back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Správy s podvodnými súťažami vracajú úder. Tentokrát dokonca samé prichádzajú s radou, ako im nenaletieť

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Prezídium PZ SR |MM| Schránky slovenských používateľov Facebooku opäť zahlcujú podvodné správy ponúkajúce rozprávkovú výhru len tak, za pár klikov. Takéto a podobné správy sa cyklicky objavujú už dlhodobo, pričom väčšinou sa na vás podvodníci nakontaktujú tak, že okomentujete, zazdieľate alebo zareagujete na príspevok fejkovej súťaže, prípadne takúto stránku iba sledujete.

Inokedy stačí, že podvodnú súťaž zdieľa niekto z vašich priateľov na Facebooku. Podvodníci totiž chcú osloviť čo najširšie publikum a pritom im „ochotne“ pomáhajú aj používatelia, ktorí tieto príspevky v húfoch zdieľajú ďalej a zvyšujú tak ich dosah.

Paradoxom tejto správy je, že podvodníci sami „radia“, čo by ste s vašimi platobnými údajmi na internete nemali nikdy robiť – zdieľať ich s neznámymi osobami. Dokonca vám to v tomto prípade ešte zvýraznia veľkými písmenami.

NA TOTO SI DAJTE POZOR

Červenou vlajkou je text samotnej správy. V tomto konkrétnom prípade bola opakovane zaslaná z používateľského účtu „Cesta okolo sveta“ a odkazuje na stránku „slovak travel“ (v odkaze dokonca „slovak travels“). Prvá menovaná stránka je takmer neaktívna a aktuálne zobrazuje iba príspevky so zmenou profilovej a titulnej fotky s obmedzenou možnosťou komentovania. Pod príspevkami sú však staré komentáre používateľov a možno sa domnievať, že pôvodne tieto príspevky lákali na podvodné „zdieľačkové“ súťaže. Na druhú stránku sme opakovane upozorňovali v minulosti, viackrát zmenila svoj názov a rovnako fungovala iba na zdieľanie podvodných súťaží.

Varovná kontrolka zasvieti aj pri čudných formuláciách a preklepoch v správe. Okrem toho sa podvodníci silou mocou snažia čo najviac použiť slovo oficiálna, pretože ako lepšie dodať správe punc serióznosti? Správne, napísať slovo oficiálna zle a to hneď dvakrát. Takisto na vás tlačia, že výhra „platí“ iba 3 hodiny, takže šup šup rýchlo klikať na zaslaný odkaz.

- Článok pokračuje pod reklamou -

A ten je na celej správe najnebezpečnejší. Síce podvodníci správne radia, aby ste nikomu nedávali číslo vašej karty, presne to od vás spolu s ďalšími citlivými údajmi chcú vylákať po kliknutí na spomínaný odkaz. Ten už medzičasom nefunguje, no môže sa objaviť znova s pozmeneným názvom stránky či zmenenou doménou. Na stránke bol síce len text s logami slovenských bank (akože platobné brány), fungoval však na ňom četbot, ktorý vás nabádal k zdieľaniu vašich platobných údajov. Ak by ste tak urobili, vaše peniaze by ste už nikdy nevideli.

PONAUČENIE NA ZÁVER

Na takéto podvodné súťaže nikdy nereagujte, nekomentujte ich ani ich nezdieľajte. Môže sa totiž stať, že aj vďaka vášmu zdieľaniu sa dá nachytať váš známy na Facebooku. Touto metódou chcú totiž podvodníci osloviť čo najviac potenciálnych obetí.

Nikdy neposkytujte údaje z vašej karty neznámym stránkam, o ktorých nič neviete a neklikajte na odkazy, ktoré vám pošlú. Na Facebooku vám za lajk, komentár či prezdieľanie nikto zadarmo nič nedá. Ak ste sa stali obeťou takéhoto podvodu, ihneď kontaktujte vašu banku a utekajte na políciu.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované