back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Slávnostné otvorenie výstavy SEREDSKÁ FAREBNÁ PALETA 2024

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Mestské múzeum v Seredi, v spolupráci s miestnymi amatérskymi výtvarníkmi, usporiadalo už siedmy ročník výstavy umeleckých diel s názvom „Seredská farebná paleta. Slávnostné otvorenie sa konalo v stredu 19. júna 2024.

Tento rok sa výstavy neprofesionálnych výtvarníkov zúčastnilo dvadsaťdva umelcov: Barbora Bohušová, Miroslav Čirka, Elizabeth Gálová, Peter Hanakovič, Elena Havriľáková, Richard Irsák, Mária Kalinayová, Marta Kalinayová, Ivana Kováčová, Ružena Krivošíková, Ľubomíra Kubalová, Marta Kučerová, Ester Luptáková (hosť výstavy), Danka Mandáková, Anton Pančík, Ružena Scherhauferová, Attila Sido, Rudolf Šiška, Stanislava Štefaneková, Mária Tencerová, Branislav Urban a Zdenka Vrábelová.

Vedúca múzea Mária Diková vyzdvihla ich nadšenie a oddanosť umeniu, ktoré vnáša do života krásu a inšpiráciu. Zdôraznila výnimočnú kvalitu vybraných diel: „V komornom prostredí múzea je však možné vystaviť len určitý počet diel autorov. Z množstva boli vybrané kvalitné umelecké práce, ktoré prezentujú výtvarné cítenie umelcov, ich pocity či vnímanie sveta navôkol.”

Kurátorkou výstavy bola akademická maliarka Blanka Kästová. Jej prístup bol mimoriadne osobný a profesionálny – každému autorovi venovala individuálnu pozornosť, poskytla hodnotný odborný názor na ich diela, ponúkla užitočné rady a zároveň ich povzbudila k ďalšiemu umeleckému rozvoju. Kästová je pri podobných podujatiach nielen kurátorkou, ale aj mentorom, ktorý umelcom pomáha rozvíjať ich tvorivé schopnosti a prehĺbiť umelecký prejav. Uviedla: “Na výstave môžeme vidieť širokú škálu výtvarných techník, ako sú akvarel, olejomaľba, akryl, grafika, kresba, keramika, ale aj objekty z kovu a dreva. V dielach autorov prevládajú motívy prírody, zátišia s kvetmi, realistické zobrazenie objektov, krajinky, portréty a abstraktné motívy. Silnou inšpiráciou bola príroda, naše mesto a okolie.”

Vedúca múzea na záver slávnostnej vernisáže srdečne poďakovala všetkým zúčastneným umelcom za ich úsilie a talent, ktorý prispel k úspechu výstavy. Po oficiálnych príhovoroch nasledovalo malé prekvapenie – každý z autorov obdržal z rúk pracovníka múzea Róberta Daňa ako poďakovanie malú kyticu kvetov. Podujatie spríjemnil hudobný hosť Ladislav Banga.

Výstava „Seredská farebná paleta 2024“ potrvá do 31. augusta 2024 a návštevníci ju môžu vidieť vždy od utorka do soboty, v čase od 10:00 do 18:00 hod.

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_imgspot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované