back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Popolník – čistý socík…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Tak tento úplne perfektný sklenený popolník sme dnes spolu s ďalšími mimoriadne zachovalými kúskami z čias socialistického Československa, priniesli do zbierky Múzea totality z Novej Dubnice.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. niekedy pred 50 rokmi to bol podpultový tovar, predávala som takéto krásne kúsky, boli k tomu aj vázičky, veľké misy na ovocie-v rôznych farbách….

    1
  2. Emana 18. mája 2024, 19:40 – vyborny postreh, vdaka.

    Este prosim vysvetlite mladsej generacii, co bol za socializmu tzv. podpultovy tovar.
    Dakujem.

    2
  3. A ešte môže napísať komu a za akých okolností bol podpultový tovar predávaný.

  4. Veľmi jednoduchá odpoveď… Tovaru prišlo málo a tak sa nevyložilo všetko, ale vždy sa niečo nechalo akože na sklade, alebo „pod pultom“, a predalo sa len známym. Fungovalo to tak, že ja tebe teraz toto a ty zase mne výhodu u teba v tvojom zamestaní. Veľmi výhodné boli známosti u lekára, či sestričky, u predavačov mäsa, zeleniny, odevov – kto mal takúto známosť prišiel ľahko k peknému kúsku mäsa, k banánom či mandarínkam, alebo k peknému kúsku oblečenia. Veru, už sa zabudlo a vlastne dnešní mladí ľudia už ani netušia, že zohnať banány, či mandarinky a pomaranče nebola vec každodenná, skôr by som povedala, že v zelovococh sa objavovali spravidla len pred Vianocami, či l. májom. Stáli na ne rady, dávali len obmedzené množstvo /väčšinou len po kg/, ale keď ste mali známosť u predajcu zeleniny, odložil Vám ďaľšie kilo, či kilá. Takže nereptajme na dnešnú dobu, teraz je všetkého, ale ľudia si to nevedia vážiť….

    2
  5. Miloš Majko 18. mája 2024, 19:50
    Podpultový tovar bol vlastne tovar nedostatkový. Ako napr. v dnešnej dobe kvalitné lieky. Máme široký výber šmejdov, obchody plné dovozových potravín, ktoré by inde nedali ani dobytku ale my kúpime. Prečo nie. Zas až tak veľa v porovnaní s dobou minulou sa nezmenilo. Teda hej, k horšiemu.

  6. Vlado ty potrebuješ kvalitné lieky? Veď farmabiznis neuznávaš. Daj si odčervovadlo a budeš OK. Nikto ti nekáže kupovať šmejdy, kupuj kvalitu, dá sa nájsť a nemusíš ísť pod pult.

  7. Kvalita sa dá nájsť, ale väčšina ľudí si ju nemôže dovoliť. Prečo som spomenul lieky? Pretože pri nich je markantný rozdiel aj v rovnakých značkách a prípravkoch čo sa % podielu účinných látok týka. To pomlčím o potravinách či drogérie.

  8. Pre tých, ktorých to zaujíma, vrátim sa k podpultovému tovaru-niečo už naznačila pani predo mnou
    Na výber tovaru sa chodilo do skladu v BA. Bežný tovar sa dal objednať tiež v obmedzenom množstve, o ktorý nebol záujem, toho bolo dosť, V skladoch existoval tzv. rozdelovník, kde pracovníčka nahlásila na každú predajnu, koľko kusov dostane z daného tovaru….
    Väčšie mestá boli vo výhode, takže do menších miest sa dostalo tovaru minimum.
    Ak chcela vedúca predajne zvýšiť tržbu, aby sa splnil plán-a ten bol veľmi dôležitý pre výplatu mzdy pracovníkov-musela zas ona uplácať pracovníčku v sklade.
    podpultový tovar v mojom sortimente kde som predávala od r.1973-
    -krištálové sklo, olovnaté sklo, leptané.smaltované sklo, rubínové sklo,z tenkého skla hlavne brandy poháre napoleon, zlatá Zuzana, porcelánové obedové ,čajové, kávové súpravy-hlavne baroko, demižony, sudy na kapustu, ….zaklincovali to viečka na poháre OMNIA, ……..k tým som sa už potom dostala aj ja, ostatný tovar bol pre mna ako predavačku-tabu….

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované