back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

20. výročie podujatia NOC MÚZEÍ A GALÉRIÍ

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Jubilejný 20. ročník podujatia Európska noc múzeí a galérií sa uskutočnil v sobotu 18. mája 2024. Mnohé kultúrne inštitúcie otvorili svoje brány po celom Slovensku a ponúkli návštevníkom prehliadky, workshopy, premietania, živé vystúpenia a rôzne netradičné zážitky. Podujatie je realizované pod patronátom Rady Európy s cieľom v čo najväčšej miere prezentovať kultúrne dedičstvo, význam jeho záchrany a ochrany.

Vedúca múzea v Seredi Mária Diková vysvetľuje: „Európska Noc múzeí a galérií ponúka príležitosť spoznávať dedičstvo predkov a zároveň objaviť zaujímavé miesta originálnym spôsobom. Múzeá a galérie nám umožňujú orientovať sa pri hľadaní toho, odkiaľ prichádzame a kam smerujeme. Do celoeurópskeho podujatia NOC MÚZEÍ A GALÉRIÍ sa pravidelne zapája aj Mestské múzeum v Seredi. Tento rok sme pre návštevníkov pripravili program rozdelený do dvoch častí, jedna sa konala v Bastióne kaštieľa a druhá v priestoroch mestského múzea.“

Počas Noci múzeí a galérií Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi otvorilo priestory expozície v Bastióne seredského kaštieľa s programom pod názvom História módy v renesancii. Už samotný názov napovedá, že nosnou témou podujatia bolo šatstvo, móda a doplnky. Hisorik Róbert Daňo z mestského múzea v Seredi vysvetľuje: „ Za tému sme si odievanie vybrali z dôvodu, že je súčasťou nášho každodenného života. Je to činnosť, s ktorou sa človek stretáva od nepamäti. Ťažiskom prezentovanej módy bolo obdobie renesancie, teda Thurzovské časy.“

Umelecká spoločnosť Fringia predviedla pôsobivú ukážku historického odievania, ktorú sprevádzala zaujímavá prednáška. Vystavené odevy reprezentovali módu novoveku, keď boli majiteľmi hradu spomínaní Thurzovci. Prednášajúca PhDr. Terézia Tomašovičová Ph.D. obohatila návštevníkov p množstvo zaujímavých faktov z histórie. Napríklad sme sa dozvedeli, že aristokrati museli svoju spoločenskú vrstvu reprezentovať už svojím výzorom a nemohli si dovoliť žiadny prehrešok voči pravidlám etikety. Historici dnes poznajú detaily o tom, akými zásadami sa aristokracia riadila, kto mal čo oblečené a aké boli módne trendy, najmä vďaka písomným prameňom, ktoré fungovali v tej dobe ako „spoločenské klebetníky“. Cenným zdrojom poznania sú aj krajčírske a cechové knihy, ktoré obsahujú presné nákresy strihových riešení dobových odevov, čím poskytujú detailný pohľad na vtedajšiu módu.

Odbornú prednášku neskôr vystriedala hudba v podobe umeleckého súboru Cornamusica. Umeleckým vedúcim súboru je Juraj Korec, ďalšími členmi Juraj Mitošinka, Nikola Ovčarovičová a Ivan Čermák, ktorý nám prezradil, že pre návštevníkov si pripravili pôvodné skladby starej renesančnej hudby. „Naša skupina hrá na kópiách dobových nástrojov ako šalmaj, lutna, spinet, kravský roh, renesančný priečna flauta, alebo krummhorn. Na nich interpretujeme hudbu zo 14. – 17. storočia.“

Obohacujúcou súčasťou Noci múzeí a galérií bola aj prednáška spojená s prezentáciou Mgr. Róberta Daňa, PhD. pod názvom „Historický textil – nález, konzervácia a reštaurovanie“. Táto prednáška priniesla návštevníkom jedinečnú príležitosť nahliadnuť do procesu objavovania a záchrany historických textílií, ktoré sú dôležitým svedkom minulosti. Róbert Daňo ukázal konkrétne príklady úspešne obnovených historických kúskov a priblížil verejnosti dôležitosť uchovávania kultúrneho dedičstva.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Na Noci múzeí a galérií sa tento rok podieľala aj talentovaná umelkyňa Ľubov Hudáková, ktorá návštevníkom predstavila svoju jedinečnú tvorbu paličkovanej čipky. Je známa svojím majstrovským ovládaním tejto tradičnej remeselnej techniky a tak priniesla do podujatia kúsok autentického ľudového umenia. Jej vystavené diela, plné detailných vzorov a precíznej ručnej práce, zaujali návštevníkov svojou krásou a zložitosťou.

Ďalšia časť programu niesla názov „20 rokov od vzniku Mestského múzea v Seredi“. Prierez dvadsaťročnej činnosti spolu s video prezentáciou si pripravil predseda OZ Vodný Hrad v Seredi Rastislav Petrovič a vedúca múzea Mária Diková. Tá okrem toho spolu s historikom Róbertom Daňom a archivárkou Evou Vrabcovou pripravila aj komentované prehliadky expozícií. Výstavy boli obohatené odborným výkladom, ktorý návštevníkom ponúkol hlbší pohľad na históriu a význam jednotlivých exponátov, čím sa ešte viac zvýraznila dôležitosť múzea v kultúrnom a historickom kontexte mesta.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované