back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Letné brigády a dobrodružstvá v zahraničí môžu pre nerozvážnosť skončiť fatálne

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Prezídium PZ SR |MM| Letné mesiace po ukončení štúdia na vysokej alebo strednej škole, úspešné štátnice a maturitné skúšky sú zavŕšením životnej etapy, ktorá je u mnohých absolventov spätá s následným relaxom a dobrodružstvami, hľadaním nových zážitkov, nadväzovaním nových kontaktov a priateľstiev nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Mnoho mladých ľudí za vidinou dobrodružstva a vysokého zárobku pracovných príležitostí cestuje do zahraničných krajín. V návale túžby osamostatniť sa však zabúdajú na obozretnosť. V mnohých prípadoch sa neznalosťou, naivitou a prehnanou dôverčivosťou môžu vystaviť nežiadúcim rizikám.

Aj počas získavania nového rozhľadu a naberaní skúseností za hranicami Slovenska však treba byť pozorný. Ak je osoba nútená robiť veci, ktoré robiť nechce; má pocit, že je monitorovaná a kontrolovaná inou osobou;  vystavená vyhrážaniu alebo násiliu a je obmedzená jej sloboda pohybu s najväčšou pravdepodobnosťou sa stala obeťou trestného činu, ktorý je podľa  § 179 Trestného zákona klasifikovaný ako ,,Obchodovanie s ľuďmi“. Osobitnému riziku sú v týchto prípadoch vystavené najmä ženy a deti.

Potenciálni páchatelia chcú získať výhody a finančné zisky, pričom majú presne rozdelené úlohy. Patrí medzi nich tzv. náborár,  prepravca, prechovávateľ, odovzdávateľ, vykorisťovateľ, strážca, šéf, tipár, kupliar, dohadzovač, poskytovateľ priestorov. Vo väčšine prípadov je vekové rozmedzie páchateľov od 18 do 55 rokov a v 80% prípadov páchajú tento druh trestnej činnosti najmä muži. V prípade dokázania viny obvineným osobám za takéto konanie hrozí trest odňatia slobody od 4 rokov až trest odňatia slobody na doživotie.

Obchodovanie s ľuďmi  je celosvetovým fenoménom a prípady páchania tejto trestnej činnosti evidujeme aj na Slovensku. Podľa štatistických ukazovateľov v roku 2023 bolo ako obeť obchodovania s ľuďmi identifikovaných 39 osôb, pričom trestné stíhanie bolo začaté v 20 prípadoch. V 12 skutkoch bolo podozrivým osobám v roku 2023 vznesené obvinenie. Do konca mája 2024 eviduje polícia 8 prípadov, ktoré sú kvalifikované ako trestný čin obchodovanie s ľuďmi.

Tento  trestný čin sa vyskytuje vo formách nútenej prostitúcie, pracovného a sexuálneho vykorisťovania, nútené sobáše alebo žobranie. Obete sú prevažne obmedzované na osobnej slobode a pod neustálou kontrolou. V niektorých prípadoch je im odopieraná strava, sú nútení k používaniu alkoholu a užívaniu omamných a psychotropných látok. V roku 2021 sme zaznamenali aj konania za účelom nezákonnej adopcie. Slovenská polícia eviduje ako najfrekventovanejšie štáty, kde páchatelia vykonávajú vykorisťovanie obetí obchodovania s ľuďmi pochádzajúcich zo Slovenskej republiky: Nemecko, Rakúsko. Írsko, Veľkú Britániu, Taliansko, Holandsko, Švajčiarsko a Dánsko.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Hlavným subjektom na odhaľovanie a vyšetrovanie obchodovania s ľuďmi je Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii ÚHCP P PZ, ktorá pri objasňovaní a operatívno-pátracej činnosti spolupracuje s EUROPOL-om, INTERPOL-om, s policajnými pridelencami v zahraničí a s ďalšími policajnými službami iných štátov. Zároveň sa každoročne zapája do spoločných akcií pod záštitou FRONTEX-u, ktoré sú zamerané na odhaľovanie obchodovania s ľuďmi.

 

AKO SA CHRÁNIŤ PRED TÝMITO RIZIKAMI?

  • Buďte podozrievaví voči príliš veľkorysým ponukám na pomoc, ponuke lukratívnej brigády, alebo zamestnania najmä od neznámych osôb;
  • Dohodu o práci si dajte elektronicky zaslať ešte pred odchodom do zahraničia. Nastavené pracovné podmienky si dôkladne preštudujte a poraďte sa so svojim okolím. Pracovné zmluvy nepodpisujte, ak nerozumiete ich obsahu.
  • Nikdy neodovzdávajte svoje cestovné doklady. Pri opisovaní Vašich údajov z dokladu totožnosti buďte prítomní, doklady žiadajte ihneď späť;
  • Ponechajte si fotokópiu svojho cestovného dokladu v mobilnom telefóne a pošlite jeho kópiu blízkym, príbuzným, priateľom, alebo inej dôveryhodnej osobe;
  • Majte pri sebe vždy kontaktné údaje dôveryhodných osôb, ktoré vám môžu pomôcť v prípade núdze (ak nemáte pri sebe mobilný telefón alebo osobné veci);
  • Podeľte sa o svoje miesto pobytu, kam cestujete a mienite sa v zahraničí zdržiavať so svojou rodinou a priateľmi. Zasielajte im pravidelné informácie, kde sa nachádzate a buďte s nimi v pravidelnom kontakte;
  • Predtým, ako nastúpite do neznámeho vozidla, ktoré Vás v cudzej krajine napríklad vyzdvihlo na letisku, odfoťte si tabuľku s evidenčným číslom a ihneď ju pošlite svojim priateľom alebo rodine. Do vozidla v žiadnom prípade nenastupujte, ak vám vodič zakáže fotografovať;
  • Rovnako postupujte pri ubytovaní. Zašlite svojim blízkym a známym fotografiu objektu, kde sa mienite ubytovať a zdržiavať;
  • Ak sa necítite bezpečne, máte pocit, že sprostredkovateľ dovolenky alebo pracovnej ponuky sa snaží obmedziť vaše práva, opustite ihneď ubytovanie a okamžite požiadajte o pomoc úrady. Bez váhania kontaktujte príslušný zastupiteľský úrad. Ak máte obavy o svoj život a zdravie presuňte sa do objektov ,,s krížom“ (kostol, nemocnica), odkiaľ žiadajte ďalšiu pomoc. Jedným  z nástrojov prevencie je prevádzka národnej bezplatnej linky pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi 0800 800 818.

Obchodovanie s ľuďmi predstavuje latentnú kriminalitu. Páchatelia sofistikovane páchajú tento trestný čin za využitia technického vybavenia a ďalších prostriedkov zahladzovania stôp, pričom zneužívajú neznalosť cudzieho jazyka potenciálnej obete. Preto je na mieste sa riadiť heslom: ,,radšej prechádzať, ako riešiť následky“.

,,Nikdy nehovor nikdy! “ a skôr ako počas letných mesiacov vycestujete za dobrodružstvami si namiesto nadľahčovania, že ,,Vám sa to nemôže stať!“ preštudujte niekoľko jednoduchých preventívnych rád, ktoré vám môžu pomôcť k tomu, aby ste sa nestali obeťou obchodovania s ľuďmi.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_imgspot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované