back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Ako postupovať pri dopravnej nehode na diaľnici

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Prezídium PZ SR |MM|  Dopravné nehody treba brať veľmi vážne a obzvlášť tie na diaľnici. Je dôležité vedieť, ako správne postupovať, aby ste zaistili bezpečnosť seba aj ostatných účastníkov premávky a minimalizovali ďalšie riziká.

Rozdiely medzi dopravnou nehodou a škodovou udalosťou:

Zranenia a usmrtenie: Ak došlo k zraneniu alebo usmrteniu, vždy ide o dopravnú nehodu.
Potrebnosť zásahu polície: Ak je nutné privolať políciu (napr. pri nezhode medzi účastníkmi alebo podozrení na trestný čin), ide o dopravnú nehodu.
Možnosť riešenia medzi účastníkmi: Škodová udalosť môže byť vyriešená účastníkmi nehody samostatne, ak sa dokážu dohodnúť a vyplniť potrebné dokumenty.

Zmenou oproti minulosti je, že už nie je stanovená konkrétna suma škody, ako kritérium pre určenie škodovej udalosti.

Pri dopravnej nehode na diaľnici je dôležité postupovať podľa nasledujúcich krokov, aby ste zabezpečili bezpečnosť všetkých zúčastnených a minimalizovali ďalšie riziká:

Pri nehode na diaľnici je dôležité konať rýchlo a efektívne, aby sa minimalizovali škody a riziko ďalších incidentov.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Zastavenie a zabezpečenie miesta nehody je prvým krokom. Pokiaľ je to možné, odstavte svoje vozidlo na krajnici alebo čo najviac mimo hlavnej časti diaľnice. Okamžite zapnite výstražné svetlá, oblečte si reflexnú vestu. Umiestnite výstražný trojuholník vo vzdialenosti najmenej 100 m za vozidlom (50 m mimo diaľnice).

Ochrana osôb je ďalším dôležitým aspektom. Všetci cestujúci by mali čo najrýchlejšie a čo najbezpečnejšie opustiť vozidlo a presunúť sa za zvodidlá alebo na bezpečné miesto mimo cesty. Oblečte si reflexnú vestu pre lepšiu viditeľnosť.
Zavolajte na tiesňovú linku 112 alebo priamo na linku polície 158 a nahláste nehodu. Poskytnite presné informácie o mieste nehody a ak sú na mieste zranení, okamžite to oznámte operátorovi a požiadajte o záchrannú službu.

Dokumentácia nehody pri škodovej udalosti je dôležitá pre ďalšie kroky pri jej likvidácii. Ak je to bezpečné a možné, vyplňte so zúčastnenými vodičmi tlačivo „Správa o nehode“ a zaznamenajte všetky dôležité informácie vrátane osobných údajov, údajov o vozidlách, poisťovniach a popisu nehody. Ak je to možné, urobte fotografie miesta udalosti, poškodenia vozidiel a okolia. Ak ide o dopravnú nehodu počkajte na príchod polície a poskytnite im všetky potrebné informácie a spolupracujte pri vyšetrovaní udalosti. Nahláste nehodu svojej poisťovni čo najskôr po udalosti.

Aby ste prispeli k odvráteniu ďalších nehôd, snažte sa upozorniť ostatných vodičov na nehodu a nebezpečenstvo pomocou výstražných svetiel, výstražného trojuholníka alebo iných vhodných signálov, ak je to bezpečné. Buďte obozretní a udržujte bezpečnú vzdialenosť od miesta nehody, aby sa minimalizovalo riziko ďalších kolízií.

Pri dopravnej udalosti na diaľnici môže prísť na miesto aj hliadka Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Tieto diaľničné patroly sú vyškolené na zabezpečenia miesta nehody, riadenie premávky a na poskytovanie prvej pomoci.

Dodržiavanie týchto krokov Vám pomôže zabezpečiť potrebnú bezpečnosť a efektívne riešenie situácie pri dopravnej nehode.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované