back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Bezpečne na dovolenku: Ako ochrániť svoj domov a auto podľa rád polície

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Prezídium PZ SR |MM|  Príležitosti robia zlodeja, preto sa snažte tieto príležitosti minimalizovať. Počas dovoleniek veľa ľudí opúšťa svoje domovy na dlhší čas, čo je ideálny čas pre vlámačov.

Častou chybou pred odchodom na dovolenku je nedostatočné zabezpečenie domácnosti proti vlámaniu. Stretávame sa s prípadmi, kedy občania zabudnú zavrieť okno a nechajú ho otvorené na „vetračku“ alebo zabudnú na okná v pivnici rodinného domu, špajze, toalety, strešné okno a podobne. Rada je jasná: zavrite všetky okná. Okná môžete spraviť ešte bezpečnejšími nalepením bezpečnostnej fólie.

Nepoužívajte sociálne siete na informovanie o vašom odchode na dovolenku. Neodporúčame zverejňovať ani statusy z dovolenky počas jej trvania, keďže to upozorňuje možných páchateľov na opustenú domácnosť.

 

Základné opatrenia

  • Zabezpečte svoje obydlie kvalitnými mechanickými prostriedkami, ako sú kvalitné okná, dvere a zámky, mreže, zosilňujúce fólie na sklenené časti dverí a okien, bezpečnostné sklá a elektronické zabezpečovacie systémy (alarm, kamera, snímač pohybu a podobne).
  • Vytvorte zdanie, že vo vašom príbytku je niekto prítomný, využitím elektronických spínacích zariadení, ktoré na určitý čas rozsvietia svetlá, zapnú rádio či televíziu.
  • Pripojte svoje obydlie na Pult centralizovanej ochrany Policajného zboru.

 

- Článok pokračuje pod reklamou -

Rady na ochranu domova

  • Prevencia proti vlámaniu začína dobre zamknutými dverami, bezpečnostné dvere sú pre zlodeja takmer neprekonateľnou prekážkou.
  • Dôkladne zamykajte dvere a zatvárajte okná, ktoré sú pre zlodeja najčastejšími vstupnými miestami do bytu.
  • Nikdy nenechávajte kľúče na dohovorených miestach (pod rohožkou, v kvetináči), zlodej ich vždy nájde.
  • Zabezpečte byt zabezpečovacím zariadením.
  • Po presťahovaní do nového bytu ihneď vymeňte zámky dverí.
  • Na zvončeky, schránky a dvere uvádzajte svoje priezvisko v množnom čísle a bez akademických titulov, aby ste nepritiahli pozornosť zlodejov.
  • Nechváľte sa nadštandardnými majetkovými pomermi.
  • Neuschovávajte doma väčšiu finančnú hotovosť.
  • Zapíšte si výrobné čísla drahej elektroniky a iných cenností v byte, aby polícia mohla v prípade krádeže tieto veci ľahšie nájsť a vrátiť.

 

Keď auto zostane doma

 

Pred odchodom na dovolenku odporúčame vozidlo zaparkovať na bezpečnom mieste, ideálne v garáži, vo dvore za oplotením, na súkromnom pozemku u známych a podobne, kde bude pod kontrolou a zníži sa riziko krádeže alebo vlámania.

Ak taká možnosť nie je, odporúčame vozidlo zaparkovať na frekventovanom mieste, kde sa pohybuje viac ľudí. Pod lampou pouličného osvetlenia alebo na mieste, ktoré je chránené monitorovacím systémom obce.

V aute nenechávajte veci, ktoré by mohli zlodeja zaujať a speňažiť, ako sú navigácie, mobily, cenné veci, notebooky a podobne.

Ak po návrate k vozidlu zistíte, že je zámok na dverách poškodený, okno rozbité a veci z auta chýbajú, privolajte políciu. V takom prípade s vozidlom ani vecami v ňom nemanipulujte, aby ste neznehodnotili prípadné stopy. Do príchodu polície zotrvajte na mieste, do vozidla si nesadajte, ničoho sa nedotýkajte a k vozidlu nikoho nepúšťajte.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované