back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Ak si niekto myslí, že sa fakticky nič nestalo, možno policajta disciplinárne potrestajú a vyriešené, tak ho ľahko vyvediem z omylu lebo táto záležitosť je závažnejšia a zložitejšia.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Niekoľko poznámok k vyhotoveniu a zverejneniu videonahrávky „rozhovoru“ so zadržaným Jurajom C. a jeho „priznaniu“ k motívu spáchaného zločinu voči poškodenému Ficovi.
Ak si niekto myslí, že sa fakticky nič nestalo, možno policajta disciplinárne potrestajú a vyriešené, tak ho ľahko vyvediem z omylu lebo táto záležitosť je závažnejšia a zložitejšia.
Po tom, čo bol Juraj C. zadržaný príslušníkmi polície priamo na mieste činu na námestí v Handlovej okamžite po pokuse úkladne zavraždiť pošk. R. Fica, tak bol eskortovaný do policajných priestorov, kde mal byť bez meškania odovzdaný k ďalším vyšetrovacím úkonom príslušnému vyšetrovateľovi PZ. Zadržaním podozrivej osoby bolo zároveň začaté trestné stíhanie vo veci daného zločinu.
Je nepodstatné, či pred alebo po jeho odovzdaní vyšetrovateľovi sa podozrivá osoba Juraj C. nachádzala na chodbe, kde s ním policajt vykonávajúci jeho stráženie vykonal rozhovor k spáchanému zločinu, z ktorého časť videonahrávky v dĺžke 21 sekúnd bola mediálne zverejnená. Základnou zásadou strážiaceho policajta je nenadväzovať s predvedenou osobou rečový kontakt a najmä neklásť mu k spáchanému skutku žiadne otázky.
Je preto možné vylúčiť, že by išlo o rozhovor ( napr. operatívne vyťažovanie), na ktorý dal predchádzajúci súhlas príslušný vyšetrovateľ, čo dokazuje aj fakt, že takéto úkony sa nevykonávajú na chodbe ale v úradných miestnostiach.
Z tohto dôvodu sa jedná o flagrantné porušenie povinností policajta, ktoré ešte zdôraznil tým, že si rozhovor nahral a následne ho (aspoň časť) poskytol na zverejnenie. Tento rozhovor bol vykonaný a zaznamenaný policajtom bez vyšetrovacích právomocí, mimo prípravného trestného konania, takže sa jedná o nezákonný dôkaz nepoužiteľný v trestnom konaní, ktorý však bol v konečnom dôsledku zneužitý na tlačovke na politickú propagandu ministrom Šutaj Eštokom.
V danom prípade sa k osobe „neznámeho policajta“ nejedná len o podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa (§ 326 TZ), ale aj o trestný čin „porušovania dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy podľa § 377 ods. 1, 3, písm. a) Trestného zákona s trestom odňatia slobody od 6 mesiacov do 5 rokov (trestný čin spáchal ako verejný činiteľ).
Podstata trestnosti skutku spočíva v tom, že podozrivý policajt „porušil dôvernosť neverejne prednesených slov tým, že ho neoprávnene zachytil záznamovým zariadením a takto zhotovený záznam sprístupnil tretej osobe a inému (Jurajovi C.) tým spôsobil vážnu ujmu na právach“.
A aby toho nebolo dosť, tak tou „treťou osobou“, ktorej policajt protizákonne sprístupnil zhotovený videozáznam boli okrem médií, predpokladám aj jeho služobne nadriadení a informácie z neho (pokiaľ neobdržal aj videozáznam) dostal aj samotný minister vnútra SR Šutaj Eštok.
„Spôsobenie vážnej ujmy na právach“ Jurajovi C. predstavuje zverejnenie videonahrávky a informácií z nej, čo bol najmä značný zásah do jeho práva „na spravodlivý proces“, ktoré je jedným zo základných ľudských práv, ktoré je garantované každému jednotlivcovi v demokratickom právnom štáte t. j. rovnako nezaujato pristupovať k stranám sporu zo strany orgánov činných v trestnom konaní a súdov. V podmienkach slovenského právneho poriadku je toto ľudské právo garantované Ústavou SR, Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd, Listinou základných práv a slobôd a tiež Chartou základných práv Európskej únie.
Značná intenzita porušenia práva Juraja C. na spravodlivý proces dokazuje fakt, že nezákonne vyhotovená videonahrávka bola zverejnená len niekoľko hodín od spáchania zločinu a to tak v médiách ale aj ústne podanými informáciami z nej na tlačovej konferencii ministrom vnútra Šutaj Eštokom. Tieto negatívne následky už nie je možné v celom ich rozsahu napraviť.
Za tohto stavu tiež nemožno stopercentne vylúčiť, či ešte pred procesným výsluchom so zadržanou osobou Jurajom C. došlo zo strany policajtov k ovplyvňovaniu jeho výpovede týkajúcej sa motívu jeho konania.
Ak politikom vládnej koalície tak záleží na ochrane ľudských práv a slobôd, tak toto sa stalo teraz slovenskému občanovi, počas ich vládnutia.
Zdroj: FB
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Niekto nazerá do súkromných účtov, niekto zverejní video z poľovníckej chaty, niekto video z policajnej chodby… Už je to proste vonku a verejnosť o tom vie. A či to je v súľade s nejakým paragrafom, alebo pravdou… Kto si čo viac cení. Šátek určite paragrafy, ale iba vtedy ak mu vyhovujú 🥳

    2
  2. Čo s tým má Eštok ? Článok zas snažiaci sa odvrátiť podstatu.
    Zatiaľ to vyzerá tak že liberálny policajt zneužil svoje postavenie a nahral si atentátnika na svoj mobil kde následne policajt to posielal médiám. Týmto krokom v podstate porušil práva atentátnika ktorému dal silnú výhodu počas súdu.

    1
  3. Čo s tým má Eštok ?
    To, že nezákonne vyhotovená videonahrávka bola zverejnená len niekoľko hodín od spáchania zločinu a to tak v médiách ale aj ústne podanými informáciami z nej na tlačovej konferencii ministrom vnútra Šutaj Eštokom.

    staci?

    ked ta oznacim ,,fasisticky pisalek,, bude to v poriadku?

  4. Strasne su teraz pokakany, ze sa im stane to co Ceausescovi, kto seje vietor zne burku, v tomto pripade hurikan.

    2
  5. Tu je krasne vidiet v akej pokrutenej demokracii a justicii zijeme, 1000x pozutej, vyplutej a otocenej tak ako to vladnym predstavitelom vyhovuje. Karma je karma

  6. Máte pravdu…Karma je karma,čiže týka sa to hlavne tých pisálkov,čo tu neustále útočia na vládnu koálíciu,pričom tu neposkytnú žiadny vierohodny dôkaz,kedy a ako tu bola je porušená demokracia a nepíšte o zrušený špeciálnej prokuratúry, nakoľko takáto inštitúcia nie je ani v okolitých štátoch,ani v Belgicku,či v Holandsku a zákon o RTVS, Poľská vláda, hneď po voľbách kompletne vymenila celé vedenie TV,ČT 2 o tom vysielala dokument a vtedy neprotestovali ani EU politici..

    1
  7. Pre: Anonym 20. mája 2024, 11:56
    No momentálne Karma je aj to ked 30 rokov rozbíjaš inštitúcie, dosadzuješ tam svojich neschopákov a keď dôjde na lámanie chleba tak ti nik nepomôže schytáš 4 strely z 5 a 6 ochrankárov máš akurát tak na okrasu. A na vládnu koalíciu útočia práve pre to dosadzovanie neschopákov, neviem či existuje lepší príklad Karmy jak to čo sa stalo…

    1
  8. Takže autor,ty si ozaj myslíš,že je spáchaný atentát,a vy tu budete odvracať pozornosť a zaoberať sa len nejakým uniknutym videom?Ja a veľa ľudí si myslí,že je to úplne,ale úplne bezpredmetné.Podla vás teda nebol zločin spáchaný podľa pravidiel?Lebo tak to teraz vyznieva.Kde ste ale boli vtedy,keď unikali spisy zo sudov a z Naka hneď do denniku N a kde boli novinári prv ako policajti pri ich slávnych akciách.A kde sa ľudia dozvedali o svojich údajných obvineniach z médií? Vtedy vám také nevadilo.Mozete sa hanbiť,na čele aj s týmto majiteľom,ktorý bude teraz s obľubou vyhľadávať takéto články.Je to hnus

    1
  9. Podla vás teda nebol zločin spáchaný podľa pravidiel?

    A to si vycital z pismenkovej polievky?
    Ty a vela ludi ste… sak vis.

  10. Anonym18:05,keď nerozumieš pisanemu slovu,a máš také jednoduché chápanie,tak sa ešte nerob múdry.Lebo vidím z tvojej reakcie,že si nepochopil nič.An ten otáznik si nevidel,ktorý bol za tým výrazom,????????????-to je toto znamienko.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované