back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Po atentáte na predsedu vlády je výkon polície navýšený o 30 až 40 percent

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MV SR |MM| V nedeľu 19. mája 2024 o tom na tlačovej konferencii na Úrade vlády SR  informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Doplnil, že policajti sú dnes v teréne, na uliciach, monitorované sú miesta so zvýšeným výskytom ľudí, ale aj ústavní činitelia či ďalšie rizikové osoby. Pod zvýšenou kontrolou sú aj nemocnice. Ubezpečil, že robia všetko pre to, aby bola bezpečnosť ľudí na Slovensku garantovaná.

„Slovensko je zranené, pretože útok na predsedu vlády SR je v každej normálnej krajine útokom na demokraciu. A v časoch, kedy sa útočí na demokraciu, musia ako prvé bezpečnostné zložky dať jasný signál, že sú pripravené chrániť obyvateľov Slovenskej republiky. Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent,“ povedal minister vnútra.

Monitorované sú obchodné centrá i miesta so zvýšeným pohybom ľudí. Monitorované a chránené sú tiež obydlia ústavných činiteľov, osobitne sú chránení aj ústavní činitelia. Rovnako tak politici, ktorým prišli rôzne vyhrážky smrti. Monitorované sú taktiež objekty dôležitého významu, ako sú úrady, administratívne budovy i redakcie viacerých novín a televízií.

„Prebiehajú operatívne úkony, aby sme monitorovali všetky rizikové osoby, prípadne skupiny,“ poznamenal Matúš Šutaj Eštok.

V neposlednom rade je posilnená aj ochrana nemocníc. Podľa SIS sa malo podariť získať informáciu o tom, že podobný bombový útok, aký bol nedávno namierený na školy či bankové inštitúcie, je možný a vysoko pravdepodobný v najbližšom období aj na nemocnice. V jednom z týchto zariadení je v súčasnosti aj premiér Robert Fico.

„Boli prijaté opatrenia, o ktorých budeme informovať možno už v budúcom týždni,“ uviedol námestník riaditeľa SIS poverený výkonom právomocí riaditeľa SIS Pavol Gašpar.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Strelec možno nekonal sám

Podľa ministra vnútra sa vyšetrovací tím atentátu na premiéra Roberta Fica zaoberá aj možnosťou, že atentátnik nebol osamelým vlkom. Nasvedčuje tomu aj fakt, že facebooková a komunikačná história páchateľa bola dve hodiny po spáchaní skutku zmazaná.  „Je tu aj verzia toho, že páchateľ sa pohyboval v určitej skupine ľudí, ktorí sa možno na tento trestný čin hecovali a vzájomne podporovali,“ uviedol minister.

Atentátnika obvineného z pokusu o vraždu premiéra, 71-ročného Juraja C., vzal v sobotu 18. mája 2024  Špecializovaný trestný súd do vyšetrovacej väzby. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Polícia koná aj na internete

A to s cieľom monitorovať všetky rizikové osoby, prípadne skupiny. Polícia pracuje na plné obrátky na tom, aby sme ľuďom garantovali bezpečnosť a aby sme všetkých, ktorí si myslia, že stoja nad zákonom, našli, identifikovali, predviedli, aby čelili zodpovednosti. Ja ako minister vnútra ani policajný prezident sa nebudeme prizerať, ako sa na sociálnych sieťach množí obsah, ktorý podnecuje k nenávisti, schvaľuje atentáty na politikov alebo sa im dokonca  priamo vyhráža smrťou. Tieto aktivity sú nielen nemorálne, sú neprípustné a spoločensky nebezpečné a odsúdeniahodné a sú jednoznačne protizákonné. A práve proti takýmto vyjadreniam budeme veľmi rázne konať. A za takéto skutky budú páchatelia niesť zodpovednosť aj v trestnom konaní,“ povedal minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok.

Situáciou po atentáte  by sa mala pred najbližším rokovaním vlády zaoberať bezpečnostná rada štátu. Oznámil vicepremiér Robert Kaliňák. Na budúci týždeň bude zvolaný aj parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť, kde majú poslanci dostať podrobnejšie informácie. Oznámil to predseda výboru Tibor Gašpar.

Výstupom bezpečnostnej rady by mohli byť podľa vicepremiéra a ministra obrany Roberta Kaliňáka aj návrhy prípadných legislatívnych opatrení, kde možno posilniť ochranu. „Pretože len legislatívne opatrenie môže garantovať, že ochrana sa bude týkať všetkých rovnakou mierou,“ zdôvodnil. Otvoriť treba podľa neho aj diskusiu o tom, ako viac penalizovať aj „verbálne útoky vysokého stupňa nenávisti“.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované