back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Bluesový spevák a harmonikár Big Pete vystúpi v Nitre

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Holandský bluesový spevák a harmonikový majster Pieter „Big Pete“ van der Pluijm možno nie je pre americké bluesové publikum známym menom, ale už sa dobre etabloval v Holandsku – svojej rodnej domovskej základni v severozápadnej Európe. Vo veku 23 rokov bol Pete vybraný na európske spomienkové turné, aby si uctil hudbu a pamiatku legendárneho hráča na ústnej harmonike a speváka Lestera Butlera (The Red Devils a Thirteen), podporované niekoľkými pôvodnými Lesterovými spoluhráčmi. Projekt sa stretol s veľkým úspechom a ohlasom u kritikov, takže čoskoro nasledovali ďalšie turné a CD Lester Butler Tribute Band, čím sa zabezpečil Peteov príchod na scénu ako jedného z popredných bluesových interpretov novej generácie v regióne Beneluxu.

Odvtedy Big Pete vytvoril a nahral mnoho ďalších úspešných projektov vrátane svojho debutu „Bathroom Acoustics“ od The Strikes, niekoľkých CD od skvelej kapely hrajúcej chicagské blues z 50. rokov The Backbones a najnovšie progresívnejšej a dopredu mysliacej kapely M.O.C.T. (Muži značného vkusu). Peteova rastúca povesť viedla aj k turné a sprevádzaniu mnohých medzinárodne uznávaných bluesových umelcov vrátane Alexa Schultza, Mitcha Kashmara, Monster Mike Welcha, Hooka Herreru, Matta Schofielda a Iana Siegala.

Peteovo neformálne uvedenie na americký trh sa zhmotnilo v marci 2010, keď sa objavil na albume k 5. výročiu The Mannish Boys „Shake For Me“. Pete uzavrel album vo veľkom štýle, pričom vzdal hold svojmu hrdinovi Lesterovi Butlerovi v búrlivom neworleanskom vyčíňaní „Way Down South“, za ktorým stoja Kid Ramos, Willie J. Campbell a Jimi Bott spolu so špeciálnym hosťujúcim klaviristom Andym Kaulkinom, ktorý predtým nahrával s Lesterom Butlerom na klasickom albume „Thirteen“. V roku 2011 najlepšie strážené tajomstvo Holandska debutuje na svojom oficiálnom americkom sólovom albume s neuveriteľnou hviezdnou zostavou (Kim Wilson, Paul Oscher, Al Blake, Johnny Dyer, Alex Schultz, Kirk Fletcher, Kid Ramos, Rusty Zinn, Shawn Pittman, John Marx, Mojo Mark, Rob Rio, Willie J. Campbell a Jimi Bott). „Choice Cuts“ je zaručene okamžitá klasika, ktorú si nenechá ujsť nikto, kto sa považuje za skutočného milovníka blues! Tento album bol dokonca nominovaný na prestížne ocenenie Blues Music Award.

Big Pete tiež vydal kritikou uznávanú živú nahrávku „Live at BluesNow!“ (2016). Hrá so svojou kapelou Big Pete Blues Band a vystupuje na mnohých významných festivaloch v Európe i mimo nej. Je považovaný za jedného z najlepších spevákov a hráčov na ústnej harmonike v žánri blues/roots music na svete. (Zdroj: internet)

V Nitre sa Big Pete predstaví v Music a Café v sobotu 29. júna 2024 o 20.00 hod. s kapelou v obsadení:

Juraj Griglák – basová gitara
Ady Kelemen – gitara
Igor „Ajdži“ Sabo – bicie
Erich „Boboš“ Procházka – ústna harmonika
Martin Borza – ústna harmonika

- Článok pokračuje pod reklamou -

Bude to skvelý bluesový koncert…

Vstupné: 16 € prvá vlna, 22 € druhá vlna

 

xr:d:DAF8wTxkj80:32,j:1916700404358532232,t:24021512
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované