back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Nové chodníky, stromy, ihrisko, či lúčne plochy. Sereď obnovila ďalší sídliskový vnútroblok, z externých zdrojov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Mestský úrad |  Sídlisko zo 70-tych rokov minulého storočia v Seredi sa nadýchlo novým životom. Za takmer 800-tisíc eur dostalo nové chodníky, osvetlenie, ihrisko, závlahy, nové stromy, kvety a zelené plochy. Primátor mesta Ondrej Kurbel ho symbolicky otvoril a odovzdal do užívania spolu so skautmi počas Športového štvrtka.

Na ulici D. Štúra II sa ešte koncom roka 2023 nachádzala stará cyklotrialová dráha dotvorená starými pneumatikami, rástla tu bujná zeleň s málo funkčnými trávnikmi a veľkým objemami invazívnych drevín, zastaralé prvky detských ihrísk, smetné koše a lavičky, ktoré boli morálne zastaralé. Nachádzali sa tu aj dve asfaltové ihriská, chodníky a verejné osvetlenie v dosluhujúcom stave. Dnes je stav úplne iný.

„Teším sa, že významná plocha mesta – čo do rozmerov a aj do počtu možných užívateľov, sa nadýchla novým životom. Považujem za dôležité, aby obyvatelia sídlisk mali možnosť tráviť voľný čas v kultúrnom a podnetnom prostredí. Vplyv estetiky prostredia, vplyv kvalitnej zelene, moderné a vkusné doplnky vnútrobloku podvedome formujú aj prejavy správania sa,“ vysvetlil primátor Ondrej Kurbel. Uviedol, že projekt priniesol do vnútrobloku nové chodníky, verejné osvetlenie, detské ihrisko, fit prvky a lavičky, odpadkové koše, boli tu vybudované nové závlahy a zrealizovaný nový povrch na basketbalovom ihrisku. Vysadilo sa 90 listnatých stromov, 11 ihličnatých, 2365 kríkov, 1184 trvaliek a okrasných tráv, 1480 cibuľovín, vysialo sa viac ako 7300 metrov štvorcových nového trávnika, 1300 metrov štvorcových kvetinovej lúky, vysadili sa kvety a záhony. „Sereď sa aj v súčasnej dobe zaujíma o významné externé zdroje, z ktorých by sa mohli modernizovať aj ďalšie verejné priestranstvá,“ doplnil primátor.

Úspešný projekt pripravil projektový manažér mesta Branislav Bíro. Nadväzuje pritom na už zrealizovaný projekt regenerácie vnútrobloku Dionýza Štúra I., ktorí Seredčania poznajú aj ako Kubačov park. „Celkové náklady na hotové dielo, sú presne 777 067, 85 eur. Z tejto sumy až je až 506.120,87 eur financovaných z dotácie, ktorú sme získali z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR,“ uviedol projektový manažér mesta. Podľa Bíra je pre Sereď významným úspechom, že je aktuálne úspešné až s tromi projektami komplexných obnov svojich vnútroblokov, čo je pre mierku nášho mesta na Slovensku rarita. „Na konte projektového oddelenia mesta je za ostatné obdobie okrem iných menších projektov úspešná regenerácia vnútrobloku D. Štúra I, aktuálny vnútroblok D. Štúra II a tiež vnútroblok na Garbiarskej ulici.  Jedná sa tak už o takmer dva milióny eur dotiahnutých z externých zdrojov pre rozvoj mesta,“ uzavrel Bíro.

Symbolické otvorenia zrevitalizovaného vnútrobloku bolo súčasťou tradičného Športového štvrtka. Ten tentokrát podporili seredskí skauti a pripravili pre deti a mládež súťažné i zábavné aktivity. Predstavili svoje aktivity, svojich vodcov, medzi ktorých patrí aj primátor mesta Ondrej Kurbel, zorganizovali súťaž v hre šatkovaná, naučili tance, pripravili súťažné disciplíny a najmä svojou dobrou energiou vytiahli z panelákov von veľké množstvo detí, mládeže i dospelých. K pohodovej atmosfére prispela chutná káva zadarmo od Zereth cofee. Športové štvrtky sú iniciatívou mesta od leta 2023 a počas nich vytvára bezpečný a podnetný priestor najmä pre mladých ľudí, kedy sa môžu spolu stretávať a komunikovať. Zastrešuje ich koordinátor pre prácu s mládežou mesta Sereď.  

- Článok pokračuje pod reklamou -

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Super konečne sa tu niečo robí. Ešte kúpalisko a most a bude fajn 😀

  2. Kúpalisko nám sľúbil v minulých voľbách ten podvodník a zlodej treba sa prísť k nemu kúpať má bazén na dvore ktorý opravoval minuli rok

  3. Kosiť sídliská už treba. V novom vnútrobloku Garbiarska je už metrová burina.

    2
  4. Pre Anonym 18. mája 2024, 8:01

    To ako sa o mesto stará sa príď pozrieť do vnútro bloku na ul. Garbiarskej a pred činžiak č. 51. Tie obrovské zelené plochy nie sú trávniky po regenerácii, ale zelina vyššia ako 50 cm napriek vysadeniu obrovského množstva trávového semena. Byť na mieste poskytovateľa fondov na rekonštrukciu vnútro bloku, tak požadujem ich vrátenie od konkrétnych zodpovedných osôb, ktoré tento stav zapríčinili a tolerujú. Absolútna apatickosť k preinvestovaným finančným prostriedkom.

    1
  5. …aj tí čo tam bývaju by si mohli sami pokosit, prilozit ruku k dielu… vsetko maju zadarmo a furl len komentuju… ale aby nieco spravili to nie…

  6. ihriska su pekna vec, len ci ich bude dakto aj vyuzivat, hlavne mam na mysli tie kde su cviciace stroje. Lebo ani na tych doterajsich nikto necvici, okrem malych deti, ktore sa sem tam nato vesaju. Kedy zacne mesto budovat nove parkoviska? Spoplatnit parkoviska nato by ich bolo, ale najprv nech vytvoria tie parkoviska, potom nech spoplatnuju. Sered je neskutocne poddymenzovana co sa tyka parkovacich miest. toto treba riesit.

    1
  7. Pre Anonym 18. mája 2024, 13:53

    Neskutočná tuposť s Teba srší. Myšlienka hodná idiota. Na MÚ sa budú rozdávať odmeny, zvyšovať platy a občan si bude kosiť trávu, ak to niekto nezvláda, nech ide od toho.

    1
  8. urobia ihriska, tak zase sa nám nepáči – kto tam bude cvičiť ? A kde sú parkoviská? Primátor asi bude musieť mesto nafúknuť aby bolo miesto na parkoviská. Urobí parkoviská ozvú sa zelení lebo sa zmenšuje zeleň. Furt dačo. Kto by vám vyhovel

    1
  9. mesto sa posunulo o kus dopredu . Po desiatkach rokov konečne niečo nové pre deti i starších
    Ďakujeme

    1
  10. 18. mája 2024, 12:18
    Nato si treba pozvať fotografa a stážistov z SSC. Most patrí im. Nie mestu. Opraviť ho, zbúrať alebo postaviť nový môžu iba oni.

    1
  11. Pre vlado 19. mája 2024, 14:12
    Môžeš sa k nim pridať. Alebo si spravíš selfíčko 😀

  12. Bol somaj s deťmi na otváraní ihriska, Naozaj pekné a bezpečné. Primátor hovoril ak si dobre pametám ze stalo 700 či 800 tisíc a značnú čast z toho získalo mesto z cudzích zdrojov čo je super. Len tak ďalej pán KurbelPostupne spravte z tejto diery pekné mesto. Držím palce

    1
  13. počkaj času jak hus klasu a uvidíš že aj Sereď bude dobrým mestom na bývanie myslím že tento primátor to má dobre rozbehnuté. Pokiaľ mám dobré info tak aj kaštiel začne koncom roka alebo najneskôr začiatkom budúceho roka fungovať a aj na tom má nemalú zásluhu terajší primátor

    1
  14. A pritom by stačilo občas pokosiť burinu vo vnútrobloku na Garbiarskej. Lebo mi to pripadá ako krycí manéver na absenciu trávy, ktorá tam akosi nie je.

    3
  15. Anonym 18. mája 2024, 13:53
    Dúfam, že len podjebuješ.
    Zadarmo nemáme vôbec nič. Platíme mestu dane za byty, za smeti, za psov, za vyhradené miesta na parkovanie…

  16. Decká môžu mať postavené ihriská aké len chcú…
    Tie menšie aj tak najviac baví rozhadzovať štrk po chodníkoch a po preliezkach a mamičky to vôbec nestopnú, lebo čumia do mobilov.

  17. Všade sú ihriská pre deti od 1-8, kde v meste sú ihriská pre väčšie deti? Potom sa vselikde schovávajú a 11 rocní fičia na energetákoch a elektronických cigách v tom lepšom prípade…

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované