back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Júl bez plastu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Oddelenie životného prostredia mesta Sereď |  Júl bez plastu (v angličtine Plastic Free July) je celosvetové hnutie, ktoré vzniklo v roku 2011. Každoročne pomáha miliónom ľudí zapojiť sa do zníženia plastového znečistenia – aby sme mohli mať čistejšie ulice, oceány a udržateľné komunity. Odhaduje sa, že v roku 2023 sa tejto iniciatívy zúčastnilo 89 miliónov jednotlivcov z viac ako 190 krajín. Aktívne sa zapojili nielen jednotlivci ale aj pracoviská, komunity, školy, kaviarne a maloobchody.

 

Ako sa môže každý z nás zapojiť?

– Nekupujme hneď nové veci len preto aby sme sa zbavili plastových a nahradili ich, vyprodukujeme tak zbytočný odpad. Opravujme si aj pokazené plastové veci, praskliny je možné zlepiť/zataviť.

– Nepoužívajme riady a kuchynské náradie, akým sú napr. naberačky, sitká, varešky, dosky na krájanie atď. vyrobené z plastu. Uprednostnime sklenené, kovové a drevené materiály.  Desiatu si zabaľme do dózy alebo do opakovane použiteľného voskovaného vrecúška namiesto plastového vrecka.

– Namiesto plastových obrusov, ktoré bývajú vyrobené z PVC, používajme textilné.

- Článok pokračuje pod reklamou -

– Ak máme deti, alebo kupujeme darček, uprednostňujme látkové a drevené hračky pred plastovými. Dobrým darčekom môže byť zaujímavý výlet, či kniha.

– Namiesto klasickej hubky na riad používajme hubky z prírodných materiálov, napr. lufu, alebo handričky, ktoré môžeme po znečistení vyprať.

– Čistiace prostriedky si čapujme do vlastných fliaš. Ak nemáme možnosť kúpiť čapovaný prací prášok, uprednostnime pracie prášky balené v kartóne, namiesto pracích gélov v plastovom obale.

– Pri výbere bytových dekorácií, akými sú napr. kvety sa vyhnime tým, ktoré sú vyrobené z plastu. Živé kvety v sklenených črepníkoch sú nádhernou živou dekoráciou. Nezabúdajme na to aj pri návšteve cintorína. Namiesto umelých kytíc uprednostnime prírodné ozdoby alebo živé kvety z vlastnej záhrady, od lokálneho predajcu kvetín, alebo sušené kvety. Vhodné sú aj viacročné kvety v črepníkoch.

 

Zdroj: https://www.nulaodpadu.sk/bez-plastu/jul-bez-plastov 

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_imgspot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované