back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Sme znepokojení situáciou, ktorá nastane zrušením desiatich detských ambulantných pohotovostí

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

ZMOS |MM| Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené nad situáciou, ktorá nastala 1. júla 2024, kedy skončilo desať ambulantných pohotovostí pre deti a dorast v regiónoch Slovenska. Mestá a obce rokovali spoločne aj individuálne, aby sme zmiernili dopady kolabujúceho systému na svojich obyvateľov.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v nadväznosti na platnosť vyhlášky rezortu zdravotníctva, ktorou skončilo desať ambulantných pohotovostí pre deti  dorast v Galante, Košiciach-okolí, Medzilaborciach, Myjave, Námestove, Novom Meste nad Váhom, Piešťanoch, Ružomberku, Sabinove a Senici, je znepokojujúce situáciou, ktorá nastala a ktorá len čiastkovo reaguje na obrovský problém krajiny, keďže sme zatiaľ nenašli riešenie a spôsob na zabezpečenie dostatočného počtu potrebných pediatrov na Slovensku. V súčasnosti ich máme 950, ale reálne ich potrebujeme 1200.

Z roka na rok sa počet pediatrov znižuje o 35 až 40. A to je alarmujúci problém pre naše mestá a obce, regióny i celé Slovensko. Reforma v zdravotníctve neexistuje, existujú len čiastkové riešenia reakcie na zníženie dopadu kolabujúceho systému, v ktorých hľadáme aj my, mestá a obce kompromisné riešenia. V konečnom dôsledku znamenajú nedostupnosť základnej služby v mieste bydliska, znižovanie počtu obyvateľov v našich obciach a okresoch a vytváranie zhluku služieb v území, za ktorými sa obyvatelia sťahujú. Nemáme žiaden plán, len čiastkové riešenia na hasenie problémov a výziev, ktorými čelím v oblasti dostupnej a kvalitnej zdravotnej starostlivosti, ktorú máme garantovanú ústavným právom.

Zrušenie detských pohotovostí predstavuje zásadný zásah do života rodín v našich mestách a obciach. Kvalitná a dostupná zdravotná starostlivosť je jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich kvalitu života v regiónoch. Rodiny s deťmi potrebujú mať istotu, že v prípade potreby budú môcť rýchlo a efektívne získať potrebnú zdravotnú pomoc. Zrušenie týchto služieb bude mať negatívny dopad na demografický a ekonomický rozvoj regiónov, keďže môže odradiť mladé rodiny od usídlenia sa v oblastiach s nedostatočnou zdravotnou starostlivosťou.

ZMOS od minulého roka v prijatom uznesení 34. snemu ZMOS poukázal na problém, ktorému čelíme v nadväznosti na reformné kroky, ktoré sa objavili v Pláne obnovy a odolnosti SR v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti v regiónoch Slovenska. Od mája minulého roka vyjednávame, iniciovali sme desiatku rokovaní, medializovali a navrhovali riešenia v spolupráci s rezortom zdravotníctva, dotknutými samosprávami i pediatrami. Názory sa líšia, ale hľadali sme kompromisné a riešenia so zmierňujúcimi dopadmi na obyvateľov našich miest a obcí. Kompromisom bolo skrátenie ordinačných hodín v ambulantných pohotovostiach pre deti a úprava ordinačných hodín pediatrov v ambulanciách tak, aby ich mali aspoň raz v týždni otvorené do 16,00 hod.

V novembri nás čaká ďalšia fáza rušenia piatich detských ambulantných pohotovostí. ZMOS bude aj naďalej trvať na zachovaní detských pohotovostí, pretože veríme, že každý obyvateľ Slovenska má právo na dostupnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť, bez ohľadu na to, kde žije. Apelujeme na vládu a príslušné orgány, aby prehodnocovali svoje rozhodnutia a našli systémové a dlhodobé riešenia, ktoré budú v prospech našich občanov a ich detí.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Jozef Božik, predseda ZMOS

- Inzercia -spot_imgspot_img

Ďalšie články

  1. A opäť sa vysrali na hlavu tým čo ich volili. A to im ešte dovolili zvýšiť si radikálne platy a oni pracujú proti tebe. Čo už, zvykol som si že smerohlas vždy pracoval len pre svojich ľudí, svojich oligarchov a mecenášov.

    3
  2. Sociálna politika v praxi. Už si môžete blahom mľaskať ako ste si dobre zvolili. Aby vám zavreli ústa, zajtra vám pridajú do dávok po 50 centov ha ha ha

    3
  3. no, tak aspoň že sú tie potraviny lacnejšie, benzín lacnejší…a konečne je pokoj a mier…
    a teraz vážne: Dolinková minulý mesiac prezentovala krásne projekty nových nemocníc…nemocnice pekné, len teda kto v nich bude pracovať keď robíme všetko preto aby mladí odchádzali a skúsení personál pomaly, či rychle odchádza do dochodku…

    1
  4. Všetkym mudrlantom, ktorí teraz všetko hádžu na socialnu vladu, ktorá ma za 8 mes. vyriešiť všetky problemy Slovenska, ktoré tu Matelko a spol dorobili za 3,5roka a vyjadruju sa k teme rušenia detskych pohotovosti. Tuto začal a schvalil ešte predchádzajuci minister zdravotníctva tej najsamlepšej vlady Ódora v auguste minuleho roku a ktorá ma len postupne pokračovanie tak ako bola navrhnuta a schvalena v danom čase…. A kto nesuhlasi, može ist nahradiť nedostatok pediatrov na tychto pohotovostiach. …

    1
  5. Pedro 3. júla 2024, 21:40….12 rokov vládli, tak čo tu splietaš o osmych mesiacoch…keď odozvávali vládu tak ľudia Pellemu posielali fotky plesní z nemocníc, už v roku 2020 sa vyhrážal študentom medicíny že ich nechá preplatiť študium ak budú odchádzať do zahraničia, namiesto toho aby im zabezpečil dostojné podmienky na prácu…už im pomaly končí 13ty rok vlády, žadnych 8 mesiacov…zdravotníctvo ide dolu kopcom roky(aj so školstvom) a dneska defacto o zdravotníctve rozhoduje aj chemtrailsák Kotlár…ako chceš schopných ludí udržať v takomto systéme, ak napríklad pár rokov po tom čo lekári padali v nemocniciach na huby im splnomocnenec vlády oznámi že pandémia vlastne nebola? (to len na príklad akí ľudia rozhodujú o našom zdravotníctve)

    4
  6. Zo Serede máme v prípade núdze ísť s dieťaťom do D. Stredy, čo je cca hodina cesty. Bez ohľadu nato kto to číta alebo nie, vyhlasujem, že nikam s dieťaťom nejdem. Zavolám si RZPčku a ak bude potrebná hospitalizácia, aj tak by nás odviezli do Galanty. Nemá žiadnu logiku aby som sa do Galanty vracal z D. Stredy a zbytočne riskoval jeho zhoršenie stavu. V momente, ak mi na 112 oznámia, že neprídu alebo mám ísť na pohotovosť podávam TO. Keď nemajú doktorov, nech navýšia počet študentov, dajú štipendiá, ale súhlasím aj s tým, že nech podpíšu súhlas aby tu odpracovali min. 10 rokov. Alebo nech si zaplatí celé štúdium. Keď už máme kapitalizmus, ktorý nehľadí na ľudí, tak nech sa podľa toho jedná aj s absolventmi kľúčových VŠ odborov.

  7. Vladimír, táto vláda vôbec nevie čo má robiť. Oni len musia vystupovať a tváriť sa pred kamerami že je všetko v poriadku a popierať realitu ako sa len dá. Dostávajú mediálne tréningy na to, ako utiecť pred odpoveďou na otázky, ktoré ich dostanú do úzkych a ktoré sú im nepríjemné.
    Ešte raz, smer tu bol 12 rokov z posledných 15 rokov. Za ten čas neboli schopní pripraviť jedinú reformu v akomkoľvek rezorte! Oni sa pozerajú len 4 roky dopredu. Nikdy nemali žiadnu koncepciu, jediným cieľom bolo spraviť z ich mecenášov ešte bohatších ľudí. Verím, že raz príde doba, kedy začnú ľudia posudzovať strany podľa toho čo spravili pre spoločnosť. Smerohlas mal šancu veľa krát a nikdy ju nevyužil, naopak len zneužil.

    2
  8. Marek, neobhajujem Smer, ani Hlas ani nikoho z tej parlamentnej bandy. Nikdy. Situácia v akej sa naše zdravotníctvo, školstvo a celá infraštruktúra nachádza je výsledkom nezáujmu a neschopnosti každej jednej vlády od 1990. Havlom počnúc, Ficom končiac. Nikto z Mečiarovej, Dzurindovej, Radičovej, Ficovej, či Pellegriniho vlády nespravili pre zlepšenie situácia ani mäkké f. A bohužiaľ slepota Slovákov je asi najokázalejšia v celej galaxii, pretože inak by nemohli do vlády posielať stále tých istý kreténov.

    0
  9. Vlado ja si myslím že Dzurindova vláda toho spravila toľko ako všetky vlády dokopy nestihli dodnes. Bolo to obdobie porážky mečiarizmu a nutných reforiem ktoré odvrátili takmer istý krach štátu. Dostali sme sa do EÚ a NATO a to celkom rýchlo a najmä zásluhou jeho vlády. Čiernou škvrnou však zostala gorila a najmä poslanci ANO.

  10. Raťafák: Ty si slúžil v takej „covidovej nemocnici“, alebo chodil na hranice separovať ľudí? To máš tie tvoje názory z vlastnej hlavy, alebo z médii??? Aj Mareka sa chcem spýtať či si je istý svojim tvrdením, či Dzurindova vláda skutočne Slovensko zachránila?

  11. Anonym 5. júla 2024, 4:34…mal som v nemocnici otca, ten to chvalabohu rozdychal, ležal tam cca mesiac, za ten čas sa mu na izbe vystriedalo dosť ľudí, mnoho z nich sa domov nevrátilo…by som chcel vidieť ako by Kotlar vysvetľoval ich rodinám že pandemia nebola…

  12. Tak a mám vás mudrlanti.
    1. Keď som bol, decko teda prevažne od 1. do 9. triede mali sme pani doktorku v š k o l e ! Pre blbých posluhovačov dneška ešte raz v ZDŠ ke. A aj zubárku.
    2. Keď som nebodaj bol chorý po 18 tej prišla pohotovosť k nám d o m o v / pre novodobých hlupákov, čo iba ojebkávajú ešte raz – prišla k nám domov- zadarmo !!!
    Tak vám treba , čo ste chceli máte. Plaťte a plačte . Do vi , do po.

    1
  13. Tupohlav si ty . Máš na výber, buď budeš vrieskať ako to tu je , alebo sa budeš snažiť o to ako to tie naše deti – naša budúcnosť potrebujú. Bé, ty mudrlant!

  14. Anonym 5. júla 2024, 19:57 – škoda že si tým deckom zostal dávno po tom, čo si vyšiel ZDšku… ako také decko si tu pourážal všetkých, to je tá tvoja snaha “ako to tie naše deti – naša budúcnosť potrebujú”?

  15. K Anonym 6. júla 2024, 7:57
    Pravda sa ti neľúbi. Však? Alebo si ten, kto má v tomto bordeli paprče?

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované