back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

V Trnave sa uskutoční prvý PRIDE v histórii mesta. Okrem pochodu za práva LGBT+ ho bude sprevádzať bohatý kultúrny program

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Mgr. Magdaléna Švecová, PhD. |  Podujatie začne 29. júna o 13:00 na Nádvorí. Organizátorstvo pozýva na PRIDE všetkých, ktorým záleží na rovnoprávnosti a rozmanitosti v našej spoločnosti.

Trnavský sprievod je súčasťou pridov, ktoré sa zvyknú organizovať po celom Slovensku, napríklad v Bratislave, Banskej bystrici či Košiciach. „PRIDE Trnava organizujeme ako demonštráciu za práva LGBT+ ľudí. Prostredníctvom podujatia chceme upozorniť na nerovnoprávnosť LGBT+ ľudí s väčšinovou spoločnosťou. V sobotu 29. júna budeme kráčať za všetkých, pretože medzi LGBT+ patria aj marginalizované skupiny ako aj Rómstvo, migrantstvo, ľudia s mentálnym alebo fyzickým znevýhodnením. Sme sociálne slabí, pochádzame z vylúčených komunít, sme ľudia bez strechy nad hlavou. Práve preto sú na PRIDE vítaní/é všetci a všetky, ktorým záleží na ľudských právach,” vysvetľuje v mene organizátorov z neformálneho kolektívu Status Queer Adam Olšiak. Okrem samotného pochodu pripravili organizátori/ky zaujímavý program.

Hlavné pódium – Nádvorie
13:00 – 14:00 Koncert Monoplastic (Trnava, electronica + alternative)
14:00 – 14:30 Otvorenie
14:30 – 15:30 Zhromažďovanie na pochod mestom a sprievod
15:30 – 16:15 Koncert Alten Kompoten (Vráble, improvizovaná hudba)
16:30 – 17:30 Diskusia: Čo pre nás robia komunitné centrá?
17:45 – 18:30 Zabiť Františka (Brno, alternatívny folk)
18:30 Poďakovanie

Status Queer naplánoval aj ďalšie sprievodné aktivity v priestoroch Nádvoria, napríklad workshop na výrobu upcyklovaných peňaženiek s Pure Love, workshop vyšívania, bezplatné a anonymné testovanie na HIV, ale aj občerstvenie za dobrovoľný príspevok od Food not Bombs, chutnú kávu uvaria trnavskí Red Fawn. Porozprávať sa budete môcť aj v stánkoch s rôznymi ľudskoprávnymi organizáciami, ako napríklad Amnesty International, Saplinq, Spolok Light* či Priama akcia.

Status Queer naplánoval aj ďalšie sprievodné aktivity v priestoroch Nádvoria, napríklad workshop na výrobu upcyklovaných peňaženiek s Pure Love, workshop vyšívania, bezplatné a anonymné testovanie na HIV, ale aj občerstvenie za dobrovoľný príspevok od Food not Bombs, chutnú kávu uvaria trnavskí Red Fawn. Porozprávať sa budete môcť aj v stánkoch s rôznymi ľudskoprávnymi organizáciami, ako napríklad Amnesty International, Saplinq, Spolok Light* či Priama akcia.

- Článok pokračuje pod reklamou -

PRIDE Trnava 2024 bude príležitosťou pre LGBT+ ľudí, aby sa spojili, vzájomne sa
podporili a postavili sa za vlastné práva. Okrem iného je cieľom vytvoriť bezpečný a
akceptujúci priestor pre všetkých, bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú
identitu. Pre viac informácií o podujatí a programe navštívte Facebook alebo Instagram
podujatia.

 

Ilustračné videá

Podujatie usporadúva Status queer

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_imgspot_img

Ďalšie články

  1. Tak a teraz som zvedavý koľko sympatizantov a voličov Peťka jamkatého príde podporiť tento pochod. Teoreticky by ich malo byť desaťtisíce. Predsa by sa mali prísť postaviť za jeho práva.

    6
  2. Malo to ostať tak, ako do roku 1990, keď sa to považovalo za psychickú chorobu, svet sa v prdel obracia 🙈.

    35
  3. My Korcokovci určite prídeme podporiť tento festíček. Takže dúhové tričko a pekne na štyri labky a nech nám muzika do toho hrá

    2
  4. Anonym 24. júna 2024, 15:00, choroba spôsobuje utrpenie. Homosexualita nie je choroba. Je to bežný jav v prírode a platí ako ľudí tak aj u zvierat. Ale chorobou je zákerné rozmýšlanie ľudí ako máte vy. Vy evidentne máte duševnú poruchu, volá sa neznášanlivosť, netolerancia, nenávisť všetkého iného čo vy sám nemáte a iní majú. Homosexuáli sú súčasťou ľudstva od začiatku a budú až do konca. Už sa s tým zmierte a zamerajte sa na podstatné veci ktoré ovplyvňujú váš život a nieriešte iných. Uľaví sa vám!

    13
  5. Anonym24.júna 2024, 15:21, až do roku 1990 to bola podľa WHO psychická choroba! Nikdy sa s tým nezmierim, už len tie trápne kostýmy na takom pochode sú na grc.

    13
  6. Ty ak máš písať také hovadiny, nepíš radšej nič❗❗❗Ozaj, čítaš si vôbec po sebe čo si napísal?

    3
  7. oraganizátor s tým dávno počíta, očakáva sa 1 409 255 účastníkov, bude to veľká akcia

    3
  8. Anti dessolle, ak by išlo iba o homosexuálov, to by bolo v pohode. Áno, máš pravdu, homosexualita tu je stáročia medzi ľuďmi, aj medzi zvieratami. Ale čo ostatné inakosti? Tie si nespomenul zámerne? Mačky, psy, hadice z vysávača… Lebo homosexuál je jasne identifikovaný, vie ako na tom je. Ale čo tí pomýlení, ktorí sa nevedia identifikovať?

    3
  9. Anti dessolee, prečo tu spomínaš prezidenta? Hádam sa Ti osobné priznal?🤣🤣🤣

  10. To vážne??? Načo je toto treba ja nemám nič proti nech je šťastný lubeny každý jedinec ale pretŕčať sa jeeeee celé zle

    8
  11. Pre Anonym 24. júna 2024, 17:12

    On je tu na to, aby vyrýval. O nič iné mu nejde a tomu prispôsobuje aj svoje diskusné príspevky. To si môžeš dlhodobo všimnúť.

  12. za našich časov sa im hovorilo buzeranti a nikomu to nevadilo. a nepotrebovali sa pretŕčať. Teraz su to teplí sudiac podľa názvu ktorí sa potrebuju pretŕčať

    13
  13. prajem nech sa akcia podari, dufam ze sa podari zlucit zabavu s nejakym poucenim verejnosti a tiez ya podari ludom.zaclenit do komunity, ktora im vyhovuje…

    1
  14. Najviac taketo podujatia vadia ludom, ktorí maju problemy s vlastnou sexualitou. Zdravy clovek to neriesi a nemusi riesit, pretoze zije svoj zivot a dokaze tolerovat aj inych.

    10
  15. Dúfam že aj na futbale na štadione Antona Malatinskeho to presadime našu iniciativu..nikomu nikto s nas neublizuje tak dufam ze spojime sily a verim ze aj v tt sme tolerantný…a spojime sily aj na futbale..

    3
  16. V 90 rokoch by sa to nestalo a na ulicu by žiaden pride robiť nešli. Zvrátená doba a skazený ľudia.

    12
  17. to že choroby hýbu svetom sa nehovorí, hovorí sa ale že blbosť hýbe svetom a ty si toho príkladom

    4
  18. Mne osobne nevadí nejaká homosexualita niektorých jedincov nech si robia z vlastným telom a mysľou čo chcú je to ich vec ale aby sa tam na Tom pochode museli vodiť na vodítku ako zvieratá a navleceny do všelijakých gumových návlekov a obnazovat sa tak to keď není choré tak potom ja som asi z inej planéty Ako vysvetlia deťom že prečo je ten ujo alebo teta na vodítku pomaľované jak plagát ???No neviem v každom prípade má právo každý človek sa nejako prezentovať a vyjadriť svoj pocit oco mu ide ale ja osobne takých deviantov kopnem do riti alebo kam lebo dnes nevieš či to není radiátor prezlečený za ľudského tvora čiže nástup oceľové špice na topánkach a kopať do do riti preč zo Slovenska

    16
  19. Panenka Skakava 25. júna 2024, 4:30

    Ako to vysvetlia detom? kazdy clovek, co nevie komunikovat so svojim deckom, tak aby mu veci vysvetlil je stale schopny sa vyhnut takejto akcii a nelozit tam s deckom, ked sa boji vplyvu na deti…
    Teraz ako kazdy, kto uvidi nejaky pride pochod bude automaticky homosexual, alebo ziska nejaky fetis? Polovica ludi netusi, co ich male deti robia na internete, ale obavaju sa vplyvu takejto akcie na mladez, ked tam to dieta nema co hladat, ak to rodic uzna za nevhodne..

    3
  20. Ked niekto zacne slovami:
    „Mne osobne nevadí nejaká homosexualita“
    tak je uplne jasny.

  21. Super zo Seredi nas ide cca 55 čo sme pisali….spolu…nedame sa utláčat..super nápad..lets go lgbt…

  22. Pre: Anonym 24. júna 2024, 15:37
    A čo keď to WHO pokladalo za diagnózu do 1990?
    V 1744 upálili na Slovensku posledné bosorky a pritom to boli len pôrodné babice a ľudové liečitelky… Veríš na bosorky aj dnes?

    2
  23. Toto nieje o podporení ale o prezentácií duševných chorôb a stavanie ich nie na úroveň ale nad úroveň ľudí ktorí týchto nešťastníkov vlastne vyrobili že áno. Nemám nič proti tomu keď to praktizujú doma ale keby som išiel s deťmi po meste a takéto kreatúry by sa tam objavili tak by ma to slušne povedané hrozne nahnevalo a určite by som prejavil minimálne verbálny nesúhlas.

    11
  24. A rovno celý sprievod a zvedavcov naložiť do vlakov a autobusov a poslať na Ukrajinu do prvej línie a bude pokoj tak ako bolo do roku 1989. Lebo od dobroty sa nevedia zmestiť do vlastnej kože.

    6
  25. Kto nie je zvedavý na sprievod, tak nech ostane doma alebo ide inam. Sú aj iné pochody za iné veci ktorých sa tiež nemusíte zúčastniť ani ako divák. Čo tu zas riešite za sprostosti. Vláda vás tu okráda každý deň po celý rok a mlčíte. A tu sa ide robiť niečo čo s vami vôbec nesúvisí a už máte plné papule nenávisti. Tí ľudia nemôžu za to ako sa narodili, ale práva musia mať rovnaké ako vy všetci!

    1
  26. Už mi je jasné prečo mal prvý slovenský štát prísnejšie protižidovské opatrenia ako samotné nacistické nemecko. Pretože tu žijú ľudia ktorým je nenávisť a závisť vlastnou identitou. Nikdy tu nevyrastie vyspelá spoločnosť, mentálne budete patriť vždy do stredoveku, vy novodobí otroci s patentom na rozum.

    3
  27. Homo dezolé, choré to bolo, je, aj bude! Nepotrebujem sa na ulici pozerať na dve bozkávajúce sa ženy, alebo mužov! Ešte tu chýba len to, aby si mohli adoptovať deti🙈.

    4
  28. Aké práva nemajú? Majú také isté práva ako všetci občania Slovenskej republiky. A to, že sa niekto prehlási za komára, mačku,lampu atď. mi teda naozaj nepríde ako normálne. Ale v poriadku,nech sa prehlási niekto za niečo iné ako človek,ako muž,alebo žena,tak sa k nemu budem správať, keďže sa sám a dobrovoľne zbavil ľudských práv. Človek s penisom je muž a vagínou je žena. Aké iné pohlavia sú? 72 pohlaví? To ste kde zobrali?To, že je niekto napríklad asexuálny? No nech sa páči ,nech je. Ale kvôli čomu je potrebné, aby to vedel o ňom celý svet? Nech si to nechá pre seba a pre tých čo to zaujíma.

    13
  29. Práva musia mať rovnaké ako my všetci? Súhlasím. A aj ich majú. Žiadna právna norma v SR nepriznáva práva iba heterosexuálom.

    5
  30. „Nikdy tu nevyrastie vyspelá spoločnosť, mentálne budete patriť vždy do stredoveku, vy novodobí otroci s patentom na rozum.“ Keď má byť toto tá vyspelá spoločnosť, tak potom chcem žiť v stredoveku. Strašne sa hráte na tolerantných. Ale iný názor, ako váš, netolerujete. Mňa by tak zaujímalo, ako by sa zachovala pani alebo pán tolerantný, keby ide o jeho dieťa a pedofila… Bude tolerantný rodič tolerantný? Alebo bude ako v stredoveku a nie vo vyspelej spoločnosti?

    3
  31. Slovákov najviac trápia vagíny a penisy iných ľudí… To sme teda dopadli. Nikoho netrápi ekonomika, zdravotníctvo, školstvo, medziľudské vzťahy, ale plochozemcov veriacich v chemtrails trápia vagíny a penisy iných ľudí… Amen, posledný nech zhasne, aj tak všetci mladí utekajú z tejto diery preč.

    2
  32. Simon, koľko pohlaví reálne si videl behať po trnavskom kraji?
    Vymenuj nám aspoň 30 pohlaví, len tak z fleku, keď sa tváriš, že všetko vieš…

    2
  33. Nech idú kade ľahšie, keď sa im tu nepáči. Vlastenci 😁 Truc podnik, ako malé deti. Nemáme tu „našu“ vládu, utečiem, nemáme prezidenta ktorého chcem, utečiem. Nie je po mojom, utečiem. Nezdieľaš môj názor, utečiem, si dezolát, hoaxer a pod. Vy mienkotvorci! Len váš názor je správny, len to, čo poviete vy, je správne. Náš názor je zlý, nesprávny, chorý a pod. Ale my sme netolerantní? Vy udávate normy, čo je normálne. Takže vlastne sme tam, kde pred 89, len si to nepripúšťate. Toto je normalizácia na váš obraz.

    5
  34. Pre kašli na to 25. júna 2024, 14:47…a zase ten váš plač že nikto nerešpektuje váš názor atď….ššak si ho napíše, povedz, šak 4 x ste si zvolili vládu ktorá naše zdravotníctvo, školstvo atd poslala do kolien, sami neviete napísať čo za 12 rokov vlády zlepšila a potom sa čuduješ mladým že v takejto krajine nechcú žiť lebo naozaj vás nezaujíma ako sa tu žije ale kto má kolko údov a kto si kde spraví nejakú akciu na ktorú ani nemusíte íst….
    vlady sa striedajú všade (okrem diktatúr), raz je tak a potom taká…problém je že ak máš platiť dane za ktoré dostaneš zničené nemocnice, školy, nedostavané dialnice a namiesto hladania riešení sa stalé vraciate k starej deštrukcií tak mladí čo ide študovať von (lebo naše školstvo padá) sa už tažko vráti…..
    máme tu rok staronovú vládu – benzín, potraviny zase drahšie než pred rokom, zdravotníctvo nám de-facto riadi vyznávač chemtrails, najkrajší národný park riadi pytliak, prepísmenkovali sme RTVS aby sme sa tam mohli baviť o tom aký tvar má zem, znižili sme tresty za korupciu, pridali sme tisíce eur na výplatu ministrom, ľuďom zvýšili stovky poplatkov..a toto sa stihlo za necelý rok a vás trápi jeden pochod a ešte ideš hovoriť že mladí utekajú lebo Truc podnik….vieš mi povedať čo sa za 12-13 rokov ficovlad spravilo pre mladých a pracujúcich?..možno tam najdeš ten dovod prečo utekajú….

    9
  35. Priateľu, ja som Fica a jeho vlády neobhajoval. Ani teraz tu, ani nikdy predtým.

  36. Pre Ratafaka 25. júna 2024, 16:42…ok, ja som sa len snažil vysvetliť ten pohľad mladých…nie je to o inom názore ale o reálnych výsledkoch ktoré za 13 rokov nikde nevidieť a namiesto riešenia reálnych problémov sa zaoberáme údmi a pochodmi (raz za rok pár hodín, na pár miestach – to naozaj nie je to čo je náš najvačší problém)…

  37. Pre kašli na to 25. júna 2024, 14:47 – a teba kto nuti ist na pochod? Ved ked sa ti nepaci, chod kade lahsie! Chod na pivo, do prirody, do divadla, kam len chces. Ohanas sa tu “normalizaciou” ale sam vyznavas jej praktiky svojimi odporucaniami a nazormi, len si to nepripustas. Zi a nechaj zit!

    1
  38. „ale sam vyznavas jej praktiky svojimi odporucaniami a nazormi, len si to nepripustas“ komu som čo odporúčal a ako som presadzoval moje názory? Kde som napísal, že ma niekto núti ísť na pochod? Daj konkrétne. Ty môj zlatý tolerantný…

    Pre Ratafaka: priateľu, toto bol článok o pochode. Tak som reagoval na pochod. Vidím, že si iný level, ako niektorí diskutujúci jedinci, tak snáď sa chápeme, že keď bude téma na ekonomiku, trestný zákon či trestný poriadok, „reorganizáciu“ RTVS, bude môj komentár k tejto téme…. Mimochodom, presne tieto vyššie popísané, nazvyme to zmeny v prospech istej skupiny ľudí, trápia aj mňa… Žiaľ, téma bola iná.

  39. klamu tu o tom ze nemaju rovnake prava a ako velmi ich chcú mat aby neboli diskriminovaní Prdchadzajúca vlada pripravila zákon aby mohli dedit poznat zdravotný stav svojho druha či družky a podobne. Ale samotni buzíci ziadali aby bol navth zmietnuty zo stola co aj bol aby tu mohli dalej vyplakavat o tom aki su diskriminovani

    1
  40. Takže už aj Trnavakom jebe? Zasratý teplý odpad. Tri krát denne bitku, však vás by tie orgie prešli. Na grcanie toto. Buzny zkurvene. Dúfam, že zdochnete či najskôr.

    3
  41. Ozaj sa nehambia ti ludia? Naco sa nasilu pretrcaju, kto je na nich zvedavy, nech si za dverami lizu kundy a tlacia klobasy do riti, normalny clovek to nepotrebuje videt, ani ich debilne pochody, byt primatorom, v zivote to nepovolim

    4
  42. Pre anonym 25. júna 2024, 21:33 – konkrétne tu, môj zlatý netolerantný: “Nech idú kade ľahšie, keď sa im tu nepáči.”

  43. Pre mňa je Trnava žiaľ priďaleko a navyše jedna kvír partia robí ten istý deň drobné stretnutie v Příbrami, tak sa asi pôjdem pozrieť tam. A o týždeň neskôr dúfam mierim do rakúskeho Linca na Linzpride. Vlani som nestíhal, krylo sa mi to s iným podujatím, vraj vtedy prišlo 9500 ľudí. Tak som zvedavý, či sa dostaneme na 10 000. Mimochodom Linzpride mal pôvodne byť tiež 29. júna (55 rokov a jeden deň od začiatku Stonewallských nepokojov), ale bol o týždeň posunutý na 6. júla. A aby toho nebolo málo, na nedeľu 7. júla je plánovaný Steyr Pride (tam som vlani bol; bolo to veľmi príjemné sretnutie, aj keď tam bolo „iba“ okolo 600 ľudí; súčasťou Pridu bola aj Pride Prayer – Pridová modlitba – pred kostolom archanjela Michaela, v réžii Regenbogenpastoral – Dúhovej pastorácie – Rímskokatolíckej diecézy Linec). Pride Brunch konaný pre mladé účastníctvo (hádam 14-19 rokov) se konalo priestoroch nazvaných Jugendzentrum Gewölbe, čo je mládežnícke stredisko prevádzkované rovnako Rímskokatolíckou diecézou Linec. (Dúfam, že zmienka o týchto podujatiach nebude chápaná ako reklama, ktorá je v rozpore s pravidlami diskusií.)
    Mimochodom pustil som si skupinu Zabiť Františka a počúva sa to veľmi príjemne.
    Happy Pride!

  44. Vypucuj si kakac a fararko ti ho tam zasadi ako trnovu korunu.to bude natrhnutych prdeli.

    1
  45. Na týchto diskutujúcich by sa mohli učiť sociológovia aj psychológovia čo je to patologická nenávisť a absolútne nepochopenie. Tu je vidieť prečo je životná úroveň v západných krajinách tak ďaleko, že ju nedobehneme, ani keby nám utekali naproti.

  46. Kľud a žiaden strach o mňa: na Linzpride som bol trikrát, na Steyr Pride jednou, na Pilsen Pride dvakrát, na Ostravskom prajde raz, na Prague Pride hádam trikrát – a ani jednou ma nikto sexuálne ani inak neobťažoval. (Pravda, v mojom veku je to pomerne pochopiteľné, kto by mal záujem o 62ročnú fosíliu, však?* Ovšem nedočkal som sa ani výzvy, aby som sa vrátil do hrobu. Ale nikto tam neobťažoval ani nikoho mladšieho.
    Príďte a uvidíte, to je v prvom rade o rozmanitosti.
    Takže ešte raz prosím kľud, na pridoch je svet zaplaťpánboh ešte normálny.

    *Ak sa nemýlim, na starších pánov bol zameraný pán, známy pod prezývkou Krychlič, ktorý bol akousi figurkou vlakovej stanice v Pardubiciach (podobne ako bol akousi dobrou dušou centra Bratislavy istý pán Ignác Lamár alias Schöne Náci), ale ten už niekoľko rokov nežije.

  47. p. Milos,co Vam davaju tieto pochody napriek Vasmu vyssiemu veku?myslim ten vek bez urazky:) .Ako sa pozerate na ludi na pochode ktori idu na vodzke a stekaju? celkom ma to zaujima,mozno preto ze vase zivotne skusenosti su urcite bohate.

  48. V prvom rade je to o rozmanitosti? Hm, ako heterosexuál takú rozmanitosť nedokážem nijako oceniť, takže naozaj nie je dôvod tam ísť a híkať nad rozmanitosťou. Myslím, že ak by ma mala tá rozmanitosť uchvátiť, v prvom rade to bude o niečom inom čo nám nadšenec takýchto pochodov zatiaľ neprezradil. Ale to už je jeho vec.

    1

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované