back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Voľby do EP: volebná kampaň končí v stredu 5. júna, hlasovací preukaz možno vybaviť do piatka 7. júna

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MV SR |MM| Na Slovensku sa v sobotu 8. júna 2024  v čase od 7:00 do 22:00 h uskutočnia v poradí piate voľby do Európskeho parlamentu po vstupe SR do EÚ. Voliči rozhodnú o 15 poslancoch, ktorí budú zastupovať Slovenskú republiku v EP najbližších 5 rokov. 

Hlasovací preukaz si môžu vybaviť voliči, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku a v deň volieb do Európskeho parlamentu nebudú môcť voliť vo svojom volebnom okrsku. Požiadať oň je potrebné obec trvalého pobytu osobne alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby. Posledný možný termín je piatok 7. júna v úradných hodinách obce.

Požiadať o hlasovací preukaz môžu okrem občanov SR aj občania iných členských štátov Európskej únie s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí sú zapísaní v zozname voličov.

VO VOLEBNEJ MIESTNOSTI JE POTREBNÉ PREUKÁZAŤ TOTOŽNOSŤ

Vo volebnej miestnosti voliči preukážu svoju totožnosť predložením občianskeho preukazu alebo pobytového preukazu občana EÚ. Ak bol voličovi vydaný hlasovací preukaz, predloží aj ten. V prípade, že si volič práve vybavuje nový občiansky preukaz, môže  sa preukázať žiadosťou o vydanie občianskeho preukazu alebo potvrdením o občianskom preukaze vydaným príslušným orgánom Policajného zboru.

Občania SR, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku ani inde v EÚ, budú môcť hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti v SR, totožnosť preukážu slovenským cestovným dokladom a súčasne okrskovej volebnej komisii predložia čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine.

- Článok pokračuje pod reklamou -

PREDNOSTNÝ HLAS MOŽNO ODOVZDAŤ NAJVIAC 2 KANDIDÁTOM

Okrsková volebná komisia vydá voličovi hlasovacie lístky a prázdnu obálku opatrenú odtlačkom úradnej pečiatky obce, pričom na farbe pečiatky na obálke nezáleží.

Za zástenou volič vyberie jeden hlasovací lístok toho kandidujúceho subjektu, ktorému sa rozhodol odovzdať svoj hlas. Vloží ho bez ďalšej úpravy do obálky ALEBO na ňom vyznačí odovzdanie prednostného hlasunajviac u dvoch kandidátov. Spraviť tak môže zakrúžkovaním poradového čísla kandidáta, ktorému dáva prednosť. Obálku s hlasovacím lístkom vloží následne do volebnej schránky.

Ak volič odovzdá prednostný hlas viac ako 2 kandidátom, taký hlasovací lístok sa bude počítať v prospech kandidujúceho subjektu a na prednostné hlasy sa nebude prihliadať.

Na požiadanie okrsková volebná komisia vydá voličovi za nesprávne upravené hlasovacie lístky iné. Volič je povinný odložiť nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky do zapečatenej schránky na to určenej.

HLASOVANIE DO PRENOSNEJ VOLEBNEJ SCHRÁNKY

Volič, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, môže hlasovať do prenosnej volebnej schránky. Požiadať o ňu je potrebné obec a v deň konania volieb príslušnú okrskovú volebnú komisiu. Pripomíname, že ak sa však takýto volič nebude nachádzať v územnom obvode svojho volebného okrsku podľa miesta trvalého pobytu, bude potrebovať aj hlasovací preukaz.

SPÄŤVZATIE KANDIDÁTNEJ LISTINY, VZDANIE SA  A ODVOLANIE KANDIDATÚRY

Politická strana môže najneskôr vo štvrtok 6. júna do 7:00 h vziať späť svoju kandidátnu listinu. Kandidát sa môže do uvedenej lehoty svojej kandidatúry vzdať alebo ho môže odvolať aj kandidujúci politický subjekt. Tieto informácie budú vo volebnej miestnosti na viditeľnom mieste a okrem toho aj za zástenou, aby volič pri úprave hlasovacieho lístka mal možnosť si správnosť úpravy hlasovacieho lístka skontrolovať.

- Článok pokračuje pod reklamou -

VOLEBNÁ KAMPAŇ SA SKONČÍ V STREDU ÚDEROM POLNOCI

Volebná kampaň pred voľbami do EP sa skončí 48 hodín predo dňom konania volieb, teda o polnoci zo stredy 5. júna na štvrtok 6. júna. Následne začína plynúť volebné moratórium, ktoré platí až do skončenia hlasovania na území SR. Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán v zmysle zákona zverejní celkový výsledok volieb až po ukončení hlasovania vo všetkých štátoch EÚ, čo sa očakáva v nedeľu 9. júna o 23:00 h.

Kampaň boli oprávnené viesť iba kandidujúce politické subjekty, ktoré mohli na volebnú kampaň vynaložiť najviac 3 000 000 eur vrátane DPH, pričom na úhradu nákladov mohli použiť len finančné prostriedky vedené na transparentnom platobnom účte.

Počas moratória nemôžu kandidujúce politické subjekty viesť volebnú kampaň. Zakázané je zverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky a výsledky volebných ankiet.

Počas moratória sa tiež zakazuje zverejňovať informácie o kandidujúcich politických subjektoch v ich prospech alebo neprospech v rozhlasovom a televíznom vysielaní, v rámci audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, v periodických a neperiodických publikáciách a v agentúrnom spravodajstve. RTVS a vysielatelia s licenciou majú počas moratória zakázané vysielanie politickej propagácie.

Bilbordy a volebné plagáty, ktoré boli vylepené počas volebnej kampane, nie je potrebné odstrániť pred začiatkom volebného moratória. Napríklad ale videoreklama na svetelnej reklamnej tabuli nemôže byť zverejňovaná počas moratória.

Bezplatné statusy na sociálnej sieti sa za volebnú kampaň nepovažujú. Avšak status zverejnený za odplatu (sponzorovaný príspevok) je volebnou kampaňou.

Výzvy na účasť vo voľbách nie sú porušením moratória.

Politická strana je povinná doručiť najneskôr v 30. deň po vykonaní volieb záverečnú správu o nákladoch na volebnú kampaň Ministerstvu vnútra SR v listinnej a elektronickej podobe.

Informácie k voľbám do EP nájdete aj na webe MV SR: https://www.minv.sk/?volby-ep

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované