back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Päť užitočných rád pred tým, než sa vyberiete na dovolenku či festival

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

NDS |MM| Pred každou cestou autom na dovolenku či festival je dobré pripraviť sa vopred a predísť tak možným krízovým situáciám. Pozrite si užitočné rady, na ktoré by ste mali myslieť pred tým, ako vyrazíte na cesty.

  1. Na svojej ceste uprednostnite diaľnicu alebo rýchlostnú cestu – do cieľa sa tak dostanete najrýchlejšie a najbezpečnejšie

Stavte na komfort, rýchlosť a bezpečnosť – cestujte do vašej cieľovej destinácie na diaľnici či rýchlostnej ceste. Je to pohodlné, bez prudkých zákrut, komplikovaných križovatiek a najmä bez neželaných zastávok. Do svojho cieľa sa dostanete rýchlejšie šetrnejšie vďaka konštantnej rýchlosti jazdy a nižšej spotrebe pohonných látok. Ak si chcete svoju cestu naplánovať čo najlepšie, pomôže Vám naša mapa siete diaľnic a rýchlostných ciest, ktorú nájdete tu: https://ndsas.sk/storage/mapy/mapa-siete-14sep2023.pdf

 

  1. Pred cestou si nezabudnite zakúpiť diaľničnú známku

Využívanie väčšiny úsekov diaľnic a rýchlostných ciest je za poplatok, čo vyplýva zo zákona. Na výber máte hneď niekoľko typov diaľničných známok. Pokiaľ idete len na krátku cestu a mimo dovolenkovej sezóny spoplatnené úseky nevyužívate, môžete využiť krátkodobé diaľničné známky: 10-dňovú (stojí 12 eur) alebo 30-dňovú (stojí 17 eur). V ostatných prípadoch je určite výhodnejšie zakúpiť si diaľničnú známku s platnosťou 365-dní za 60 eur. Dovolenkári tento rok určite ocenia aj možnosť zakúpenia jednodňovej diaľničnej známky, ktorá bude v predaji od 1.augusta a bude stáť 5,40 eur. Treba dbať na to, aby ste si známku kúpili ešte predtým, ako vojdete na spoplatnený úsek. Najjednoduchšie je to v našom e-shope (www.eznamka.sk) alebo v mobilnej aplikácii eznamka. Pokiaľ si nie ste istí, či je úsek, ktorým plánujete prejsť, spoplatnený alebo nie, overte si to tu: https://ndsas.sk/storage/pdf-linky/elektronicka-dialnicna-znamka/mapa-spoplatnenia-na-stiahnutie-116-mb.pdf

 

  1. V prípade potreby je Diaľničná patrola vždy pripravená pomôcť

Diaľničná patrola je bezplatnou službou Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorá je motoristom k dispozícii nonstop 24 hodín denne, 7 dní v týždni a je kompletne vyzbrojená potrebnou výbavou. Ak sa ocitnete v krízovej situácii, je dôležité pozrieť si číslo na najbližšom kilometrovníku a hneď zavolať Diaľničnú patrolu na čísle 0800 100 007. Môžete si ju zavolať aj cez mobilnú aplikáciu ViaRest. Kolegovia z patroly sú tu vždy pre vás, v prípade núdze vytvoria bezpečný a poriadne vyznačený zákryt stojaceho vozidla a pomoc pri riešení problému.

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

  1. Sledujte dopravné značenie a dodržujte rýchlosť, chránite tým našich kolegov

Leto praje aj rôznym opravným prácam, preto chceme poprosiť motoristov, aby dbali aj na bezpečie našich pracovníkov, ktorí sa starajú o zlepšovanie stavu ciest. Prosíme, dodržiavajte obmedzenia súvisiace s opravnými prácami, najmä rýchlostné limity. Buďte obozretní a ohľaduplní voči našim kolegom, aj oni sa chcú bezpečne po práci vrátiť domov. Najčastejším dôvodom nehôd, často aj smrteľných, je práve nepozornosť alebo nerešpektovanie predpísanej zníženej rýchlosti.

 

  1. Nezabudnite na oddych, zastavte na odpočívadle a osviežte sa

Keď pre vás šoférovanie začína byť nekomfortné a potrebujete sa natiahnuť, napiť alebo najesť, zastavte sa na niektorom z našich diaľničných odpočívadiel. Osviežte sa alebo si aspoň dajte krátku prechádzku pred pokračovaním v jazde. Na niektorých odpočívadlách nájdete dokonca aj fit zóny, kde môžete pred ďalšou cestou nabrať trocha energie. Kompletné informácie o všetkých odpočívadlách a službách, ktoré ponúkajú, nájdete v aplikácii Via Rest.

 

Bonusová rada: Pozor na alkohol

Dovolenkové obdobie a špeciálne nadchádzajúce festivalové časy sú typické aj užívaním alkoholu. Dávajte si pozor, aby ste v žiadnom prípade nešoférovali pod jeho vplyvom. Ďalšie tipy a triky, ako pripraviť seba aj svoje auto na dovolenku, krátky výlet či letný festival, ale aj mnoho iných zaujímavých informácií nájdete na našom podcaste po.DIAĽNICI. Vypočuť si ho môžete na platformách: Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované