back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Finančná správa upozorňuje dovolenkárov, za dovoz suveníru môže hroziť pokuta aj väzenie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

FS SR |MM|  Finančná správa (FS) každoročne počas dovolenkovej sezóny eviduje prípady dovozu suvenírov, ktoré sú vyrobené z ohrozených druhov rastlín a živočíchov. Za nelegálny dovoz chránených druhov môže hroziť mastná pokuta i trest odňatia slobody. FS preto v danej oblasti poskytuje informácie a vďaka osvete sa jej počet takýchto prípadov darí znižovať.

Suvenír z dovolenky je pre mnohých cestovateľov samozrejmosťou, netreba však zabúdať, špeciálne v prípade exotických prímorských krajín, že upomienkové predmety môžu byť vyrobené z chránených druhov rastlín a živočíchov. Príslušníci finančnej správy sa bežne stretávajú v batožine cestujúcich s koralmi, výrobkami z krokodílej či hadej kože alebo s tradičnou čínskou medicínou. Podľa toho, či prečin vyhodnotia ako colný priestupok alebo colný delikt, určia aj výšku sankcie.

Za colný priestupok možno podľa závažnosti porušenia colných predpisov uložiť pokutu do výšky 3 319,39 eura. Za závažné porušenie predpisov hrozí aj trestné stíhanie s možnosťou uloženia trestu odňatia slobody na dobu až 8 rokov. FS preto vyzýva k obozretnosti. Upozorňuje cestujúcich, aby si overili, čo si balia do batožiny, aby sa pri návrate domov z dovolenky vyhli problémom.

Chránené druhy rastlín a živočíchov podliehajú Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES) a viac ako 37 tisíc je pod dohľadom príslušných orgánov a obchod s takmer 1100 druhmi je úplne zakázaný. Cieľom tohto dohovoru z roku 1973 je postaviť svetový obchod s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín pod spoločnú kontrolu všetkých štátov sveta tak, aby sa dosiahla ich ochrana pred úplným vyhynutím vplyvom bezohľadného obchodovania.

V Afrike a v Ázii si treba dávať veľký pozor na predavačov so soškami alebo šperkmi zo slonoviny. V Južnej Amerike sú zase veľmi obľúbeným suvenírom dažďové palice, ktoré vydávajú zvuk dažďa. Sú však vyrobené z chráneného druhu kaktusu. Najčastejšie sa predávajú v Peru, Bolívii a Čile. Bez povolenia je možný dovoz len troch kusov na osobu. Časti tiel ohrozených druhov živočíchov (nosorožec, kobra, tiger) a rastlín (ženšen) môžu obsahovať i výrobky z tradičnej čínskej medicíny. Pri kúpe exotických predmetov z Tuniska, Egyptu, Thajska či Turecka je potrebné dohliadnuť, aby vám k nim pribalili aj oficiálne sprievodné doklady, čiže certifikát k výrobku, ktoré colné orgány budú vyžadovať.

Ak si chce dovolenkár priviezť nejaký suvenír, FS odporúča, aby si preveril, či na jeho dovoz nepotrebuje príslušné povolenie. Vďaka osvete sa FS darí počet vyššie uvedených prípadov každý rok znižovať.

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_imgspot_img

Ďalšie články

  1. „Sú však vyrobené z chráneného druhu kaktusu. Najčastejšie sa predávajú v Peru, Bolívii a Čile. Bez povolenia je možný dovoz len troch kusov na osobu.“
    Takže 4-členná rodina môže mať v aute 12 privolávačov dažďa…no to je naozaj chránený kaktus preboha! :-))

  2. Ertywet! 18. júna 2024, 14:53
    Načo by bolo komu toľko vody, aby si dovážal 12 kusov privolávačov dažďa 🙂

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované