back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Ďalšej európskej krajine hrozí vojenský konflikt

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Na Balkáne je znovu mimoriadne napätá situácia. Prezident Republiky srbskej sa vyhráža odtrhnutím časti Bosny a Hercegoviny od spoločného štátu.

Republika srbská je jednou z autonómnych celkov tvoriacich Bosnu a Hercegovinu a práve tu sa nachádza Srebrenica, resp. Potočari, kde došlo ku genocíde počas tzv. „srebrenického masakru“, ktorý sa do euróskych dejín zapísal ako jeden z najhorších vojnových zločinov 20. storočia.

Masové hroby vydali  8 372 bosnianskych mužov a mladých chlapcov, ktorí boli cielene zabití. Počas etnických čistiek, ktoré mali mať na svedomí práve srbskí vojaci.

Počas balkánskych konfliktov (1992-1995) sa vojnových zločinov dopustili Radovan Raradžič a Radko Mladič, za čo boli medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) obaja odsúdení na doživotné tresty. Práve srebrenický masaker zohral pri súde najväčšiu úlohu.

Viceprezident Republiky srbskej Camil Durakovič sa pre noviny Die Welt vyjadril, že v prípade Dodikovho oznámenia o odtrhnutí Republiky srbskej „vojna by tu vypukla do hodiny“.

Srbi majú dlhodobo veľmi dobré vzťahy s Ruskou federáciou, čo sa najviac viditeľne prejavuje v kosovskom meste Mitrovica, rozdelenom na srbskú a albánsku časť mostom Mitrovica Bridge. Práve v Kosove sú konflikty Srbov najvypuklejšie a najčastejšie.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Podľa expertov plány Srbov Kremeľ dlhodobo podporuje a snaží sa tak destabilizovať región po dlhé desaťročia zmietaní politickými krízami.

Svet v podstate čaká na reakcie Belehradu, ale aj prezidenta Republiky srbskej a dúfa, že k ozbrojenému konfliktu na Balkáne nedôjde.

– – –

Foto z expedície Balkán 2014 – (C) Milos Majko

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované