cyklistov a práve tu v osobitných ustanoveniach sú pravidlá, ktoré by mali cyklisti dodržiavať.

 § 55 – Osobitné ustanovenia o cyklistoch
 

(1) Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Po cestičke pre cyklistov sa jazdí vpravo. Kde cestička pre cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky. Ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci, smie sa jazdiť po pravej krajnici. Osoby mladšie ako desať rokov, osoby, ktoré ich sprevádzajú, a osoby, ktoré ich vezú podľa odseku 3, smú jazdiť po pravej strane chodníka, ak tým neohrozujú ani neobmedzujú chodcov.

 

(2) Cyklisti smú jazdiť len jednotlivo za sebou; to neplatí pri jazde po cestičke pre cyklistov, poľnej ceste, lesnej ceste a v obytnej zóne, kde smú jazdiť dvaja cyklisti vedľa seba, ak tým neobmedzujú a neohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky. V skupine najmenej šiestich cyklistov môžu jazdiť dvaja cyklisti vedľa seba. Cyklista nesmie jazdiť bez držania riadidiel, držať sa iného vozidla, viesť počas jazdy druhý bicykel, ručný vozík, psa ani iné zviera a voziť predmety, ktoré by sťažovali vedenie bicykla alebo ohrozovali iných účastníkov cestnej premávky. Pri jazde musí mať cyklista nohy na pedáloch, to neplatí, ak ide o bicykel, ktorého pohon nezabezpečujú pedále.

 

(3) Na jednomiestnom bicykli nie je dovolená jazda viacerým osobám. Osoba staršia ako 15 rokov môže viezť osobu mladšiu ako 10 rokov

a) na pomocnom sedadle na prepravu dieťaťa s pevnými opierkami na nohy,
b) v prívesnom vozíku určenom na prepravu detí,
c) na detskom bicykli pevne spojeným tyčou s vodiacim bicyklom.
 

(4) Osoba mladšia ako 10 rokov smie na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny jazdiť na bicykli len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov, ktorá je dostatočne spôsobilá, aby na ňu riadne dozerala, a ktorá zodpovedá za dodržiavanie povinností podľa tohto zákona touto osobou.

 

- Článok pokračuje pod reklamou -

(5) Pomaly idúce alebo stojace vozidlo môže cyklista idúci rovnakým smerom predchádzať aj po pravej strane vozovky alebo krajnici, pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť; to neplatí, ak vodič takého vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy doprava.

 

(6) Ak je zriadená cestička pre chodcov a cyklistov označená príslušnou dopravnou značkou, cyklista nesmie ohroziť chodca. Ak cestička pre chodcov a cyklistov má oddelené pruhy pre chodcov a cyklistov, sú chodci a cyklisti povinní použiť len pruh pre nich určený; to neplatí pri obchádzaní, predchádzaní, odbočovaní, otáčaní, pri vchádzaní na cestičku pre chodcov a cyklistov a vychádzaní z nej, pričom sa nesmú vzájomne ohroziť.

 

(7) Cestičku pre cyklistov môže použiť aj osoba pohybujúca sa na lyžiach, korčuliach, kolobežke, skejtborde alebo na obdobnom športovom vybavení, ak tým neobmedzí ani neohrozí cyklistov.

 

(8) Pred vjazdom na priechod pre cyklistov, ktorý je vyznačený mimo križovatky, sa cyklista musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva. Cyklista môže prechádzať cez vozovku, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonúti ich vodičov k zmene smeru alebo rýchlosti jazdy. Na priechode pre cyklistov sa jazdí vpravo.

 

(9) Cyklista mladší ako 15 rokov je povinný počas jazdy na bicykli chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou; táto povinnosť sa vzťahuje aj na prepravované osoby podľa odseku 3 písm. a) a c).

Pozrite aj:

Dal prednosť chodkyni, no kolobežkára si na priechode asi nevšimol – Objektívmi kamier Mestskej polície, 19. časť

 

Bezpečnosti na cestách a prevencii sa venujeme tu:

Ďalšie nehody a incidenty zachytené objektívmi kamier MsP si môžete pozrieť tu:

Objektívmi kamier Mestskej polície

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Co fetuju na tej Mestkej Policii, auto zramuje cyklistu ktory isiel po hlavnej a Mestska Policia moralizuje o cyklistoch

    9
  2. Ja idem na bicykli z Kauflandu smerom na železničnú stanicu a autá idúce z Komenského tiež nevedia, že mám prednosť.

  3. Pre Občan Serede

    Dobrý postreh.

    Inak vodič čumel doľava, či nič nejde po hlavnej. Zjavne má slabé periférne videnie a ešte horšie vodičské návyky.

    1
  4. Co im šibe vsak bicyklista bol na hlavnej kde by nemal postat,vodič bol na vine a co tu chcu preštrovat

  5. neskutocne vyjadrenie mestskej policie. 10 paragrafov o povinnostiach cyklistov, narazky ze nemaju autoskolu, jazdia pod vplyvom alkoholu…a to vsetko k videu kde vodic auta je 100% vinny.

    1
  6. Pred pár rokmi sa mi takmer stalo niečo podobné a presne na tomto mieste, bolo tam auto ktoré odbáčalo doľava a spoza neho sa vyrútil nedočkavý magor ktorý odbáčal doprava a takmer ma zhodil pod rozbehnutý nákladiak ktorý šiel po hlavnej.
    A to je miesto, kde je križovatka naozaj dosť prehľadná a cesta dosť široká, skúste ísť bicyklom po ceste popri malom parku, veď tam krajnica ani nie je, len biela čiara takmer až na obrubníku a ešte k tomu ostrovček pred ktorým je samozrejme vodičovi ľúto zastaviť alebo spomaliť a nechať cyklistu bezpečne prejsť, radšej sa tam napchá medzi ostrovček a cyklistu a to isté sa zopakuje pri ostrovčeku pred kostolom.
    A potom sa ľudia rozčuľujú keď ide cyklista po chodníku.
    MP píše:
    „Osoby mladšie ako desať rokov, osoby, ktoré ich sprevádzajú, a osoby, ktoré ich vezú podľa odseku 3, smú jazdiť po pravej strane chodníka, ak tým neohrozujú ani neobmedzujú chodcov.“ – toto by sa malo upraviť pre všetky osoby bez ohľadu na vek. Áut pribúda a pribúda, ľudia sú čoraz viac agresívnejší a doplatí na to nevinný cyklista ktorému zákonom bránime ísť bezpečne po chodníku. Doslova ho vyháňame na cestu kde je to pre neho až životunebezpečné.
    Tak chceme aby ľudia miesto áut používali bicykle alebo nie?
    Začneme už konečne budovať cyklistickú infraštruktúru alebo aspoň povolíme cyklistom používať chodníky kde je to pre nich x-násobne bezpečnejšie?
    Už by sme sa aj v tomto smere mohli začať približovať k vyspelým krajinám a začať obmedzovať vodičov v autách. Napríklad zrušiť miesta na pozdĺžne státie a tento priestor využiť ako cyklotrasu, vodič, ktorý je zvyknutý parkovať popri ceste zaparkuje niekde inde a pár metrov sa prejde pešo (podaktorým by to aj prospelo).

    0

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované